Απάντηση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στον ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΚΑ για το κλείσιμο του INTERREG στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 140884/23-12-2021 απάντηση σε αναφορά που κατέθεσε, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας.
Στην αναφορά του ο κ. Γκόκας, με βάση την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας, επεσήμανε την αντίθεση του Επιμελητηρίου για την πρόθεση του Υπουργείου να κλείσει την υφιστάμενη Υπηρεσία INTERREG στη Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω Υπηρεσία αποτελούσε αρωγό του Επιμελητηρίου στην υλοποίηση διασυνοριακών έργων και δράσεων, τα οποία συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής της Άρτας.

Κατά την απάντησή του ο κ. Υφυπουργός, διαβιβάζει το έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, η οποία είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Ζερβός, με το υπ. αριθμ.: 139056/ 20-12-2021 έγγραφο επιβεβαιώνει, ότι στο επικείμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι θα συσταθεί η “Ειδική Υπηρεσία INTERREG 2021-2027”, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η οποία θα αποτελεί το διάδοχο σχήμα της “Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Ε.Π. του στόχου “Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία”” με αρμοδιότητες διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας της περιόδου 2014-2020 έως το κλείσιμό τους, καθώς επίσης και την προετοιμασία και εφαρμογή των Προγραμμάτων INTERREG για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Επιπρόσθετα ο κ. Ζερβός αναφέρει ότι οι θέσεις εργασίας για το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της υπάρχουσας Υπηρεσίας είναι διασφαλισμένες, αλλά και ότι θα γίνουν και επιπλέον προσλήψεις.
Ωστόσο, ο κ. Γκοκας δηλώνει, ότι μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε αν όσα διατυπώνονται στο έγγραφο γίνουν πράξη και αν δεν θα έχουμε στην πορεία κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, τις οποίες προσέφερε μέχρι τώρα η Υπηρεσία INTERREG στις επιλέξιμες περιοχές των Προγραμμάτων.