Απομάκρυνση Αντώνη Μπέζα από την προεδρία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου

Βολές για αδιαφάνεια στις προσλήψεις από τον πρώην υπουργό της ΝΔ

Μόνο ως δυσάρεστη μπορεί να χαρακτηριστεί η έκπληξη της απομάκρυνσης του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα από την προεδρία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, την ώρα που πραγματοποιείται στην εταιρεία διαχειριστικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Η απομάκρυνση γνωστοποιήθηκε όταν θα εκδικαζόταν η υπόθεση του διευθύνοντος συμβούλου Στέφανου Βλαστού και άλλων στελεχών της ΕΤΑΔ
με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με αφορμή παράνομες προσλήψεις στην εταιρεία!
Τελικά η μεν δίκη αναβλήθηκε, ο δε Μπέζας «φαγώθηκε» που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, μοναδικού μετόχου της ΕΤΑΔ, προχώρησε σε αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, δείχνοντας την έξοδο στον πρόεδρο Αντώνη Μπέζα πολύ πριν λήξει η θητεία του και τοποθετώντας στη θέση του τον καθηγητή Γρηγόρη Αναστασιάδη
Για την εκπαραθύρωσή του από τη θέση του προέδρου ο κ. Μπέζας, δήλωσε: «Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν στη διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μού ζητηθούν ή χρειαστούν. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι επειδή διαχειρίζονται δημόσια περιουσία, εγώ θα συνεχίσω να επιμένω πως οφείλουν να υπόκεινται σε δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο και να λειτουργούν τηρώντας τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας και βέβαια ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου».

Και ανακοίνωση της ΕΤΑΔ
Σε συνέχεια διαφόρων ανακριβών πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει τα εξής:
• Η Εταιρία ΕΤΑΔ Α.Ε. σύμφωνα με τον Νόμο Ν.4389/2016 που διέπει τη μητρική της ΕΕΣΥΠ, εξαιρείται από τις λοιπές διατάξεις που εφαρμόζονται σε νομικά πρόσωπα που θεωρούνται ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου η ΕΤΑΔ Α.Ε. :
-Δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους, απεναντίας μέσω της τεχνοκρατικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της, λειτουργεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων, στηρίζοντας τη δημιουργία επενδύσεων για τη χώρα, παράγοντας έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και συμβάλλοντας στην απομείωση του δημόσιου χρέους.
-Δεν οφείλει να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ ή να εφαρμόζει το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς αποτελεί βάσει του νομικού της καθεστώτος Ανώνυμη Εταιρεία.
• Η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων που έχουν γίνει στην εταιρία αφορούν κατά περίπου 90% εποχικό προσωπικό, αναγκαίο για τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα-Καϊμακτσαλάν, το Αχίλλειο Μουσείο, τα Σπήλαια Διρού, οι Ιαματικές Πηγές.

• Οι Επιχειρηματικές Μονάδες της ΕΤΑΔ μέσα από την εύρυθμη λειτουργία τους στηρίζουν την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το θετικό αυτό γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες εποχικού προσωπικού.
• Ως προς τoν έλεγχο, είναι εντελώς ανυπόστατο το επιχείρημα ότι η απομάκρυνσή του τέως Προέδρου της ΕΤΑΔ Α.Ε., κ. Αντώνη Μπέζα οφείλεται στον διαχειριστικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτός είναι τακτικός και έχει υπογραφεί από τις 12 Μαΐου του 2020.