Του Στάθη Γιαννούλη
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και βιοκαύσιμα) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ όρισαν ως στόχο έως το 2020 ένα μερίδιο 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Τον Ιούλιο του 2021, ενόψει των νέων φιλοδοξιών της ΕΕ για το κλίμα, προτάθηκε η αναθεώρηση του στόχου του 40 % έως το 2030.
Η Αξιοποίηση λοιπόν των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα. Σε κρίσιμους δε περιόδους είναι επιτακτική ανάγκη.
Η οικονομική αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους και ειδικότερα του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών επιβάλλεται και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες προσπάθειες γιατί τα οφέλη θα είναι προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους..
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο πλαίσιο του Γ’ Κ.Π.Σ. προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών, υπολογίστηκε σε 11,2 km2.
Να τονίσω ότι βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο είναι το πεδίο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι πιστοποιημένα µε υψηλό βαθµό αξιοπιστίας µε ερευνητικές εργασίες.
Η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια κυμαίνεται από 32ο C έως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενα από τα 280 m έως 480 m.
Η μέση θερμοκρασία είναι 35ο C και τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.
Παράλληλα προσδιορίστηκε περιοχή και αναμένεται να βεβαιωθεί, με πιθανό γεωθερμικό πεδίο που καταλαμβάνει έκταση 53,3 km2. Για τη μέση θερμοκρασία 38ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 760.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.
Οι χρήσεις που ενδείκνυνται αφορούν τη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την κάλυψη θερμικών αναγκών, πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών, τον ιαματικό τουρισμό, καθώς και την αντιπαγετική προστασία των καλλιεργειών.
Και γίνεται αμέσως κατανοητό πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα ήταν για την ευρύτερη περιοχή , με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο της Άρτας τα τελευταία χρόνια.
Στην ουσία πρόκειται για μια πολύ εκτεταμένη περιοχή σε γειτνίαση με δημοτικές εκτάσεις και ο Δήμος πιστεύω θα είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την οποιαδήποτε επένδυση στα όριά του, καθόσον οφέλη πολλαπλά θα έχει και ο ίδιος αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον ένα ακόμη σοβαρό πλεονέκτημα είναι πως η περιοχή αυτή ενδείκνυται για επενδύσεις στον πρωτογενή αλλά και τον τριτογενή τομέα. Στον μεν πρωτογενή για την οποιαδήποτε καλλιέργεια με την χρήση της ενέργειας του πεδίου, αλλά και στον τριτογενή τομέα, εφόσον πολύ κοντά βρίσκεται το ιστορικό λιμανάκι της Κόπραινας θα μπορούσε κάλλιστα ένα τμήμα να αξιοποιηθεί για ιαματικό τουρισμό, λουτροθεραπεία και αναψυχή, με επένδυση ωστόσο χαμηλής κλίμακας, όπως επιβάλει το τοπίο της περιοχής.
Από το 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δημοσιεύτηκε τις 26 Απριλίου 2012 με καταληκτική ημερομηνία την 28 Μαΐου 2012.
Το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών εκδήλωσαν 10 εταιρείες χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η επαναπροκήρυξη έγινε καθότι στον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρξαν συμφέρουσες προσφορές, σύμφωνα και με τις δυνατότητες αξιοποίησης του βεβαιωμένου Πεδίου που δημοπρατήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση από την πρώτη δημοπράτηση, έγινε αντιληπτό πως δεν έχει γίνει κατανοητή η δυνατότητα επένδυσης στα όρια του βεβαιωμένου πεδίου, κάτι που άλλωστε σε δήλωσή της για το θέμα επεσήμανε η τότε Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά.
Εννέα χρόνια μετά, με δύο διαγωνισμούς, ανάδοχος δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει και όλα βρίσκονται στην αρχή.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη πρόσκληση, το 2012, είχαν υποβληθεί αρκετές προτάσεις γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και πρέπει να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανταποκρίθηκαν δέκα εταιρίες Ηπειρώτικης καταγωγής, και μάλιστα Αρτινής, πράγμα που σημαίνει πως το ενδιαφέρον είναι έντονο.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, αφορούσαν
-Δημοτικά Υδροπονικά Θερμοκήπια από τον Δήμο Νικολάου. Σκουφά
-Τηλεθέρμανση Οικισμού Συκεών από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά.
-Υδροπονικά ερευνητικά θερμοκήπια και εργαστήρια από ΤΕΙ Ηπείρου.
-Υδροπονικά Θερμοκήπια από την Ξυλογιάννη Α.Ε.,
-Ιχθυοκαλλιέργειες από την εταιρία Γείτονας Α.Ε., Τηλεθέρμανση του Οικισμού Συκιών από την εταιρία Δοϊτσίδης Α.Ε.,
-Εκτροφή σαλιγκαριών από την εταιρία Τσουμάνης Λ.
Πιστεύω ότι η εν λόγω αξιοποίηση θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, νέες θέσεις εργασίας και πρέπει όλοι μας να την στηρίξουμε.
Για τον λόγο αυτόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παροτρύνουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί στη διαδικασία δημοπράτησης του Γεωθερμικού Πεδίου, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.
*Ο Ευστάθιος Γιαννούλης είναι π. Δήμαρχος -Πολιτευτής με τη ΝΔ