Αποχέτευση με 13,5 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για τον Δήμο Αρταίων

Θα κατασκευαστούν δέκα αντλιοστάσια.
Το δίκτυο θα είναι συνολικού μήκους 41 χιλ.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 13.411.142 ευρώ.
H πράξη αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων και των αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βλαχέρνας, Γραμμενίτσας, Ελεούσας, Γλυκορρίζου, Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών του Δήμου Αρταίων, καθώς και των αγωγών μεταφοράς του συνόλου των λυμάτων των οικισμών στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) της πόλης της Άρτας. Το εν λόγω δίκτυο θα είναι συνολικού μήκους 40.918,00 μ. εκ των οποίων τα 26.880,00 μ. αφορούν δίκτυο βαρύτητας και τα 14.038 μ. δίκτυο κατάθλιψης. Επίσης, θα κατασκευαστούν δέκα αντλιοστάσια.
Τον Μάρτιο του 2018, τo Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, πήρε απόφαση να στηρίξει την ανάγκη υλοποίησης των αποχετευτικών δικτύων οικισμών Βλαχέρνας-Γραμμενίτσας-Ελεούσας, Γλυκορίζου-Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών και την χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αρταίων είχε εκπονήσει μελέτες για περιοχές πέριξ της πόλης της Άρτας, πολύ πρίν από τον Μάρτιο του 2018 ώστε αυτές να συνδεθούν με τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης και βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη χρηματοδότηση των έργων.

Συγκεκριμένα οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί και που παρουσιάστηκαν σε εκείνη τη συνεδρίαση, περιελάμβαναν τις εξής περιοχές:
-Βλαχέρνα – Γραμμενίτσα – Ελεούσα: Οι εν λόγω περιοχές δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και ο Δήμος Αρταίων με τη δημοτική του επιχείρηση Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας, συντάσσουν μελέτη ώστε οι περιοχές αυτές να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
– Γλυκόριζο – Λιμίνη. Ο οικισμός Γλυκορίζου βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Αρταίων και εφάπτεται με την πόλη της Άρτας και τον ποταμό Άραχθο, ενώ τονίζεται ότι η περιοχή φιλοξενεί τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης χωρίς να συνδέεται με αυτόν. Ο οικισμός Λιμίνης βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Άρτας και για το σύνολο του έργου έχει εκπονηθεί η μελέτη «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Γλυκορίζου και Λιμίνης του Δήμου Αρταίων», η οποία βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα.
– Αγία Τριάδα Κεραματών. Ο οικισμός Κεραματών βρίσκεται επίσης στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων, εφάπτεται της πόλης της Άρτας και στον ποταμό Άραχθο και εξυπηρετείται από τον Βιολογικό Καθαρισμό Άρτας.

Το 2016 ολοκληρώθηκε το έργο αποχέτευσης Κωστακιών-Κεραματών, με τους Κωστακιούς να αποτελούν οικισμό Γ’ προτεραιότητας. Ωστόσο τμήμα του οικισμού Κεραματών, στην περιοχή «Αγίας Τριάδας» που βρίσκεται πλησιέστερα στην πόλη της Άρτας από τον υπόλοιπο οικισμό, δεν συμπεριλήφθηκε στο έργο. Ο Δήμος Αρταίων συντάσσει μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, ώστε το σύνολο του οικισμού Κεραματών να εξυπηρετείται από δίκτυα αποχέτευσης.

Επιπλέον, τα εν λόγω έργα κρίνονται απαραίτητα για την περιβαλλοντική προστασία του ποταμού Αράχθου και της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού Κόλπου, που αποτελεί τον τελικό αποδέκτη της μη ορθής διαχείρισης των λυμάτων.
Σήμερα ήρθε ο χρόνος και με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 13.411.142 ευρώ.