Αντιδράσεις για το «πάρκο χιονιού» στα Τζουμέρκα

Αντιπαράθεση με φόντο τη Στρογγούλα

Ξένο σώμα ο πλαστικός τάπητας, καταγγέλλουν ντόπιοι

Αντιδράσεις προκαλεί η υλοποίηση από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και την Περιφέρεια Ηπείρου ενός θεματικού πάρκου χιονιού-μίνι «χιονοδρομικού κέντρου» στα Τζουμέρκα, συγκεκριμένα στην περιοχή «Ίσιωμα» Πραμάντων, κάτω από την κορυφή Στρογγούλα, σε υψόμετρο 1.400 μέτρα περίπου. Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων πλησίον ενός ορειβατικού καταφυγίου. Βρίσκεται υπό σχεδιασμό εδώ και περίπου μία πενταετία. Το ζήτημα ανέδειξαν με αναρτήσεις και οπτικό υλικό στο διαδίκτυο μεμονωμένοι χρήστες αλλά και η ελεύθερη κίνηση πολιτών Παρατηρητήριο Τζουμέρκων, κάνοντας λόγο για καταστροφική αλλοίωση του μοναδικού σε ομορφιά τοπίου της περιοχής.

Το ιστορικό

Η δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και συνεχίζεται και από τη σημερινή, υπό το δήμαρχο Νίκο Βαΐτση. Οι εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου που αφορά την «Ενίσχυση δράσεων Πολιτικής Προστασίας, τουρισμού και πολιτισμού Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», με συνολική χρηματοδότηση 1.792.183,98 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα έγινε με απόφαση που υπέγραψε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, το 2021. Από το συνολικό προϋπολογισμό του έργου, για το πάρκο συγκεκριμένα αναμένεται να δοθούν 1.174.900,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Θα διαθέτει μία πίστα χιονοδρομίας (σκι) περίπου 100 μέτρων, κατάλληλη για αρχάριους κάθε ηλικίας, δύο πίστες κατάβασης με σαμπρέλες (tubing), ένας μικρός αναβατήρας, καθώς και ένα ειδικά σχεδιασμένο καρουζέλ, που θα υποστηρίζει την εκμάθηση ισορροπίας ασφάλεια.

 

Τι υποστηρίζει ο Δήμαρχος

Ο νυν δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, κ. Βαΐτσης, συμμετείχε στη διοίκηση του προκατόχου του, Ιωάννη Σεντελέ, και γνωρίζει το ιστορικό του έργου. Το χαρακτηρίζει πρότυπο για όλη την Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Το πάρκο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως “εμβληματικό έργο”. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλού στην Ελλάδα. Απ’ όσο γνωρίζω, τώρα ξεκινάει κάτι παρεμφερές στο Καρπενήσι».

Για την αρνητική εικόνα που προκαλεί η εικόνα των εγκαταστάσεων σε επισκέπτες απαντά: «Αυτόν τον τάπητα τον είδα πρώτη φορά σε σχολές εκμάθησης της Ιταλίας. Η εικόνα που βλέπει ο κόσμος τώρα είναι προσωρινή. Έχουμε σπείρει γρασίδι το οποίο θα αναπτυχθεί και θα καλύψει τον πλαστικό τάπητα, ώστε να αφομοιωθεί στο φυσικό τοπίο». Όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ο τάπητας θα καλύπτεται και με χιόνι, το οποίο όμως δεν θα είναι φυσικό. Η κλιματική αλλαγή έχει περιορίσει κατά πολύ τις χιονοπτώσεις, οπότε το χιόνι θα παράγεται τεχνητά από δύο κανόνια τεχνητής χιόνωσης, τα οποία βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Έργο-έκτρωμα

Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δεν φαίνεται να έχουν πείσει το Παρατηρητήριο Τζουμέρκων, που συστάθηκε πρόσφατα ως μία ανοιχτή κίνηση πολιτών για την προστασία της φύσης, της διαφάνειας και της πολιτιστικής ταυτότητας στην περιοχή. Μιλώντας στην Parallaxi, μέλη της συντονιστικής ομάδας αναφέρουν ότι εδώ και ενάμιση χρόνο τούς ζητούνταν από το δήμαρχο να κάνουν υπομονή και να δουν το τελικό αποτέλεσμα πριν κρίνουν.

«Αντικειμενικά, όσοι έχουμε δει αυτή την εγκατάσταση, και μέσα στα Πράμαντα και στα γύρω χωριά ή και τρίτοι από άλλες περιοχές και χώρες, τη θεωρούμε ένα έργο-έκτρωμα, μεγαλομανές και φαραωνικό, που υποκινήθηκε από συγκεκριμένους ανθρώπους: την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τότε αντιδήμαρχο το σημερινό δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο που μπορεί βάσει πλειοψηφίας να περνά ό,τι θέλει».

Το Παρατηρητήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του δημάρχου: «Θα μπορούσε αντί για το πάρκο χιονιού να φτιαχτεί στο ίδιο σημείο μία ήπια υποδομή για τοξοβολία, μία λέσχη για σκάκι στο καταφύγιο, μια πίστα αναρρίχησης. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα πέτρινο θέατρο που υπάρχει εκεί και που παραμένει σε κακή κατάσταση. Το ίδιο και κάτι γηπεδάκια πάνω από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Έχει εκεί ένα γηπεδάκι τένις με τσιμέντο αντί για ταρτάν. Γιατί αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν για να μπει έστω ταρτάν, αφού ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την άθληση των παιδιών;».

Καθεστώς προστασίας

Να σημειωθεί ότι ολόκληρη η οροσειρά των Τζουμέρκων είναι ενταγμένη στο καθεστώς προστασίας που ορίζει το δίκτυο Natura 2000. Ο κ. Βαΐτσης διευκρινίζει ότι το πάρκο χιονιού κατασκευάζεται σε ιδιωτική έκταση του Δήμου στην οποία επιτρέπεται υπό όρους η δόμηση. Προσθέτει ότι είχαν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδειες ήδη πριν την κατασκευή των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορέσει να λάβει και χρηματοδότηση. Βάσει απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμου Βορείων Τζουμέρκων από το 2023, φαίνεται πως ιδιώτης παραχώρησε στο Δήμο και επιπλέον έκταση πλάι στο κυρίως εργοτάξιο του έργου.

«Οι αντιδράσεις ξεκινούν από μία μειοψηφία, οι οποία αντιδρά και για άλλα έργα που γίνονται στην περιοχή. Δεν θέλουν να έρχονται τουριστικά λεωφορεία, δεν θέλουν να έρχονται τουρίστες με μία κάποια οικονομική δυνατότητα στα Τζουμέρκα. Αυτά τα ακούμε λίγο βερεσέ. Ποιοι είμαστε εμείς να αποκλείσουμε και αυτού του είδους τουρίστες απ’ το να επισκεφθούν τον τόπο;», ανταπαντά ο δήμαρχος.

(ΠΗΓΗ: parallaximag.gr)