Γράφει η Κατερίνα Ρίζου
Την 29-4-2023 το νοσοκομείο Άρτας εφημέρευσε χωρίς γιατρό-Ακτινολόγο. Με άλλα λόγια, για ένα ολόκληρο 24ωρο, μία δευτεροβάθμια δομή υγειονομικής περίθαλψης βρέθηκε με κλειστό ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, ήτοι χωρίς την δυνατότητα απεικονιστικού ελέγχου των ασθενών (τα περιστατικά, με εντολή της διοίκησης, διακομίστηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο της πόλης) !
Ήταν άραγε ένα τυχαίο γεγονός, μία συγκυρία, (γιατί πχ ο εφημερεύων Ιατρός της 29-4-2023 αρρώστησε και δεν μπόρεσε να βρεθεί αντικαταστάτης) ή πρόκειται για εκδήλωση ενός πιο βαθιού προβλήματος υποστελέχωσης και ένδειας υποδομών σε ένα νοσοκομείο, που λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών?
—-
Νομίζω είναι κοινός τόπος ότι -σε πανελλαδικό επίπεδο- το ΕΣΥ κάνει σταθερά βήματα οπισθοχώρησης. Αντί τα νοσοκομεία μας να εμπλουτίζονται με προσωπικό, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλαπλές αποχωρήσεις όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά λόγω τραγικών συνθηκών εργασίας.
Και στην Άρτα? Συμβαίνει κάτι διαφορετικό?
*Στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Άρτας πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν 5 ειδικευμένοι γιατροί. Σήμερα, οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν είναι 2. Οι γιατροί που αποχώρησαν (οριστικά ή προσωρινά), δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Ήταν λοιπόν μαθηματικά βέβαιο ότι, με 2 γιατρούς κάποια στιγμή το πρόγραμμα εφημεριών, δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί. Άρα το περιστατικό της 29ης-4-2023 ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί κι όμως καμία πρόνοια δεν είχε ληφθεί.
*Στην Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Άρτας αυτή την στιγμή υπηρετούν 5 ειδικευμένοι γιατροί. Την 30-6-2023 η Χειρουργική κλινική θα έχει την τύχη του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, αφού 2 γιατροί αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, ΧΩΡΙΣ ωστόσο να έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί! Κι όμως, ενώ ΚΑΙ η πορεία της Χειρουργικής Κλινικής είναι προδιαγεγραμμένη (και γνωστή στην διοίκηση) από τις 858 θέσεις που -πριν από μόλις έναν μήνα- προκηρύχθηκαν πανελλαδικά, ΚΑΜΙΑ δεν αφορούσε την Άρτα.
* Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, χωρίς επίσης να λαμβάνεται καμία πρόνοια (στην Παθολογική Κλινική λχ, αναμένεται η έξοδος 2 Ιατρών τους επόμενους μήνες κοκ).
—–
Ως εκ τούτου, η άνευ Ιατρών εφημερία της 29ης-4-2023, δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό, ούτε συγκυρία, αλλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η εικόνα στο Γ. Νοσοκομείο Άρτας είναι χειρότερη μέρα με την ημέρα. Όποιες λύσεις δίνονται είναι προσωρινές, ενώ το πρόβλημα του νοσοκομείου παραμένει μόνιμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν το Νοσοκομείο Άρτας λειτουργεί ακόμα, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, εξαντλημένων και ταλαιπωρημένων, που με υπερένταση των δυνάμεών τους μπαλώνουν κάθε τρύπα του ΕΣΥ. Όταν αυτοί αποχωρήσουν, λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης, το νοσοκομείο Άρτας (αν δεν ληφθεί καμία πρόνοια) θα σταματήσει να λειτουργεί, τουλάχιστον έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα.
—–
Είναι η ώρα να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Για να μην γίνουν επώδυνα αισθητές οι συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό, απαιτείται άμεσα -πριν να είναι πολύ αργά- τόσο η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ εν γένει, όσο και η στήριξη του νοσοκομείου μας ειδικότερα. Η διατήρηση της υγείας μας είναι καθήκον όσων έχουν αποφασίσει να κατέχουν θέσεις ευθύνης. Αλλιώς, ας παραιτηθούν.
*Η Αικατερίνη Π. Ρίζου είναι Υπ. Βουλευτής Άρτας