Απολογισμός με τα μάτια των Οριζόντων Ηπείρου

Λίγο πριν την Ορκωμοσία στη Περιφέρεια

Με μια καυστική ανακοίνωση οι Ορίζοντες Ηπείρου, εκλεγμένη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο, κάνουν απολογισμό, της Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας πως «όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε, ο εκλεγείς -για μια ακόμη θητεία- παραλαμβάνει από τον απερχόμενο εαυτό του την Ήπειρο σε πολύ κακή κατάσταση. Άρα δεν μπορούμε να συμμεριστούμε διθυράμβους και πανηγυρικές αναφορές».
Από την ημέρα των εκλογών έως σήμερα η ομάδα τεκμηρίωσης των Οριζόντων Ηπείρου έχει καταγράψει σειρά ζητημάτων που -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- πολλά από αυτά έχουν εκδοθεί και ανακοινώσεις Τύπου με ένα σαφές στίγμα: Λέμε αλήθειες, καταθέτουμε προτάσεις, σε πλήρη αντίθεση με την περιφερειακή αρχή που αρκείται σε δικαιολογίες, ρίχνει τα βάρη πάντα στους άλλους και αναζητεί την παραμικρή ευκαιρία για επικοινωνιακά σόου…».

Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ήπειρος, σύμφωνα με την παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου, μεταξύ άλλων είναι και τα εξής:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ξεκινώντας από τα τελευταία, τα πιο φρέσκα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως Ορίζοντες Ηπείρου σε ένα ακόμη θέμα. Ανακοινώθηκαν οι πόλεις της Ελλάδας στις οποίες θα φτάσει το Φυσικό Αέριο. Καμία πόλη της Ηπείρου δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές. Η Ήπειρος για μια ακόμη φορά είναι απομονωμένη χωρίς φωνή….
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ: Μόνον φέτος στην Ήπειρο κλείνουν 22 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά σχολεία. Είναι η αυταπόδεικτη συνέπεια της φτώχειας και της ανεργίας. Αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης, εσωτερικής και στο εξωτερικό. Η περιφερειακή αρχή παρακολουθεί αδιάφορη τα χωριά της Ηπείρου να ερημώνουν, την πατρίδα μας να μαραζώνει….

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ : Στην Ήπειρο συνεχίζονται οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες χωρίς να έχει καμία παρουσία η Περιφέρεια. Μετά από κάποιες προεκλογικές ψευτοσυζητήσεις για τα μάτια του κόσμου η Περιφερειακή Αρχή δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το θέμα.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ: Καμία αποζημίωση δεν δόθηκε από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για την καταστροφή από το χαλάζι που έπεσε στο Κομπότι της Άρτας πριν από λίγες εβδομάδες. Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες της κεντρικής κυβέρνησης είναι αργές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, έχουμε προτείνει στην Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να δώσει εκείνη από ειδικό λογαριασμό ένα σημαντικό ποσό έναντι στους παραγωγούς…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ : Μέσα στον Αύγουστο, στο κέντρο της τουριστικής περιόδου καλούνται πολίτες και επισκέπτες να μην πλένονται και να μην… πίνουν νερό. Πραγματικά συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα. Στην Ήπειρο, στην Περιφέρεια με τα μεγαλύτερα υδάτινα αποθέματα και τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα έως τώρα γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε νερό να ποτίσουμε, τώρα δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν επαρκεί ούτε για να πιούμε, ούτε για να πλυθούμε λες και βρισκόμαστε σε κάποια έρημη και άνυδρη περιοχή της βόρειας Αφρικής…
Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Όπως έχουμε ήδη δηλώσει και προειδοποιήσει έγκαιρα, οι μεθοδεύσεις πολιτικής επιβίωσης της σχέσης του πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο είναι ο βασικός πυλώνας καταστροφής της Ηπείρου. Τα σκουπίδια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτές και ατράνταχτη απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Θέτουμε υπό αμφισβήτηση τους λόγους της καθυστέρησης στη δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που επικαλείται η Περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν.
Τη σχέση διαπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στην Ήπειρο δεν θα την πληρώσουν οι Ηπειρώτες.

Δυστυχώς δικαιώνονται και εδώ οι Ορίζοντες Ηπείρου καθώς προεκλογικά επισήμαιναν ότι το μόνο υπερκομματικό στοιχείο στην Ήπειρο είναι η διαπλοκή.
ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ: Την 1η Φεβρουαρίου του 2015 κατέρρευσε το διάσημο γεφύρι της Πλάκας, ένα μνημείο της Ηπείρου και της παράδοσής της. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ξεκίνησαν τα έργα για την αναστήλωσή του. Σήμερα, 4 χρόνια αργότερα οι εργασίες συνεχίζονται και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Όμως ήδη έχουν αρχίζει η προετοιμασία της κοινής γνώμης για νέα μετακύλιση των ημερομηνιών παράδοσης. Το γεφύρι της Πλάκας έχει γίνει δυστυχώς το νέο γεφύρι της Άρτας.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Τουλάχιστον 3 προεκλογικές υποσχέσεις της περιφερειακής αρχής αποδείχθηκαν παραμύθια μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά τις εκλογές καθώς διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.
•Ο σιδηρόδρομος στη Ήπειρο
•Η επέκταση της Ιονίας οδού ως την Κακαβιά
•Η ένωση της Πρέβεζας με την Ιονία οδό