Αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου H συνδρομή της Περιφέρειας για την ιστορική γέφυρα Κοράκου στην Άρτα

Η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου και Υπουργείου Πολιτισμού για την ιστορική γέφυρα Κοράκου αφορά την πρόθεση της Περιφέρειας να κατασκευάσει νέα πεζογέφυρα με την μορφή του ιστορικού γεφυριού σε κοντινή θέση, σε ανάμνηση της ιστορικότητας του και για την χρήση των πεζοπόρων επισκεπτών. Θα διαμορφωθεί η κατάλληλη πρόσβαση και η σύνδεση με τα ορεινά μονοπάτια της περιοχής και θα αποκατασταθεί η «Κούλια» για να χρησιμεύσει ως μικρό μουσείο της ιστορίας του γεφυριού και των προσπαθειών αποκατάστασής του.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης αναλαμβάνει:

-Να διαθέσει από τις πιστώσεις της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου το ποσό 209.700,00 ευρώ.
-Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την δημοπράτηση του έργου από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου, ως Διευθύνουσα Υπηρεσία.
-Να υλοποιήσει το έργο σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟΑ μελέτη και με τους όρους που αναφέρονται σε αυτήν, υπό την επιστημονική εποπτεία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων
Με αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής για δύο νέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2,7 εκ. ευρώ προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Επιτροπή στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης 30 Απριλίου 2024 ανέδειξε:
• Τον οριστικό ανάδοχο του έργου: «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου – Ανακατασκευή διωρύγων ΒΔ1, Δ25 και Δ34», προϋπολογισμού € 2.196.899,69. Οριστικός Ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ».
• Τον προσωρινό ανάδοχο του έργου: «Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840,00 €: Ανάδοχος: «ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. GEOGENESIS A.E,
Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δημοπρατήσεις νέων έργων:

Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων:
• «Βελτίωση τμήματος 19ης επαρχιακής οδού «Σκοτωμένου» – Γραικικό – Κουκούλια Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Π.Ε. Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 175.000,00 €.
• Άμεση αποκατάσταση φθορών στην 5η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων (Βλαχόστρατα), προϋπολογισμού 185.000 ευρώ.