Ανοιχτή Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα ΜέΡΑ25 Άρτας

Συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις στα Γιάννενα

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 καλούμε όλες και όλους στο αντιεξορυκτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι.
Οι εξορύξεις είναι εδώ και αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο, για τον λαό και την χώρα.
Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο.

Οι έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν έχουν καμία σχέση με την ήπια ανάπτυξη του τόπου. Σημαίνουν οικονομική καταστροφή και φτώχεια, παραχώρηση εδαφών και παραγωγής, αποσταθεροποίηση, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ., κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες.
Η εμπλοκή της χώρας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι, που όπως βλέπουμε σήμερα σημαίνει και πολεμικές συγκρούσεις, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ίδια την ζωή.
Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα.