Απάντηση Σταϊκούρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας Εν αμφιβόλω η χρηματοδότηση λόγω καθυστερήσεων

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την υλοποίηση των έργων

Τι αναφέρει στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Νικολαΐδη

Ούτε στην οριστική επιλογή των λύσεων δεν κατέληξαν

Αργούν οι τελικές εγκρίσεις από πολλούς φορείς

Η πολυαναμενόμενη αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας, με τα έργα διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου τίθεται εν αμφιβόλω καθώς ο κίνδυνος να μην υπάρχουν χρήματα για τα έργα λόγω καθυστερήσεων στις μελέτες, όσο και στις εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες και φορείς είναι και υπαρκτός και ορατός!!!

Το θέμα αυτό είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ η ΗΧΩ μετά την ανακοίνωση της παράτασης στην ολοκλήρωση της μελέτης της Αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Ιούλιο του 2024, αλλά η κοινοπραξία που ανέλαβε την μελέτη ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2026!

Το γεγονός αυτό μαζί με άλλες εγκρίσεις που απαιτούνται για την οριστική επιλογή των λύσεων για την διευθέτηση της κοίτης Αράχθου, θέτει εν αμφιβόλω τη διασφάλιση χρηματοδότησης των έργων.

Και τούτο επειδή ο Υπουργός Υποδομών Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε, στην ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δράμας και Τομεάρχη Υποδομών του Κινήματος Αναστάσιου Νικολαΐδη, με θέμα τη “Σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του”. Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 29 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας μου με τον κ. Νικολαΐδη και απαντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 γενικά και αόριστα

Χωρίς να απαντά ουσιαστικά, αλλά πετώντας το μπαλάκι σε άλλες Υπηρεσίες, το αρμόδιο Υπουργείο επισημαίνει πως “ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της σύμβασης εξαρτάται από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων”, ενώ σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της μελέτης, σημειώνει πως “αναμένεται πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθεί η επόμενη φάση της Πράξης στο νέο ΕΣΠΑ (μέθοδος τμηματοποίησης / phasing). Μετά την ολοκλήρωση και έγκριση του συνόλου των μελετών θα ακολουθήσει η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση των έργων που θα έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Η Υπηρεσία μας προτίθεται να προτείνει το υπόψη έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής”.

Πρακτικά, δηλαδή, υπάρχει παραδοχή πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν χρήματα για τα έργα, ενώ φαίνεται πως ακόμη και με την παράταση 22 μηνών που δόθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης, δεν είναι σίγουρο εάν και εφόσον το διάστημα αυτό είναι αρκετό!

Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δράμας και Τομεάρχη Υποδομών του Κινήματος Αναστάσιου Νικολαΐδη, με θέμα τη “Σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του” ήταν σταθεί η χορήγηση νέας παράτασης 22 μηνών (!) για την εκπόνηση της μελέτης αυτής, που θεωρητικά έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Ιούλιο του 2024, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη διασφάλιση χρηματοδότησης των έργων.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 29 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας μου με τον κ. Νικολαΐδη και απαντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024.

Αξίζει να τονίζουμε το γεγονός πως η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου (Δ19) υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως μέχρι σήμερα εκκρεμούν γνωμοδοτήσεις από διάφορους φορείς (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας & Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού – Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Άρτας- Περιφέρειας Ηπείρου και άλλους) και πως “αναμένονται ενέργειες από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασιστεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η αναγκαιότητα ή μη εκπόνησης Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, λόγω γειτνίασης του έργου με περιοχήNatura”.

Όπως επίσης σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υπεύθυνου Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Τύπου, Νεανικότητας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Άρτας Θεόδωρου Γόγαλη,
η σχετική απάντηση επισημαίνει, ακόμη, πως για τα έργα εκτροπής – παράκαμψης της πόλης της Άρτας στα συμβατικά τεύχη προβλεπόταν η εξέταση τριών εναλλακτικών λύσεων, ενώ ζητήθηκε από τον ανάδοχο να μελετηθεί και τέταρτη λύση. “Κατά τη φάση της διαβούλευσης της ΜΠΕ ζητήθηκε από τον Δήμο Αρταίων η υλοποίηση της λύσης (Α) αντί για τη λύση (Δ) και η διαβίβαση του θέματος για τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το ΥΠΠΟ, σε ό,τι αφορά στο διατηρητέο κτίριο του στρατοπέδου Παπακώστα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ενημέρωσε την ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ στις 19-9-2022 ότι θα διαβιβάσει τον φάκελο της μελέτης στο ΚΑΣ για γνωμοδότηση. Ο φάκελος διαβιβάστηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ με τα υπ. Αριθ. 347395/11-11-2022 και 596715/02-12-2022 έγγραφα. Το θέμα εξετάστηκε από το ΚΑΣσε συνεδρίαση στις 21 Νοεμβρίου 2023 και έγιναν αποδεκτές και οι δύο προτεινόμενες λύσεις, όπως περιγράφονται ανωτέρω, Α και Δ.”, αναφέρει και η αρμόδια Διεύθυνση στην απάντησή της καταλήγει υπογραμμίζοντας “πως μέχρι την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», η Περιφέρεια Ηπείρου διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87) όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευση των ρεμάτων”.

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών
Σε απάντηση από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & Ε ΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (Δ19) στην υπ’ αριθ. 482_30/29-10-2024 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του κου Αναστάσιου Νικολαΐδη, Βουλευτή Ν. Δράμας της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής», προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με θέμα: «Σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και διασφάλιση της χρηματοδότησης», και όσον αφορά στη σύμβαση εκπόνησης μελέτης
με τίτλο: «Μελέτες Ωρίμανσης “Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο”», γνωρίζουμε τα
ακόλουθα:

1. Ως τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης της ως άνω σύμβασης εκπόνησης μελέτης έχει καθοριστεί η 14η/05/2026 σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 185890/28-9- 2024 (ΑΔΑ:9ΥΖ2465ΧΘΞ-ΜΓΣ) απόφαση Γενικού Γραμματέα Υποδομών (επισυνάπτεται το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα).

2. Αρμόδια για τη διαδικασία της διαβούλευσης επί της ΜΠΕ και για την έκδοση Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ).

3. Για τα έργα εκτροπής-παράκαμψης της πόλης της Άρτας στα συμβατικά τεύχη προβλεπόταν η εξέταση τριών εναλλακτικών λύσεων, και συγκεκριμένα:
(Α) εκτροπή με διπλή σήραγγα
(Β) εκτροπή με παρακαμπτήρια ανοικτή διώρυγα
(Γ) εκτροπή με κλειστή διώρυγα
Κατά την εκπόνηση της μελέτης αρχικά προτάθηκε η εκτροπή με διπλή σήραγγα (“λύση Α”) ως βέλτιστη περιβαλλοντικά, μετά από σύγκριση μεταξύ των πιθανών “λύσεων”.

Δεδομένου του υψηλού κόστους κατασκευής τόσο της λύσης Α όσο και της λύσης Γ (κλειστή διώρυγα), αλλά και του ότι:
α) Το έργο εκτροπής με διπλή σήραγγα (λύση Α) δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε φάσεις αλλά μόνο ως ενιαίο έργο και

β) Η διπλή σήραγγα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση σε διατηρητέο από το ΥΠΠΟ κτίριο του στρατοπέδου Παπακώστα (γεγονός που απαιτεί ειδικές εγκρίσεις από το ΚΑΣ), ζητήθηκε από τον ανάδοχο να μελετηθεί και τέταρτη λύση (Δ).

Η νέα λύση (Δ) η οποία και προτάθηκε στην ΜΠΕ, συνίσταται σε μονή σήραγγα και ανοικτή διώρυγα, δίνει τη δυνατότητα κατασκευής του έργου σε φάσεις και επιπλέον επιτρέπει την απομάκρυνση, λόγω μείωσης του εύρους κατάληψης των έργων εισόδου προς την μονή σήραγγα, από το διατηρητέο κτίριο του Στρατοπέδου Παπακώστα.

Κατά τη φάση της διαβούλευσης της ΜΠΕ ζητήθηκε από τον Δήμο Αρταίων η υλοποίηση της λύσης (Α) αντί για τη λύση (Δ) και η διαβίβαση του θέματος για τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το ΥΠΠΟ, σε ό,τι αφορά στο διατηρητέο κτίριο του στρατοπέδου Παπακώστα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ενημέρωσε την ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ στις 19-9-2022 ότι θα διαβιβάσει τον φάκελο της μελέτης στο ΚΑΣ για γνωμοδότηση. Ο φάκελος διαβιβάστηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ με τα υπ. αριθ. 347395/11-11-2022 και 596715/02-12-2022 έγγραφα. Το θέμα εξετάστηκε από το ΚΑΣ σε συνεδρίαση στις 21 Νοεμβρίου 2023 και έγιναν αποδεκτές και οι δύο προτεινόμενες
λύσεις, όπως περιγράφονται ανωτέρω, Α και Δ.

Στις 14/9/2023, ζητήθηκε από την Υπηρεσία μας, με έγγραφο προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ) και λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων, να διαβιβαστεί η ΜΠΕ προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕ.Σ.Π.Α).
Στις 17-07-2024 με το υπ’ πρωτ. 158514/17-07-2024 έγγραφο της υπηρεσίας μας προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ) ζητήθηκε από την Υπηρεσία μας ενημέρωση σχετικά με την πορεία της διαβούλευσης σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες γνωμοδοτήσεις για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Μέχρι σήμερα εκκρεμούν γνωμοδοτήσεις από διάφορους φορείς (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας & Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού – Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Άρτας- Περιφέρειας Ηπείρου και άλλους).
Αναμένονται ενέργειες από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασιστεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η αναγκαιότητα ή μη εκπόνησης Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, λόγω γειτνίασης του έργου με περιοχή Natura.

4. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της σύμβασης εξαρτάται από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

5. Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση της μελέτης αναμένεται πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθεί η επόμενη φάση της πράξης στο νέο ΕΣΠΑ (μέθοδος τμηματοποίησης / phasing).

6. Μετά την ολοκλήρωση και έγκριση του συνόλου των μελετών θα ακολουθήσει η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση των έργων που θα έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Η Υπηρεσία μας προτίθεται να προτείνει το υπόψη έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής.

7. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», η Περιφέρεια Ηπείρου διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87) όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευση των ρεμάτων.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑ ΠΟΛ. ΜΗΧ. με Α΄ β»