
ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ιωαννίνων Πρόταση για τεκμαρτή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων.
Σχετικά με την πρόταση της παράταξης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων «ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, αναφέρεται ανακοίνωση που υπογράφει ο Βασίλειος Ν. Βασιλείου Επικεφαλής ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ που έχει ως εξής: «Πριν από λίγο καιρό, καταθέσαμε πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, να γίνει συζήτηση επί του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.
Καταθέσαμε την πρόταση, καθώς έχουμε προτάσεις που αγγίζουν ένα πολύ σοβαρό και καθημερινό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σε καιρούς δύσκολους.
Τις προτάσεις της παράταξής μας, τις κατέθεσε ως αναφορά, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κος Γιώργος Αμυράς, προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε πραγματικά οι προτάσεις να γίνουν θέμα συζήτησης στις αρμόδιες αρχές και να ενσωματωθούν στη νομοθεσία.
Τις προτάσεις μας τις υποβάλλαμε και στους άλλους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων.
Αυτό όμως που κίνησε το ενδιαφέρον ενός βουλευτή, δεν ήταν «αρκετό» για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Όταν καταθέσαμε τις προτάσεις μας, η απάντηση που πήραμε ήταν απαξιωτική, ότι «δεν κατεβήκαμε στον δρόμο», στις συγκεντρώσεις για να διεκδικήσουμε λύσειςκαι ότι αργήσαμε.
Η διοίκηση αρνήθηκε να συζητηθούν οι προτάσεις, παρότι αυτός είναι, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο ρόλος του Επιμελητηρίου: Να συζητάει και να επεξεργάζεται προτάσεις που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα των επιχειρήσεών τουκαι να τις εισηγείται στην εκάστοτε κυβέρνηση.Αν η διοίκηση πιστεύει ότι οι υποχρεώσεις και τα περιθώριά της εξαντλούνται σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, είναι πάρα πολύ πίσω από την πραγματικότητα, τις ευθύνες της και το ρόλο του Επιμελητηρίου.
Παραθέτουμε επιγραμματικά τις προτάσεις για τη διόρθωση του Άρθρου 28Β, τουΚώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά δεν ήταν «αρκετά καλές» για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων:
• Να προσμετρούνται εισοδήματα όπως ενοίκια, τόκοι στο εισόδημα που μειώνει το ελάχιστο κέρδος, καθώς «μετράνε» ήδη στην υποχρέωση κατανάλωσης 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
• Επίσης, να προστεθούν και υπόλοιπα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα κέρδη από προσωπικές εταιρίες, ΟΕ, ΕΕ, μερίσματα από διανομή καθαρών κερδών ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.
• Ελεύθεροι Επαγγελματίες με «μπλοκάκι» να έχουν απαλλαγή από το τεκμαρτό, εάν έχουν ταυτόχρονα και παράλληλη μισθωτή εργασία
• Απαλλαγή για οκτώ (8) έτη του τεκμαρτού για τους νέους επιχειρηματίες που κάνουν πρώτη έναρξη, και ειδικά αυτούς που ξεκινούν με κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό κλπ.)
• Όσοι άνω των 60 ετών έχουν εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, κέρδη από ΙΚΕ, κ.λπ και διατηρούν την έναρξη δραστηριότητας με μικρά κέρδη, καθώς οι περισσότεροι διατηρούν την έναρξη δραστηριότητας γιατί είναι κοντά στην σύνταξη.
• Όσοι είχαν έδρα σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων ή νησί κάτω των 3.000 κατοίκων, μη μόνιμοι κάτοικοι, να έχουν απαλλαγή τεκμαρτού εισοδήματος, τουλάχιστον για όσους η έδρα τους προϋπήρχε του Νόμου προσδιορισμού του τεκμαρτού. Από εδώ και στο εξής να ελέγχονται αυστηρά οι αιτήσεις αλλαγής έδρας.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΌΤΗΤΑ
• Για έκδοση φορολογικής ενημερότητας για Κεντρική Κυβέρνηση, αυτόματα το σύστημα κάνει παρακράτηση 100% του ποσού αν υπάρχουν οφειλές μεγαλύτερες του ποσού αυτού. Η παρακράτηση αυτή γίνεται και αν ακόμα υπάρχει ενεργή ρύθμιση.
Προτείνουμε να παίρνουν φορολογική ενημερότητα κανονικά οι επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει το ΦΠΑ και να μην γίνεται παρακράτηση, τουλάχιστον στο ύψος του ποσού του ΦΠΑ. Είναι γνωστό ότι οι πληρωμές από φορείς κεντρικής κυβέρνησης καθυστερούν πολύ. Έτσι, οι επιχειρηματίες πρέπει να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον έχουν εισπράξει, στο τιμολόγιο που εξέδωσαν».