Απόγνωση στον κάμπο της Άρτας

Νέος εχθρός στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών

Επέλαση στα κτήματα από τον «μαύρο αλευρώδη»

Καταστροφές σε αμπέλια, συκιές, μουριές, αχλαδιές

Εδώ και καιρό οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον κάμπο της Άρτας, βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς ο «μαύρος αλευρώδης» που προσβάλλει πάνω από 95 είδη φυτών, μεταδίδεται μέρα με τη μέρα σε όλο και περισσότερα κτήματα.
Πρίν από μήνες με ανακοίνωσή του το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, κατέγραφε το φαινόμενο δίνοντας παράλληλα οδηγίες και προς τους καλλιεργητές.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε δυνατό να αντιμετωπιστεί καθώς τα εντομοκτόνα δεν αρκούν και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο νέος εχθρός για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (ο μαύρος αλευρώδης των εσπεριδοειδών) Aleurocanthus spiniferous ο οποίος αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, εντοπίστηκε σε αρκετές περιοχές της πεδιάδας της Άρτας καθώς και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος και Αττικής.
Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών αλλά μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. Μεταξύ των ειδών που προσβάλλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, κλπ

-ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου.
Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα.
-ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ:
Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. – Οι διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα).
-ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών επιτόπου.
4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Βιολογική αντιμετώπιση
Να σημειωθεί πως ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 2023, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Στύλιος, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ο κ. Στύλιος σημείωνε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Να σημειωθεί πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη, για στήριξη όμως των παραγωγών υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Επίσης σημειώνεται πως οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.