Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Εφετείου Λαμίας κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για δολοφονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δέχτηκε ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Στο άκουσμα της ποινής για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο.
«Η απόφαση πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατηγορώντας το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις» και καταγγέλλοντας «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» καθώς

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή αθλιότητα 
Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό» που δημιουργεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Κορκονέα.
Η Κουμουνδούρου παρατήρησε ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα», σημειώνοντας πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα».
«Η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα», πρόσθετε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Η απόφαση προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού
Ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέδωσε και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας» καθώς «”έριξε στα μαλακά” τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».
«Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δε συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα», πρόσθεσε ο Περισσός.

ΝΑΡ: Πυροβολούν ξανά τον Γρηγορόπουλο 
Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Εφετείου Λαμίας για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί πρόκληση! Η αναγνώριση ελαφρυντικών «πρότερου σύννομου βίου» στον δολοφόνο ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια (όπως είχε καταδικαστεί πρωτόδικα) και η ποινή του να πέσει στα 13 χρόνια, οδηγεί σε άμεση αποφυλάκιση(!), ύστερα από δέκα χρόνια κράτησης με τον συνυπολογισμό και της «εργασίας» εντός της φυλακής. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αθώωσε(!) τον Σαραλιώτη, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ως συνεργός, καθώς ήταν μαζί με τον Κορκονέα όταν αυτός πυροβολούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο.

Η απόφαση αυτή «πυροβολεί» ξανά τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου και την εξέγερση της νεολαίας και του λαού που προκάλεσε η δολοφονία του τον Δεκέμβρη του 2008 κι έρχεται να συνταχθεί με το ευρύτερο κλίμα που προωθεί το σύστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο νέος αστικός δικομματισμός για την επιβολή του κράτους «του νόμου και του αστυνόμου», για την προληπτική καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στη νέα επιδρομή κεφαλαίου και ΕΕ».

Σχόλιο του Θανάση Θεοχαρόπουλου
Σχόλιο του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Θεοχαρόπουλου για την αποφυλάκιση Κορκονέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Εξοργιστική η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Και επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται είναι αδιανόητη η μετατροπή της ισόβιας ποινής σε 13 χρόνια που οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση στα 11 χρόνια. Η απόφαση αποτελεί γροθιά στο στομάχι για την ελληνική κοινωνία. Όσον αφορά στις δικαιολογίες της ΝΔ περί ευθύνης του νέου ποινικού κώδικα πρόκειται για αστειότητες και για προσπάθεια αποφυγής της γενικής κατακραυγής, προσπάθεια που θα πέσει όμως στο κενό. Γιατί το ελαφρυντικό βάσει του οποίου αποφυλακίσθηκε υπήρχε και στον προϋπάρχοντα ποινικό κώδικα με προβλεπόμενες και πάλι ποινές από 10 έως 20 έτη, απλώς δεν αναγνωριζόταν στις περισσότερες περιπτώσεις στα δικαστήρια. Εξάλλου ο Κορκονέας ως αστυνομικός πώς δεν θα μπορούσε να έχει πρότερο έντιμο και σύννομο βίο, αντίθετα με τον Αλέξανδρο που ο δολοφόνος Κορκονέας φρόντισε να του διακόψει τον βίο στα 15 χρόνια! Θλίψη…»