Αντιδράσεις στην Θεσπρωτία για το 625 Τάγμα Πεζικού Κινητοποίηση Στους Φιλιάτες Για το κλείσιμο του στρατοπέδου

Κλείνουν σχολεία και Δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Πλήγμα για την ασφάλεια της ακριτικής περιοχής τους

Αντιδράσεις προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας και όχι μόνο του Δήμου Φιλιατών, η επικείμενη ανακοίνωση για το κλείσιμο του στρατοπέδου στους Διλιάτες.

Το αίτημα να μην κλείσει το 625 Τάγμα Πεζικού, με βάση την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος που δεν διαψεύδεται από επίσημα χείλη εκφράστηκε, εντός και εκτός της αίθουσας του Δημαρχείου των Φιλιατών, κατά των κυβερνητικών προθέσεων με την οργή των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Θεσπρωτίας να ξεχειλίζει.

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση και τις κινητοποιήσεις ενώ και οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση έδωσαν το παρόν, καθώς και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής και Σουλίου Θανάσης Ντάνης βρέθηκαν στο πλευρό του συναδέλφου τους Δημάρχου Φιλιατών Βασίλειου Τζίγκου.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν για κλείσιμο των σχολείων του Δήμου Φιλιατών την Τετάρτη, με αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ την Πέμπτη, θα είναι η σειρά του Δημαρχείου Φιλιατών για να παραμείνει κλειστό. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί Επιτροπή Αγώνα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων χωρίς να αποκλείονται δυναμικότερες παρεμβάσεις όπως αποκλεισμός του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας Οδού κτλ.

Πιο συγκεκριμένα μαζική και δυναμική ήταν η αντίδραση των φορέων και των κατοίκων απέναντι στο επικείμενο κλείσιμο του στρατοπέδου του 628 Τ.Π. καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, γεμάτοι οργή και αγανάκτηση, πλημμύρισαν τους χώρους του Δημαρχείου Φιλιατών, απαιτώντας την ακύρωση της απόφασης που όπως τονίσθηκε από πολλούς, αποτελεί πλήγμα για την ασφάλεια, την οικονομία και τη συνοχή της περιοχής τους.

Η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης του στρατοπέδου σε συνάντηση του βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Φιλιατών Βασίλειου Τζίγκου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, προκάλεσε εκρηκτική αντίδραση στην τοπική κοινωνία, η οποία βλέπει μια δομή ζωτικής σημασίας να αφαιρείται, αφήνοντας την ακριτική περιοχή ακόμα πιο ευάλωτη και παραμελημένη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών το βράδυ της Δευτέρας πήρε τη μορφή μαζικής λαϊκής συνέλευσης, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε μαζί με αιρετούς εκπροσώπους και φορείς, καθώς παρόντες ήταν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Παπαγρηγορίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Σουλίου Παναγιώτης Νταής και Αθανάσιος Ντάνης, ο πρώην βουλευτής Μάριος Κάτσης, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων.

Με απόφαση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, όλα τα σχολεία του Δήμου παρέμειναν κλειστά την Τρίτη, ενώ γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Φιλιατών, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το στρατόπεδο. Την Πέμπτη, το Δημαρχείο των Φιλιατών θα κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ψηφίσματα διαμαρτυρίας εξέδωσαν ο Δήμος Φιλιατών, οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Σουλίου, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και άλλοι φορείς. Το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, για το συνολικό ζήτημα των τριών στρατοπέδων της Ηπείρου – Κόνιτσας, Καλπακίου και Φιλιατών. Παράλληλα, θα υπάρξει σχετική συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του, Σταυρούλα Μπραΐμη.
με τις Αδελφότητες και τους Συλλόγους.

Οι κάτοικοι των Φιλιατών δεν μπορούν να δεχθούν καμία δικαιολογία για το κλείσιμο του στρατοπέδου, του μοναδικού σε ολόκληρο το Νομό Θεσπρωτίας και πάνω στα σύνορα με την Αλβανία, ούτε μπορούν να αποδεχθούν άλλη περιφρόνηση από το κεντρικό κράτος.

Ειδικά από την στιγμή που βλέπουν ότι θα ακολουθήσει το κλείσιμο των Συνοριακών Τμημάτων, τα οποία συνεχώς αποδυναμώνονται και επίκεινται συνταξιοδοτήσεις των συνοριακών που υπηρετούν σήμερα.