Απολογισμός από τον περιφερειάρχη ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Έγιναν άλματα προς τα εμπρός

Το έργο μας, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης από Επιτρόπους και Υπουργούς
-Σε όλους τους τομείς υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα

«Το έργο μας, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, που τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες…»

«…Μας επικρίνουν τελευταία πως ξοδεύουμε πολλά για τον τουρισμό. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις ως ταξίδια- αναψυχής. Η προβολή του τουρισμού και των προϊόντων μας, είναι όμως κατ΄ εξοχή δράσεις εξωστρέφειας της οικονομίας. Είναι δύο τομείς που μπορεί να συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ, για το οποίο οι ίδιοι περίπου επικριτές «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

«Η Ήπειρος στα οκτώ χρόνια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός…, Το έργο της Περιφερειακής Αρχής είναι αδύνατο να αναφερθεί στο σύνολό του έστω και επιγραμματικά σε μια συνεδρίαση. Την πραγματικότητα τη βιώνουν οι Ηπειρώτες στις πόλεις και στα χωριά της Ηπείρου. Είναι αυτοί που είδαν να αναβαθμίζεται το επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής τους. Και εν τέλει είναι αυτοί που θα μας κρίνουν» τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2018.
Το έργο αυτό, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, που τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το σύστημα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που απέτρεψε την επιβάρυνση με πρόστιμα των Ηπειρωτών, οι παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα για το 2018, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ήταν ένα από τους παραγωγικότερους χρόνους. «Ήταν έτος- επιστέγασμα του έργου που έχει προετοιμαστεί και συντελεστεί στα προηγούμενα χρόνια θητείας της νυν Περιφερειακή Αρχής. Είναι ένα έργο που έβαλε γερές βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής και για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο.
Σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι δράσεις της Περιφέρειας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό και στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη
Το 2018 ήταν ένας από τους παραγωγικότερους χρόνους για την Περιφέρεια Ηπείρου. Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας: Αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παραγωγικών κλάδων, ενίσχυση της απασχόλησης, δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Το έργο μας, μπορεί να επιμεριστεί σε τρεις γενικές κατηγορίες:
-Στα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια με δικό της πρόγραμμα
-Στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προς όφελος των άλλων φορέων που είναι δικαιούχοι
-και στην ανάληψη πρωτοβουλιών γενικότερου ενδιαφέροντος.

Υποδομές
Ο τομέας των υποδομών περιλαμβάνει σημαντικά οδικά έργα, είπε ο κ. Καχριμάνης. Για την ΠΕ Άρτας, ανέφερε ενδεικτικά τα εξής:
-Ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου Ιόνια- Τζουμέρκα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του δρόμου Καστανιά – Τετράκωμο που ενώνει τα Τζουμέρκα με την Κοιλάδα του Αχελώου.
-Προετοιμαζόμαστε για τη δημοπράτηση της σύνδεσης Ιόνιας Οδού από Καμπή προς γέφυρα Καλογήρου, με δεσμευμένους πόρους 35 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ.
-Στον τομέα του Περιβάλλοντος συνεχίστηκαν και τελειώνουν στο τρέχον έτος τα μεγάλα έργα αποχέτευσης στα παράλια και στις περιοχές ειδικής περιβαλλοντικής αξίας του Αμβρακικού, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει και την κατασκευή των αντίστοιχων έργων Κόνιτσας και Καναλλακίου.

-Τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα ΑΣΑ, κατασκευάζονται οι ΣΜΑ, προωθήθηκαν οι διαδικασίες για τις μονάδες κομποστοποίησης.
-Από τον Αύγουστο, όταν και η αρμοδιότητα περιήλθε στις Περιφέρειες, ξεκινήσαμε ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στο Λούρο, στον Καλαμά, στον Άραχθο, στον Αχέροντα σε χείμαρρους και ρέματα και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Αγροτική ανάπτυξη 
-Στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια συνέδραμε οικονομικά όλους ανεξάρτητα τους ΤΟΕΒ για την αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια, αλλά και στην κάλυψη άλλων αναγκών τους, ώστε να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους.
-Εντάξαμε το αρδευτικό έργο Αμμότοπου της Άρτας με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ.
-Συμμετείχαμε σε εκθέσεις αγροτικών και τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αναλάβαμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στα Ηπειρωτικά ξενοδοχεία, διοργανώνοντας το πρώτο φόρουμ στα Γιάννενα τον περασμένο χειμώνα.
-Εντάξαμε 46 καινοτόμες προτάσεις στο πρόγραμμα Αγροδιατροφής.
-Προωθήσαμε τις διαδικασίες για την πιστοποίηση νέων αγροτικών προϊόντων όπως τα αλιεύματα του Αμβρακικού, το Κασκαβάλι και το Τσαλαφούτι.

Πολιτισμός 
-Στον τομέα του Πολιτισμού, η συνδρομή οικονομική και τεχνική της Περιφέρειας ήταν καθοριστική ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση της γέφυρας – σύμβολο της Πλάκας. Δεκάδες άλλα διατηρητέα μνημεία συντηρούνται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Προχωρούμε το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το οποίο δίνει αναπτυξιακή ώθηση και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Τουρισμός
Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού. Κινούμαστε σε δύο άξονες:
-Στη βελτίωση των υποδομών (οδικά δίκτυα, αποχετεύσεις, καθαρισμοί, ή και ακόμη με την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πολυσύχναστη παραλία της Αμμουδιά)
-Στην προβολή της Ηπείρου ως ενιαίου προορισμού σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο: Η αύξηση των επισκεπτών στην Ήπειρο, κινείται σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Επικρίσεις
Μας επικρίνουν τελευταία πως ξοδεύουμε πολλά για τον τουρισμό. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις ως ταξίδια- αναψυχής. Η προβολή του τουρισμού και των προϊόντων μας, είναι όμως κατ΄ εξοχή δράσεις εξωστρέφειας της οικονομίας. Είναι δύο τομείς που μπορεί να συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ, για το οποίο οι ίδιοι περίπου επικριτές «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα». Από τη μία μας καταλογίζουν ευθύνες γιατί είναι χαμηλό και από την άλλη μας κατηγορούν όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης.

Σιγκαπούρη
Τις τελευταίες ημέρες έγινε μάλιστα πολύς λόγος για την επιχειρηματική αποστολή στη Σιγκαπούρη: Πρόκειται για αποστολή που οργανώνεται εδώ και μήνες μετά από αίτημα – πρόταση της Ελληνικής Πρεσβείας. Και δεν είναι εκδρομή, όπως επιχειρείται κακοπροαίρετα να εμφανιστεί: Είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αφορά δεκάδες ηπειρωτικές επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους τους.

Αθλητισμός
Στον αθλητισμό συνδράμαμε την ολοκλήρωση έργων στα Κλειστά Γυμναστήρια σε Κωστακιούς – Καναλάκι, και ακολουθεί αυτό της Φιλιππιάδας. Συνδράμαμε για έργα στο ΠΕΑΚΙ, θέσαμε σε λειτουργία το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, ενισχύσαμε το Ναυτικό Όμιλο και έτσι ανέλαβε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στηρίξαμε και προβάλλαμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Διοικητήρια Άρτας- Πρέβεζας
Ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό του Διοικητηρίου της Άρτας. Έχουμε κατ΄ αρχάς συμφωνήσει με το Δήμο Αρταίων για την αγορά οικοπέδου, περιμένουμε όμως και την τελική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση ή μη του παλαιού στρατοπέδου Παπακώστα.
Αντίθετα προχωρούν οι μελέτες για το Στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα και σύντομα θα αρχίσουν εργασίες για να αποκτήσει επιτέλους διοικητήριο η Π.Ε. Πρέβεζας.

Επιχειρηματικότητα 
Δώσαμε βαρύτητα στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ αρχικά 291 επενδυτικών σχεδίων για τον τουριστικό κλάδο άφησε ανέπαφα τα κονδύλια που είναι δεσμευμένα στο Ε.Π. Ήπειρος για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων άλλων κλάδων που δεν έχουν άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για υποβολή φακέλων. Μετά τη συνεργασία που είχαμε με τον αρμόδιο Υπουργείο, είναι θετικό πως με την πρόσθετη χρηματοδότηση που δόθηκε, αναμένεται να ενταχθούν άλλα 73 επενδυτικά σχέδια από την Ήπειρο, καλύπτοντας έτσι στο 60% επί των αιτήσεων.

Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 
Η Περιφέρεια Ηπείρου, απέσπασε τα εύσημα για την πορεία του ΕΣΠΑ, από εκπροσώπους της Ε.Ε. και των συναρμόδιων Υπουργείων, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στα Ιωάννινα.
Για το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 προσκλήσεις ύψους 282.755.484 ευρώ που καλύπτουν το 83,9% του προγράμματος. Έχουν ενταχθεί 304 έργα που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς στο 67,8%, οι νομικές δεσμεύσεις έχουν καλύψει ήδη το 41,7% του προγράμματος και οι δαπάνες ανέρχονται στο 21,22%. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ήπειρο στην 4η θέση ανάμεσα στις 11 ομοειδείς περιφέρειες. Όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ο ρυθμός απορρόφησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Περιφέρεια, καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, επιχειρήσεις κλπ. που έχουν εντάξει έργα στο πρόγραμμα. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι εκ του ασφαλούς κάνουν κριτική κατά της Περιφερειακής Αρχής.

Μέσα στο 2018 έγινε επίσης η προεργασία για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019, όπως η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, η Νιάρχου, η σύνδεση Ιόνιας- Γέφυρας Καλογήρου και ευελπιστούμε και το πρόγραμμα ΣΒΑΚ του Δήμου Ιωαννιτών και οι αστικές αναπλάσεις των δήμων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει στο Interreg έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ περίπου. Ορισμένα από αυτά δημιουργούν σημαντικές υποδομές ανάπτυξης, όπως είναι η αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, Αμαράντου, Καβασίλων, Άρτας με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα με 2, 96 εκ. ευρώ, η μονάδα κομποστοποίησης Άρτας με 1,669 εκ. ευρώ, η κατασκευή κόμβου μεταξύ Εγνατίας και ΒΙΟΠΑΘΕ με 2,328 εκ. ευρώ και άλλες δράσεις για τα αρωματικά φυτά, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κ.α..

Πλατεία Κολωνακίου
Εμείς παρουσιάζουμε υπαρκτό έργο. Σε επίπεδο προθέσεων και δηλώσεων μπορεί να πει κανείς πολλά, να διαφημίζει οράματα, σχέδια και επιθυμίες. Όλα καλά και ωραία. Όσα όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχουν συνάρτηση με τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τον κεντρικό σχεδιασμό, καταλήγουν σε αυταπάτες. Το 2018 βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για την Ήπειρο. Πρακτικές που μέχρι τώρα είχαν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται κατά κόρο σε μεγάλες πόλεις και σε άλλες προεκλογικές περιόδους, βλέπουμε να μεταφέρονται και στην Ήπειρο. Πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με καταγγελίες από ανύπαρκτα πρόσωπα, με μηνυτήριες αναφορές από άτομα που κινούνται περί την πλατεία Κολωνακίου. Στοχοποιούμαστε για έργα που υλοποιούνται, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Για έργα που συζητούνται και ψηφίζονται στην Οικονομική Επιτροπή, που δημοσιοποιούνται στη «Διαύγεια». Για αποφάσεις που ελέγχονται υποχρεωτικά και σχολαστικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Δεχόμαστε την κριτική, όχι όμως και τη λασπολογία, τη συκοφαντία.

Λάθη έγιναν
Έγιναν όλα τέλεια θα πει κανείς όλα αυτά τα χρόνια; Όχι ασφαλώς και λάθη έγιναν και ζητήματα παραμένουν άλυτα. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε, ότι δεν ανοίξαμε νέους δρόμους, δεν ξεπεράσαμε τα στενά όρια της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Μέτρο σύγκρισης για έργα, απορροφήσεις, πρωτοβουλίες είναι οι άλλες περιφέρειες της χώρας. Το έργο μας τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν οι κοινοτικοί επίτροποι Γιοχάνες Χαν, Κρέτσου, Στυλιανίδης. Υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω τη συμβολή στο έργο της Περιφέρειας, με την κριτική και των προτάσεών τους, των περιφερειακών συμβούλων και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες μας, που χάρη σε αυτούς σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε έναν τόσο πλούσιο απολογισμό.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Ηπειρωτών, Γιώργος Ζάψας για τον απολογισμό Καχριμάνη
-Ο περιφερειάρχης διαψεύδεται από την πραγματικότητα

«Μπορεί ο περιφερειάρχης να διατείνεται ότι όλα έγιναν καλώς τα τελευταία 8 χρόνια, ότι η περιφέρεια είναι αποτελεσματική και στην απορρόφηση και στην ένταξη και υλοποίηση έργων, αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα» σημειώνει για την Συμμαχία Ηπειρωτών, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος πειφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας.
Στην τοποθέτηση επί της συζήτησης απολογισμού πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής, έτους 2018, ο κ. Ζάψας μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής:
-Δυστυχώς ή ευτυχώς ο δημόσιος απολογισμός της περιφέρειας έγινε λίγες ημέρες πριν. Όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ηπειρωτών και την απασχόληση.

-Ποιο είναι το όφελος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια του σημερινού και του προηγούμενο ΕΣΠΑ όταν αυτά δεν μετατρέπονται σε αύξηση του εισοδήματος των Ηπειρωτών και σε νέες θέσεις εργασίας; Αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει και σε κάθε περίπτωση ενισχύει τη δική μας θέση ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πάνω σε πραγματικά στοιχεία και την κατάσταση που ζουν οι Ηπειρώτες, παρά μόνο το άγχος σας είναι πως θα εντάξετε έργα.
-Είναι πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής, δυστυχώς, ο κατακερματισμός των έργων, την οποία επανειλημμένως έχουμε επισημάνει. Δεν υπάρχει κανένα συνολικό σχέδιο που να υπηρετείτε. Απευθείας αναθέσεις, προγραμματικές συμβάσεις, διάθεση πιστώσεων για πάσης φύσεως έργα/δράσεις/εκδηλώσεις, χωρίς να υπάρχουν ούτε μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά ούτε καν μια συνολική καταγραφή τουλάχιστον ανά περιφερειακή ενότητα για να δούμε αν υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή.

-Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ούτως ή άλλως, οπότε αυτό που εμείς ζητάμε για το επόμενο δίμηνο, να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την επόμενη περιφερειακή αρχή σε σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το Διοικητήριο της Άρτας και σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε αγορά οικοπέδου, μια διαδικασία την οποία συνεχίζετε.
-Δεν αμφισβητούμε το ειλικρινές ενδιαφέρον του περιφερειάρχη για τον πρωτογενή τομέα. Όμως βλέπουμε ότι ούτε εκεί υπάρχουν αποτελέσματα που να ενισχύουν τους παραγωγούς, και μιλάμε για αποτελέσματα από έργα και δράσεις τις περιφέρειας, όχι των ελεγκτικών μηχανισμών.
-Πάνω σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ας συμφωνήσουμε όλοι μαζί για την επόμενη περίοδο. Να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει υπεραξία στα προϊόντα και εισοδήματα στους παραγωγούς. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό, που από όλους μας αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα, φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να συναντηθούμε πουθενά και δεν θα έχουμε ανταποκριθεί στην αποστολή μας.

-Σε 60 ημέρες θα ξέρουμε. Έφεξε – νύχτωσε, θα κριθούμε στην κάλπη. Μόνο που αυτή τη φορά η εκλογή θα είναι δίκαιη. Θα γίνει με την απλή αναλογική, την οποία μάχεστε. Τέρμα οι πλασματικές πλειοψηφίες. Θα έχουμε δυο γύρους. Προσπαθήσατε αλλά δεν έχετε πολιτική. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην περιφέρεια ηπείρου κι εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε οι φορείς αυτής της πολιτικής αλλαγής!

Κώστας Μπασιούκας: παρακολουθούμε πάλι την ίδια πεπατημένη

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μπασιούκας ως επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος Ανατροπής, έκανε τις δικές του παρατηρήσεις στον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2018 της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Έχετε υποβαθμίσει τον ουσιαστικό και συνθετικό ρόλο του ΠΣ. Τα θέματα συζήτησης σε αυτή την αίθουσα αλλά και στις επιτροπές είναι συνήθως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα για θέματα που δεν γίνεται να μη περάσουν από την έγκριση των οργάνων. Ποτέ δεν μας καλέσατε, συνολικά την αντιπολίτευση, να δούμε τι χρήματα έχουμε και τι πρέπει να προτάξουμε σε μία αξιολογική ιεράρχηση δράσεων και έργων. Ούτε καν τους επικεφαλής έτσι για μία ανταλλαγή απόψεων. Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν είμαστε εναντίον των έργων που χρειάζονται.

Είμαστε ενάντια στον τρόπο που επιλέγονται. Ασφαλώς δεν ζητάμε να συγκυβερνήσουμε αλλά να συζητήσουμε σεβόμενοι και αυτούς που δεν σας ψήφησαν και αυτούς τους πολλούς που απείχαν από τις εκλογές για διάφορους λόγους. Έτσι αφού δεν ζητάτε και δεν λαβαίνετε υπόψη τη γνώμη μας, μας εξωθείτε να είμαστε αρνητικοί ή ουδέτεροι στις ψηφοφορίες. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαξιωτική για τη δημοκρατία και η έλλειψη δημοκρατίας οδηγεί στον αυταρχισμό και ο αυταρχισμός σε άσχημες συνέπειες για την κοινωνία» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μπασούκας.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «…θα απαντήσω τηλεγραφικά στην εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη η οποία δεν μας στάλθηκε ως όφειλε για να τη συζητήσουμε στην παράταξή μας και να απαντήσουμε εμπεριστατωμένα. Θα σχολιάσω λίγα όπως πχ

– το δρόμο Ιόνια-Τζουμέρκα που σπαταλά άκαιρα πόρους σε σχέση με άλλες προτάσεις,
-τα φαραωνικά κοστοβόρα έργα αποχετεύσεων στα παράλια του Ιονίου,
-το πρόβλημα των στραγγιδίων του ΧΥΤΥ Ελληνικού,
-τα προβλήματα αειφορικής και φτηνής διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο,
-πόσους νέους αγρότες πείσαμε να συνεργάζονται-συνεταιρίζονται κ.ά.
Αντί λοιπόν μιας ουσιαστικής ενημέρωσης όλων των πολιτών για το τι έκανε η περιφερειακή αρχή το 2018 παρακολουθούμε πάλι την ίδια πεπατημένη, υπεροπτική θα λέγαμε, συνταγή της πλειοψηφίας που έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία σε όλα τα όργανα-επιτροπές της περιφέρειας, ή ακόμα χειρότερα ακολουθώντας το προσωποκεντρικό μοντέλο, έρχεται σήμερα να μας πει:

-Εμείς δηλ. η πλειοψηφία ( ή εγώ) σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε, (ως επί ο πλείστον).
-Εμείς δηλ. η πλειοψηφία υλοποιήσαμε με τις υπηρεσίες και τους «πελάτες» μας βέβαια.
-Εσείς δηλ. η αντιπολίτευση καλό είναι να πείτε ναι σε όλα αλλά και αν δεν το πείτε ποσώς μας ενδιαφέρει αφού έχουμε την πλειοψηφία για όλα και παντού.
Κες/οι της πλειοψηφίας επαναλαμβάνετε τα ίδια ουσιαστικά αντιδημοκρατικά περιφερειαρχοκεντρικά βήματα καταδικάζοντας μία περιφέρεια σε μία αποσπασματική, μονομερή, αντιαναπτυξιακή, οπισθοδρομική, νεοφιλελεύθερη πορεία υπέρ των ολίγων, των οργανωμένων συμφερόντων και των μεμονωμένων πελατών».

Κλείνοντας ο κ. Μπασούκας είπε: «Ευτυχώς με την ψήφιση του Κλεισθένη 1 ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά αυτή που συζητάμε για τα αυτονόητα που θα έπρεπε να είχαμε αφήσει πίσω μας από πολλών ετών ακόμα και σε έναν κανονικό ευρωπαϊκό αστικό καπιταλισμό. Κυρίες/οι συνάδελφοι. Έκλεισε πλέον ένας κύκλος λειτουργίας της ΠΑ. Υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο έξω από τη σκληρή μνημονιακή επιτροπεία με νέα εργαλεία (Γενικός Στρατηγικός Σχεδιασμός- Πορίσματα Αναπτυξιακού Συνεδρίου, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.) και γιαυτό η νέα ΠΑ πρέπει να λειτουργήσει με νέο δημοκρατικό στρατηγικό σχεδιασμό αειφορικό και δίκαιο και όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις, με νέου τύπου διαχείριση των πόρων. Η Ήπειρος μπορεί να μπει σε νέο δρόμο λειτουργίας σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι αποσπασματικά και άναρχα».