Απεργία-Αποχή στις Υπηρεσίες Δόμησης από 14 ΜΑΡΤΙΟΥ έως και 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Η μεταφορά στους Δήμους απέτυχε!

Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης

Μόλις 168 Δήμοι (51%) διαθέτουν Υ.ΔΟΜ. -οι 98 λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό

Τι αναφέρουν οι Ομοσπονδίες Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα στους Δήμους, που ταλανίζουν τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις είναι η υπολειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης, των γνωστών παλαιότερα ως Πολεοδομιών. Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κυρίως σε Διοικητικές Πράξεις (όπως οικοδομική άδεια κ.λπ.), οφείλεται σύμφωνα με τις ι Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.) που συνυπογράφουν κείμενο κοινών δράσεων, η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους απέτυχε. Δώδεκα (12) ολόκληρα έτη μετά τον «Καλλικράτη», οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν.
Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών, η μετάβαση με τον «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, μηχανογράφησης, αρχείου, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί.
Οι αιρετοί –σύμφωνα με την ανακοίνωση- ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.).

Χωρίς Πολεοδομίες
Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 Υπηρεσίες Δόμησης, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ.
Επίσης, από τη Μελέτη προκύπτει ότι:
• Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.
• Τριάντα τρείς (33) Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων
• Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.

Υποστελέχωση
Από τις εκατό εξήντα οκτώ (168) ΥΔΟΜ στους Δήμους που έχουν Πολεοδομία, οι τέσσερις (4) δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, είκοσι δυο (22) δεν έχουν καθόλου Μηχανικό Π.Ε., είκοσι οκτώ (28) απασχολούν μόνο 1
Μηχανικό Π.Ε. ή Τ.Ε., άλλες είκοσι οκτώ (28) μονάχα δυο (2) και δεκαέξι (16) διαθέτουν τρεις (3) Μηχανικούς. Οι ενενήντα οκτώ (98) από τις εκατό εξήντα οκτώ (168) Υπηρεσίες Δόμησης λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.
Επιπρόσθετα, απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και είκοσι (20) από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, εβδομήντα έξη (76) δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, εβδομήντα τέσσερις (74)
δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και ενενήντα τέσσερις (94) δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Τα αιτήματα
Οι Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.) από κοινού διεκδικούν:
-Επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης με Μηχανικούς Π.Ε. και Τ.Ε. όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.
• Νέες προσλήψεις Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. μέσω του Α.Σ.Ε.Π. όλων των ειδικοτήτων, καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και κατά αποκλειστικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης, με την ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να τους μετακινούν στις Τεχνικές ή άλλες Υπηρεσίες των Δήμων.
• Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.

• Κατάργηση του Νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύ-
σεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ή στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κ.λπ.).
• Επανεξέταση των επιπέδων της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη
λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.
• Κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.
• Νομική Υποστήριξη σε κάθε Υπηρεσία Δόμησης από εξειδικευμένους Νομικούς, καθώς και Νομική κάλυψη των Υπαλλήλων για τις υπηρεσιακές διώξεις που υφίστανται.
• Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος Πολεοδομικός Νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.
• Υποχρεωτική προέγκριση άδειας και στην κατηγορία 3 από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
• Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.

Απεργούν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες αποφασίζουν:
1. Απεργία-Αποχή των Μελών μας από:
– Το πληροφοριακό σύστημα του e-Άδειες και άλλες αρμοδιότητες (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έκδοση προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους από14 ΜΑΡΤΙΟΥ έως και 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022.
– Τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.
– Τη συμμετοχή των Μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. Α’ και Β’.
2. Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, από 9.00 το πρωί έως 12.00 το μεσημέρι και διεξαγωγή Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Λεωφ. Μεσογείων 119-Αθήνα).
Από την Απεργία-Αποχή εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνων κατασκευών.