Αποχέτευση σε 6 οικισμούς

Σημαντικό έργο του Δήμου Αρταίων και της ΔΕΥΑ

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης μιλά στην ΗΧΩ

-Επενδύουμε σημαντικούς πόρους, για τις ανάγκες των δημοτών

-Έργα προϋπολογισμού 13,4 εκατ. Ευρώ- Θα κατασκευαστούν και 10αντλιοστάσια

Ένα σημαντικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αρταίων, που είναι τα έργα αποχέτευσης, σε οικισμούς και περιοχές που βρίσκονται δίπλα στην πόλη της Άρτας. Βλαχέρνα, Γραμμενίτσα, Ελεούσα, Γλυκόρριζο, Λιμίνη, Αγία Τριάδα Κεραματών, είναι περιοχές που έμειναν εκτός αποχετευτικού δικτύου, παρότι είναι πυκνοκατοικημένες και αποτελούν επιλογή για μόνιμη κατοικία πολλών συμπολιτών, ακριβώς λόγω της γειτνίασης με την πόλη.

Όμως το αίτημα σύνδεσης με την αποχέτευση παρέμενε αίτημα των περιοχών, όπως της Λιμίνης και του Γλυκορίζου, που θα έπρεπε να έχουν συνδεθεί με το αρχικό δίκτυο, πρίν από πολλά χρόνια.
Τις υστερήσεις αυτές, η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, με το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων» που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 13,4 εκατ. Ευρώ, έρχεται να καλύψει το κενό και να αποκαταστήσει την αδικία.

Σε τρία χρόνια από τώρα, θα έχουμε ένα νέο αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 40.918 χιλιομέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστούν δέκα (10) αντλιοστάσια, επισημαίνει ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας στην ΗΧΩ. Είχαμε υποχρέωση απέναντι στους κάτοικους του Γλυκορίζου να γίνει το αποχετευτικό δίκτυο, σημειώνει ο κ. Τσιρογιάννης, αφού εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ήταν οι κάτοικοι Γλυκορίζου που είχαν συναινέσει να κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός δίπλα στον οικισμό.
Η συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων στην ΗΧΩ:

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι η σπουδαιότητα αυτού του έργου ;
ΑΠΑΝΤ.: Όσο και αν φαίνεται περίεργο για κάποιους, τα έργα αποχέτευσης για τον Δήμο μας εξακολουθούν να είναι σημαντική προτεραιότητα, αφού ακόμη υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Για αυτό ως Δημοτική Αρχή, επενδύουμε σημαντικούς δημόσιους και δημοτικούς πόρους, αφενός για να καλύψουμε θεμελιώδεις ανάγκες των δημοτών, αφετέρου για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο για το οποίο μιλάμε είναι πολύ σημαντικό, αφού αφορά πολλές περιοχές: Βλαχέρνα, Γραμμενίτσα, Ελεούσα, Γλυκόρριζο, Λιμίνη, Αγία Τριάδα Κεραματών. Τα λύματα όλων αυτών των περιοχών καταλήγουν προς επεξεργασία από στον Βιολογικό καθαρισμό που υπάρχει στο Γλυκόριζο.
Εργαζόμαστε, λοιπόν, μεθοδικά για μια περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

ΕΡΩΤ.: Σε ποιες περιοχές τα αποχετευτικά έργα είναι σε εξέλιξη;
ΑΠΑΝΤ.: Εξίσου σημαντικά, είναι και τα αποχετευτικά έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη σε Χαλκιάδες, Καλαμιά, Ρόκα, Καμπή, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε Ανέζα, Ψαθοτόπι, Καλογερικό, Κεραμάτες και Κωστακιούς.
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω, είναι ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει αστοχίες που καλούμαστε μετά να τις διορθώσουμε, δαπανώντας και χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα, τα έργα αυτά ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν και αυτό γιατί πριν το 2014, στην μελέτη που ήταν μαζί Κωστακιοί, Κεραμάτες Λιμίνη και το Γλυκόριζο, η μελέτη κόπηκε στην μέση, αφήνοντας «ορφανά» την Λιμίνη και το Γλυκόριζο. Θα μπορούσαν στην τότε μελέτη να μπουν όλα ενιαία μαζί, κάτι το οποίο δεν έγινε για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω. Το ίδιο συνέβη και με την Βλαχέρνα την Γραμμενίτσα και την Ελεούσα στις οποίες περιοχές δεν υπήρχαν καν μελέτες. Έτσι συντάξαμε εμείς τις μελέτες και βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Είχαμε υποχρέωση απέναντι στους κάτοικους του Γλυκορίζου να γίνει το αποχετευτικό δίκτυο, μπορεί να είναι ένα έργο ακριβό για το λόγο ότι έχει μεγάλα δίκτυα αγωγών, διότι αναπτύσσονται κατά μήκος του ποταμού Αράχθου, λόγω της ιδιομορφίας του χωριού. Κατά την γνώμη μου όμως θα έπρεπε να έχει γίνει το έργο αυτό μαζί με τον βιολογικό καθαρισμό στο Γλυκόριζο. Έτσι έστω και τώρα με το έργο αυτό αποκαθιστούμε τα πράγματα.

ΕΡΩΤ.: Σε ποιο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το έργο;
ΑΠΑΝΤ.: Το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων» είναι ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 13,4 εκατ. Ευρώ. Η ΔΕΥΑ Άρτας, συνέταξε τις μελέτες και στην συνέχεια υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΕΡΩΤ.: Ποια η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου
ΑΠΑΝΤ.: Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, άνοιξε την πρόσκληση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και ο Δήμος Αρταίων να υπέβαλλε τις μελέτες. Αν ο Δήμος δεν είχε υποβάλει άρτιες και ολοκληρωμένες μελέτες, τότε πολύ απλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα μπορούσε να υπογράψει την χρηματοδότηση. Γι’ αυτό είμαι υπερήφανος για τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων και της ΔΕΥΑΑ που μπορούν και παραδίδουν έτοιμα προς υπογραφή έργα.

ΕΡΩΤ.: Πότε ξεκινάει το έργο και ποιες περιοχές και εργασίες περιλαμβάνει
ΑΠΑΝΤ.: Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 και θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Άρα σε τρία χρόνια από τώρα, θα έχουμε ένα νέο αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 40.918 χιλιομέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστούν δέκα (10) αντλιοστάσια. Είναι μια εξέλιξη που μόνο καλό θα φέρει στον Δήμο μας συνολικά, είτε μας αφορούν αυτές οι περιοχές άμεσα, είτε όχι.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη για έργα υποδομής, ανάπτυξης και καθημερινότητας. Βάζουμε τα πράγματα σε τάξη, διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος, παραδίδουμε έτοιμες μελέτες προς υπογραφή. Κάνουμε όλα αυτά, δηλαδή, που οφείλει να κάνει μια δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και σέβεται την τοπική κοινωνία που εκπροσωπεί.

ΕΡΩΤ.:Το εν λόγω έργο το είχατε και προεκλογικό σας πρόγραμμα ;
ΑΠΑΝΤ.: Ήταν ένα αίτημα των Τοπικών αυτών Κοινωνιών μας και μια δική μας προεκλογική δέσμευση η οποία γίνεται πράξη. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν, τα στελέχη της ΔΕΥΑ, του Δήμου Αρταίων και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου.