Αντεπίθεση Μιχελάκη με οξείς χαρακτηρισμούς για το Δ.Σ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων

“Να κοιταχθούν στον καθρέφτη
Εκεί θα δουν ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι
Κατάντησαν την πρωτοπορία της Ηπείρου στα απορρίμματα προβληματική”

Με οξείς χαρακτηρισμούς για το Δ.Σ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων ήρθε η αντίδραση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκη, που βρέθηκε στο στόχαστρο για την ακύρωση του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ.
Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που κατηγορήθηκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ προ ημερών για την απόφαση ακύρωσης πως βασίστηκε ή υπαγορεύτηκε από πολιτικά και όχι νομικά κίνητρα, μίλησε στο Γιαννιώτικο τηλεοπτικό σταθμό ITV υπεραμύνθηκε των ενεργειών και της απόφασης με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τους ΣΜΑ, ενώ αντιδρώντας προς τους χαρακτηρισμούς και τους υπαινιγμούς από τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, απάντησε λέγοντας «Όλοι αυτοί που εκφράστηκαν με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να δουν πόσο διαπλεκόμενοι είναι οι ίδιοι και όχι η Αποκεντρωμένη και η νομιμότητα, που είναι υποχρεωμένη να ελέγχει».

Όπως σημειώνεται και σε ρεπορτάζ της ele.gr, σε ότι αφορά για τον όρο που κρίθηκε με την απόφαση ως προδήλως καταχρηστικός και για τους λόγους που ο ίδιος όρος δεν είχε προκαλέσει ακύρωση προηγούμενων διαγωνισμών, ο κ. Μιχελάκης ανέλαβε την ευθύνη για το λάθος όπως είπε της υπηρεσίας, που δεν εντόπισε τον συγκεκριμένο όρο και στον προηγούμενο διαγωνισμό, κάτι όμως που έγινε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τους ΣΜΑ.
«Υπήρχε πράγματι ο όρος για το 200% του ετήσιου τζίρου και σε προηγούμενο διαγωνισμό, που κακώς δεν είχε εντοπιστεί και δεν ακυρώθηκε. Υπήρχε ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση μία διαφορετική διατύπωση από την προηγούμενη και ήταν διατυπωμένη με αριθμητικούς δείκτες, επομένως εντοπίστηκε πιο εύκολα. Προφανώς πρόκειται για έναν καταχρηστικό όρο που οδηγεί σε φωτογραφική διάταξη, μειώνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων στον διαγωνισμό», πρόσθεσε.

Για το εάν έπρεπε να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας ή όχι ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως αυτό που έγινε ήταν έλεγχος νομιμότητας. «Εμείς ελέγξαμε τη νομιμότητα, μετά και το υπόμνημα – καταγγελία που λάβαμε λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αυτό το στάδιο. Ενδεχομένως, λόγω του ποσού του διαγωνισμού να βρισκόταν το λάθος και στον αυτεπάγγελτο έλεγχο. Όταν γίνεται ένα υπόμνημα ή μία καταγγελία επί παράνομης διατύπωσης, ο έλεγχος νομιμότητας είναι υποχρεωτικός. Δεν ακυρώθηκε συλλήβδην ο διαγωνισμός, αλλά διορθώθηκε το συγκεκριμένο σημείο που είναι προδήλως παράνομο. Αν θεωρούσαν ωστόσο, ότι έχουν δίκιο και πως είναι λάθος η απόφαση, γιατί δεν προσέφυγαν στην Επιτροπή του 152 ώστε να καταπέσει εκεί η απόφαση;», αναρωτήθηκε.

Ερωτηθείς ο κ. Μιχελάκης εάν έχει ασκηθεί παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου τόνισε πως υπάρχει ήδη ένα έγγραφο υπόμνημα και ενημέρωσε πως θα ακολουθήσει αναλυτικότερο, ενώ για τη διαχείρηση των απορριμμάτων είπε: «Δυστυχώς, κατάφεραν οι αρμόδιοι φορείς μία πρωτοπορία που επιτεύχθηκε στην Ήπειρο στη διαχείριση των απορριμμάτων να την καταντήσουν ένα προβληματικό στοιχείο. Καλύτερα να προσπαθήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αφήσουν στην άκρη την Αποκεντρωμένη που ελέγχει τη νομιμότητα.
Εμείς είμαστε ο αδύναμος κρίκος και ο εύκολος στόχος για όλους. Η λειτουργία του εργοστασίου και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρωτοποριακό έργο, όμως το να μην λειτουργεί 15 χρόνια μετά δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν».