ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ από τους «Ενεργούς δημότες Πρέβεζας»

Ζητούν «τείχος προστασίας» για την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα

«Μετά το νέο νόμο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, φέτος είναι μόλις 78 οι εισακτέοι στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας που περίπου τα 2/3 αυτών θα έρθουν για να φοιτήσουν, ήτοι και λιγότερα από 50 παιδιά. Μετά την εξέλιξη αυτή πλανάται ο φόβος του κλεισίματος του Τμήματος στην Πρέβεζα αφού με τόσο μικρό αριθμό φοιτητών θα κριθεί ως ασύμφορη η λειτουργία του και δεν αποκλείεται να ακούσουμε φωνές για μεταφορά του στα Γιάννενα. Οι «Ενεργοί δημότες Πρέβεζας» κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες και όλους τους Πρεβεζάνους σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση πριν να είναι πολύ αργά διότι ο κίνδυνος μεταφοράς του Τμήματος στα Γιάννενα είναι κάτι παραπάνω από ορατός».
Αυτά αναφέρουν σε επιστολή του προς τον βουλευτή Πρέβεζας κ. Στέργιο Γιαννάκη, τον βουλευτή Πρέβεζας κ. Κώστα Μπάρκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο, τον Δήμαρχο Πάργας κ.Νικόλαο Ζαχαριά, τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλατζή και όλους τους πολίτες της Π.Ε Πρέβεζας, η συλλογικότητα «Ενεργοί δημότες Πρέβεζας».

Στην επιστολή τονίζεται πως «Το ΤΕΙ Ηπείρου ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1994 (ΦΕΚ τ. Α΄/181/31-10-1994) με έδρα την Άρτα και το έτος 1998 (ΦΕΚ 113/26-5-1998) ιδρύθηκε το παράρτημα Πρέβεζας με το τμήμα Λογιστικής, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.
Το 2018 με το ν.4559/2018 (ΦΕΚ 142/Α/3-8-2018) το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου), με έδρα την Άρτα καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από την 1.10.2018 η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Τμήμα της οποίας αποτελεί πλέον αυτό της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας.
Εδώ και (23) χρόνια που λειτουργεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα έχει προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στα προπτυχιακά προγράμματα με μόνιμους καθηγητές, με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, αλλά και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα έχουν μεγάλο κύρος και ζήτηση και γενικότερα έχει κριθεί πολύ επιτυχημένη η λειτουργία του.

Σ΄ αυτό έχουν συμβάλλει η άρτια οργάνωσή του σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, ο σύγχρονος εξοπλισμός του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το καινούργιο και σύγχρονο κτίριο, που τέτοιο σπάνια συναντάμε σε άλλες περιοχές.
Είναι κοινό μυστικό ότι το παράρτημα Πρέβεζας του ΤΕΙ Ηπείρου βοήθησε πάρα πολύ την οικονομία της Πρέβεζας. Από τις μισθώσεις διαμερισμάτων, το εμπόριο (προμήθεια αγαθών και λοιπών καταναλωτικών ειδών), τα καταστήματα εστίασης και γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την αγορά εργασίας, με την απορρόφηση πολλών σπουδαστών, αλλά και τελειοφοίτων κλπ.
Από το έτος 1998 μέχρι και σήμερα τα παιδιά που σπουδάζουν και οι γονείς που πηγαινοέρχονται στην Πρέβεζα αποτελούν μια μόνιμη πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Πέραν τούτου, από μελέτες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μιας χώρας αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα ώστε να δοθεί ώθηση σε μία κοινωνία αλλά και στην οικονομία. Μέσα από τις νέες ιδέες που δημιουργούνται, μέσω της γνώσης και της εξειδίκευσης, η οικονομία αναπτύσσεται και βρίσκει νέους τρόπους αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων. Είναι σημαντικός ο ρόλος που παίζουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς συνδέονται με σημαντικούς τομείς της κοινωνίας. Συνεπώς συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των περιοχών στην οποία δραστηριοποιούνται».
Και στην επιστολή που υπογράφουν για τους «Ενεργούς δημότες Πρέβεζας» η Χριστίνα Κριτσιμά και ο Νικόλαος Παπανδρέου, τονίζονται και τα εξής: «Οι «Ενεργοί δημότες Πρέβεζας» κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες και όλους τους Πρεβεζάνους σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση πριν να είναι πολύ αργά διότι ο κίνδυνος μεταφοράς του Τμήματος στα Γιάννενα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε αρωγούς και παραστάτες και όλοι μαζί να στήσουμε ένα τείχος προστασίας για την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε τη μεταφορά του στα Γιάννενα.

Προκειμένου δε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών, ο οποίος όμως, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο με το ΤμήμαΛογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Απ’ ότι γνωρίζουμε η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχει Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι δε πάγιο το αίτημα των Πρεβεζάνων να δημιουργηθεί Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Πρέβεζα.
Επειδή όμως με ευχολόγια και απλές διαμαρτυρίες είναι πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να αποτραπεί το ανωτέρω ενδεχόμενο, οι «Ενεργοί δημότες Πρέβεζας» προτείνουμε την κινητοποίηση όλων μας, φορέων, εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων εμάς των πολιτών της Π.Ε Πρέβεζας προκειμένου να απαιτήσουμε τη δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών δεύτερου Τμήματος αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήματος (με εξειδίκευση σε Τουριστικών και Αγροτικών Επαγγελμάτων), με έδρα την Πρέβεζα.

Με τον τρόπο αυτόν θα πετύχουμε και την αύξηση των φοιτητών, αλλά και τη δημιουργία της Σχολής αυτής που επί χρόνια διεκδικούν οι Πρεβεζάνοι.
Οπότε προτείνουμε τη δημιουργία «Ομάδας Πρωτοβουλίας», αποτελούμενη από φορείς, εκπροσώπους και πολίτες, η οποία να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης από το υπουργείο Παιδείας της σύστασης του Τμήματος αυτού και οι τοπικοί βουλευτές μας να καταθέσουν τροπολογία στο ν. 4559/2018 (άρθρο 3), για τη σύσταση στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, (με εξειδίκευση σε Τουριστικών και Αγροτικών Επαγγελμάτων), με έδρα την Πρέβεζα».