Ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Γράφει:
η Χριστίνα Μπίζα

Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Άρτας την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 7 το απόγευμα όπου διεξήχθη με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του καθώς και για τις όποιες δυνατότητες υλοποίησης και αποπεράτωσής του.

Έκδηλη ήταν η ανησυχία και η αναστάτωση η οποία επικρατεί στο εμπορικό κόσμο της Άρτας αλλά και στους απλούς πολίτες που κατοικούν στην περιοχή ή διέρχονται μέσω της οδού Σκουφά για το ποια θα είναι τελικά η εικόνα της πόλης και εάν οι αρχική σχεδιασμοί εναρμονίζονται με το κατασκευαστικό αποτέλεσμα όπως αυτό αποτυπώνεται στο αρχικά κατασκευαζόμενο τμήμα κοντά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας εμπρός σε αυτή την οργισμένη αντίδραση των Αρτινών μετά από ώρες συζήτησης υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για βελτιωτικές κινήσεις κατά την εκτέλεση του έργου του OPEN MALL.

Υπέρ των βελτιωτικών κινήσεων στο OPEN MALL ήταν και Βουλευτής Αρταίων της Ν.Δ. Γ. Στύλιος με σχετική επιστολή του και ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Γκόκας ο οποίος δεν είδε στο αρχικό συγκεκριμένο αποτέλεσμα του OPEN MALL αρμονία με καμία στιγμή της ιστορικής κληρονομιάς της Άρτας.
Τον λόγο πήραν από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Σ. Χριστούλης καθώς και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Αμπελογιάννη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος υπήρξε υπέρμαχος της συνάντησης όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταβολές στο OPEN MΑLL αφού βγάλουμε όπως είπε και κάποιες «φωτογραφίες από το πεζόδρομο όπως ήταν πριν».
Οι υπερμεγέθεις ζαρντινιέρες -«γκουμούτσες» τις χαρακτήρισε η πλειοψηφία των δημοτών και των επαγγελματιών που πήραν το λόγο- που τοποθετήθηκαν εντός του πεζόδρομου της Σκουφά και τα παγκάκια που η όλη διάταξη δυσχεραίνει την λειτουργικότητα συγκεκριμένων καταστημάτων ήταν εκείνα που κυριάρχησαν ως προς την επιχειρηματολογία με οργισμένες αντιδράσεις.

Η όλη εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται δεν φάνηκε να ικανοποιεί ούτε αισθητικά αλλά ούτε και λειτουργικά, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να μπορεί να μπει στο πεζόδρομο πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο για κάποιο κάτοικο της περιοχής.

Επίσης αναφέρθηκε ότι αυτή η κατασκευή περιορίζει τις δυνατότητες τροφοδοσίας καταστημάτων αλλά και σπιτιών με πετρέλαιο ενώ σε περίπτωση μετακόμισης ή και ανακαίνισης δυσχεραίνονται κατά πολύ οι εργασίες.
Δεν είδαν όμως ως θετική ούτε την τοποθέτηση στην είσοδο του πεζόδρομου σιντριβανιού εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψει όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Οι παρευρισκόμενοι οργισμένοι κατήγγειλαν πως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση όταν εξαγγέλθηκε το έργο αυτό, και κάλεσαν το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα να πάρει την πολιτική απόφαση να αλλάξει την εικόνα του έργου ή και να το σταματήσει.

Τόνισαν πολλοί από τους επαγγελματίες ότι οι μακέτες οι οποίες αρχικά είχαν παρουσιαστεί δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που τελικά σήμερα εμφανίζεται σαν μία τσιμεντένια και καθόλου λειτουργικά και αισθητικά ως αποδεκτή πραγματικότητα, σύμφωνη με την ιστορική κληρονομιά της Άρτας, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και είναι πιθανό να οδηγήσουν και στο κλείσιμο των πληττόμενων καταστημάτων.