Απάντηση της κυβέρνησης στα σενάρια μετάθεσης των Δημοτικών Εκλογών

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες

Ποιες θα είναι οι δύο Κυριακές του Οκτωβρίου 2023

Σε μια άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική δε προεκλογική περίοδο, εισέρχονται Περιφέρειες και Δήμοι, μετά την οριστικοποίηση από την κυβέρνηση των ημερομηνιών που θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Ως απάντηση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία».

Όπως είχε πει μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, «Διάβαζα ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να μεταθέσει τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να γίνουν μαζί τις ευρωεκλογές. Δεν μπορείς να μεταφέρεις τα γκολ ποστ όπως επιθυμείς. Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν;».
Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα , που ανακοίνωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο την ημερομηνία που θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας είπε στο υπουργικό συμβούλιο:
Η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, το έργο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοψίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη-ανθεκτικότητα-κυβερνησιμότητα.
Σε ότι, αφορά την κυβερνησιμότητα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως περιλαμβάνονται όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2019 και μετά, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να κυβερνηθούν στοιχειωδώς, γιατί δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει τίποτα αν ήταν έρμαιοι συνεχώς των μειοψηφιών οι οποίες δεν ήταν εκεί για να εκφράσουν τα συμφέροντα του τόπου, αλλά για να βάλουν τρικλοποδιές στους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ώστε να μην υλοποιήσουν το έργο τους. Και αυτό οφειλόταν σε μία πρωτοφανή α λα καρτ απλή αναλογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Δόθηκαν αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και στις επιτροπές ποιότητας ζωής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αδράνειας που θα προκαλούσαν όλες αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά κυρίως ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος για τους Ο.Τ.Α.. Έτσι στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες».

Ο χάρτης
Από το άλλο μέρος το πρόταγμα της διεύρυνσης,του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδείχθηκε από πλευράς της ηγεσίας του κόμματος και στο ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει τον πήχη ψηλότερα από κάθε άλλη φορά.
«Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας. Ακούστηκε εδώ: Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το ’19, αλλά να ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από το κομματικό όργανο διαλλακτικότητα στο θέμα επιλογής των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών συνδυασμών.

«Οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί, γιατί έχουμε την εμπειρία του 2019 και του 2014. Και τι λέει αυτή η εμπειρία: Λέει ότι όλοι μαζί χειροκροτούσαμε τις αποφάσεις των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όταν πήγαινε να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέγαμε «όχι, εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, να εφαρμοστεί στο διπλανό Δήμο, εδώ έχουμε ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «πράγματι, το παιδί ήταν εξαιρετικό, εξαιρετικός σύντροφος ή συντρόφισσα, αλλά δεν πήγαμε καλά ρε παιδιά…. Δεν πήγαμε. Θα το αξιολογήσουμε αυτό; Ή θα πούμε ότι έφταιγε η συγκυρία, ας πούμε, κάθε φορά;»
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να φτιάξουμε ψηφοδέλτια που θα κερδίσουν τους υποψηφίους της δεξιάς. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που λέει ότι με 43% βγαίνει δήμαρχος. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε ψηφοδέλτια για να βγάλουμε δημάρχους από την πρώτη Κυριακή. Να είμαστε πιο διαλλακτικοί στο ζήτημα των προσώπων αλλά να είμαστε άκαμπτοι στα θέματα αρχών και αξιών. Να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο θέμα των προσώπων και των προσωπικών φιλοδοξιών και να διαμορφώσουμε ψηφοδέλτια νίκης».