Αντί για ζέσταμα…τσουρούφλισμα!

Πήραν φωτιά οι τιμές των καυσίμων -Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης

Ως αναπόφευκτη θεωρείται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τιμών στο φυσικό αέριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Κι ενώ ο χειμώνας πλησιάζει και αναμένεται βαρύς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και ανθρώπων της αγοράς ενέργειας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ανιούσα θα πάρουν και τα τιμολόγια που αφορούν το φυσικό αέριο.
Οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινούν από το 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στους καταναλωτές από τις 15 Οκτωβρίου, θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων, και σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, από τα 0,80 λεπτά το λίτρο που έφτανε την προηγούμενη σαιζόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ανέβει στα 1,06 ευρώ ανά λίτρο. Όσο θα αυξάνεται η απόσταση μεταφοράς του πετρελαίου θέρμανσης από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του. Έτσι, ανάλογα και με την ποσότητα που θα παραγγείλει κάποιος καταναλωτής, στις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

Αυτό που αποτελεί μείζον ζήτημα για το δύσκολο χειμώνα που διαφαίνεται, είναι αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ικανά να αντισταθμίσουν, ως ένα σημαντικό βαθμό, την άνοδο των τιμών.
Το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι οξύτατο, αφού οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και το κρύο τσουχτερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερες ώρες θέρμανση την ημέρα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση κατά 20%, του επιδόματος θέρμανσης , ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μείνουν ως έχουν, χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις και αλλαγές. Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί φέτος, όπως και πέρυσι σε περισσότερα από 700.000 «ευάλωτα» νοικοκυριά, που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το οικονομικό επιτελείο για το αυξημένο κατά 20% επίδομα θέρμανσης, θα είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.