Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί της Άρτας κινούνται νομικά κατά της υποχρεωτικότητας

Με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Όταν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνουσε ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών της χώρας μας και στην Άρτα των υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, κανένας δεν ανέμενε την εξέλιξη, μετά από 7 μήνες, υγειονομικοί του ΓΝ Άρτας να κινούνται νομικά κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών!

Ούτε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Ευάγγελος Ντάκουλας, που δήλωνε την ίδια εκείνη περίοδο πως «περίπου το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κάνουν το εμβόλιο και έχουν μπει στη λίστα που έχουμε ετοιμάσει ως νοσοκομείο για τον εμβολιασμό», θα ανέμενε πως σήμερα θα βρίσκονταν στη δυσάρεστη θέση, να εφαρμόσει τα κυβερνητικά μέτρα σε όλους εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν προς τις κυβερνητικές υποδείξεις.
Και τούτο επειδή, ο παιδίατρος του Γ.Ν. Άρτας, Γιάννης Πασιάς, -και πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας- μαζί με άλλους εργαζόμενους του Γ.Ν. Άρτας ξεκίνησαν την συγκέντρωση υπογραφών για να κινηθούν νομικά, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγειονομικών.

Μάλιστα ο κ. Πασιάς μιλώντας στο arta2day.gr δηλώνει πως κεντρικό σύνθημα αποτελεί η φράση “οι υγειονομικοί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν είναι ούτε αρνητές ούτε ψεκασμένοι, αλλά ελεύθεροι Έλληνες κι όχι υποταγμένοι!”

Ο κ. Πασιάς μίλησε στο arta2day.gr για την πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πως είναι κατευθυνόμενες κατά τη γνώμη του από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ ο ίδιος ως γιατρός επισημαίνει τους κινδύνους απο τα εμβόλια, λέγοντας ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν είναι καν εμβόλιο!
“Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι στις 14 Αυγούστου λήγουν τα εμβόλια της Pfizer ενώ των άλλων εταιρειών λήγουν τον Οκτώβριο, γιαυτό η κυβέρνηση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θέλει να εξαντλήσει το απόθεμα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καταλύεται το Δίκαιο, ενώ απολύσεις δεν μπορούν να γίνουν, παρόλο που η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων δεν εμβολιαστούν”, δήλωσε ο κ. Πασιάς στο arta2day.gr και συνέχισε “Η συγκεκριμένη απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι αντίθετη με τις Διεθνείς Συνθήκες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού: 1) Κώδικας της Νυρεμβέργης (1947), 2) Διακήρυξη της Γενεύης για γιατρούς (1948), 3) Δήλωση του Ελσίνκι (1996), 4) Σύμβαση του Οβιέδο (1997), 5) Απόφαση Salvetti (2002), 6) Ψήφισμα Συμβουλίου Ευρώπης (2021) όπου με το άρθρο του 731 οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός κι ότι κανείς δεν υπόκειται σε πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί, ενώ με το άρθρο 732 του ίδιου ψηφίσματος τονίζεται ότι διασφαλίζεται πως κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις λόγω μη εμβολιασμού λόγω δυνητικού κινδύνου για την υγεία, επειδή δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί”.

140 στην Άρτα
Όπως δήλωσε ο κ. Πασιάς έχει συγκεντρωθεί περίπου 140 υπογραφές από υγειονομικούς από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει γύρω στις 230 από το νοσοκομείο, μιας που τόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Γ.Ν.Άρτας, ενώ αναμένεται να προστεθούν και όσοι υγειονομικοί από τα Κέντρα Υγείας του νομού και από άλλες δομές υγείας θελήσουν να συμμετέχουν στη ενέργεια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως δηλώνει ο κ. Πασιάς, “ Ο εμβολιασμός είναι υπόθεση καθενός μας, ο καθένας μπορεί να κάνει το σώμα του ό,τι θέλει, αλλά ο εκβιασμός είναι υπόθεση όλων μας. Δεν είμαστε κατά των εμβολιασμένων, ίσα- ίσα είμαστε μαζί τους και απευχόμαστε να βγουν αληθινά στο μέλλον για αυτούς, όσα έλεγαν τόσο καιρό επιστήμονες που είχαν φιμωθεί αλλά τώρα τα βλέπουμε να επαληθεύονται”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων έδωσε και στοιχεία για τους εμβολιασμούς των υγιεινομικών λέγοντας, “Αυτή τη στιγμή, περίπου το 55% των υγειονομικών του Γ.Ν. Άρτας έχουν εμβολιαστεί, ενώ το υπόλοιπο 45% , περίπου 230 υγειονομικοί του Γ.Ν. Άρτας παραμένουν ανεμβολίαστοι, το ποσοστό αφορά μόνο το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας, χωρίς τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές».