Απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Άρτας

Από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, δόθηκε η υπ’ αρ. 32326/27-05-2020, απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε από τις 6 Απριλίου 2020, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτηση συγκεκριμένα ανέφεραν τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με την καταβολή του μισθού τους, για τρεις μήνες τουλάχιστον και το πάγιο αίτημά τους για την ένταξή τους στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ). Επιπλέον όσον αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων, από το 2018 που θεσμοθετήθηκε η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους δεν είχε γίνει καμία άλλη ενέργεια.

Στην απάντηση της ερώτησης, ο Υπουργός τους γνωστοποιεί την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και την επιχορήγησή του για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος.
Στην συνέχεια ενημερώνει για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 με την οποία θα πραγματοποιηθεί πλήρωση 2.909 θέσεων με σειρά προτεραιότητας, που εκδόθηκε βέβαια με καθυστέρηση δύο ετών, και θα εξυπηρετήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Επίσης, σε σχέση με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση και είναι υπό εξέταση από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη προκήρυξη θα περάσουν πάλι αρκετοί μήνες, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε συνεχόμενη αβεβαιότητα και αγωνία. Την ίδια αναμονή θα έχουν να αντιμετωπίσουν και για την τελεσίδικη απόφαση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.