Ανησυχίες κατοίκων της Κοινότητας Κατσικά σχετικά με τη δομή φιλοξενίας

Με επιστολή του προς τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πρόνοιας & Μεταναστών –
κ. Αϊβατίδη Ιωάννη, ο Μπούτσης Δημήτριος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Κατσικά, ζητά μέτρα προφύλαξης των κατοίκων της περιοχής, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Στην επιστολή το Τοπικό Συμβούλιο Κατσικά αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Αϊβατίδη,
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, θέλουμε να εκφράσουμε ομόφωνα ως Τοπικό Συμβούλιο, τις έντονες ανησυχίες της Κοινότητάς μας, σχετικά με τη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά.
Οι ανησυχίες μας αυτές, εντείνονται και από το γεγονός, ότι η ενημέρωση που λαμβάνουμε για προβλεπόμενες ενέργειες αλλά και δρώμενα στη δομή, που βρίσκεται μέσα στην Κοινότητά μας, είναι καθόλα ελλιπής. Επιπρόσθετα δε, όταν η ενημέρωσή μας για τη δομή φιλοξενίας του Κατσικά, γίνεται από τον τύπο (βλέπε ενδεικτικά άρθρο με τίτλο “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ-Κάλεσαν ταυτόχρονα 30 εργαζόμενους στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά!”) για ενέργειες, οι οποίες δείχνουν να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία όλων μας και να προκαλούν αντιδράσεις.

Ως εκ τούτου και ιδιαίτερα λόγω της κρίσιμης κατάστασης της πανδημίας, θεωρούμε ως επιβεβλημένη την τακτή ενημέρωσή μας, ως Τοπικό Συμβούλιο, για τα εξής:
– Μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας
– Μέτρα φύλαξης της δομής προσφύγων
– Αριθμό φιλοξενούμενων
– Αριθμό αφίξεων. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νέες αφίξεις, είναι σε όλους μας κατανοητό, ότι νέοι εισερχόμενοι από άλλες περιοχές αυξάνουν την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και επιβαρύνουν την υπάρχουσα κατάσταση στις συνθήκες διαμονής των προσφύγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την Κοινότητά μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αναγνωρίζετε τη φιλοξενία που έδειξε η Κοινότητά μας στη δομή προσφύγων-μεταναστών και για το λόγο αυτό αξιώνουμε να έχουμε άμεση ενημέρωση για ότι συμβαίνει και προβλέπεται στην δομή φιλοξενίας της Κοινότητάς μας.

Τέλος, επισημαίνουμε και από πλευράς μας, ότι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συγχωριανών μας και κατ’ επέκταση όλων μας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα από όλους τους φορείς, Δημοτική Αρχή και παρατάξεις και ως εκ τούτου αναμένουμε από κάθε πλευρά να ζητηθεί από την Πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού καθώς και μέτρα φύλαξης της δομής, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση».

Την επιστολή κοινοποιούν προς Δήμαρχο Ιωαννίνων – κ. Μωυσή Ελισάφ, Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης – κ. Βασίλειο Βλέτσα, Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα, κ. Μπέγκα Θωμά, Ιωάννινα 2023, κα Καλογιάννη Θεοδώρα, Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, κ. Γκόντα Νικόλαο, Πολίτες για την Ανατροπή, κ. Νάτση Λάζαρο, Γιάννενα Τώρα, κ. Μπαρτζώκα Αριστείδη, Λαϊκή Συσπείρωση, κα Τσουμάνη Όλγα, Αριστερή Παρέμβαση, κ. Πατσούρα Χρήστο.