Ανδρέας Ξανθός: η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι προβληματική

Απαντήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός με δεδομένα τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Ευρώπη και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την έγκαιρη διασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας.

Στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του κ. Ξανθού στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι «η προοπτική των εμβολίων είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για την αναχαίτιση της πανδημίας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο διασποράς του ιού στην κοινότητα με στοχευμένη πρόληψη, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την πρόσβαση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες». Τόνισε ωστόσο ότι η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι προβληματική και επισήμανε την ανάγκη εμπλοκής των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οργάνωση -μετά από χαρτογράφηση αναγκών- και κατ’ οίκον εμβολιασμών για ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Επισήμανε, ακόμη, ότι στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο το 0,77% πληθυσμού, απέχοντας σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης (1,2%) , με το πρόβλημα ωστόσο της ευχερούς και ισότιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό να είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε λιγότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και πως το 95% των εμβολιασμών έχει γίνει μόλις σε 20 χώρες. «Ταυτόχρονα όμως», σημείωσε, «έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων με βάση την κεντρική συμφωνία με την Ε.Ε.». Και συνέχισε «αποδεικνύεται ότι η αγορά δεν μπορεί να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες του κόσμου σε περίοδο πανδημίας.