Απόφαση Δ.Σ. Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας
Ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση για τις μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου
Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας συνεδρίασε εκτάκτως την 15-12-2020 μετά από αίτημα των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Αγρινίου ,Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Ομοσπονδίας Ακαρνανίας.
Οι Εμπορικοί σύλλογοι ενημέρωσαν το ΔΣ για την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή στο Λιανικό εμπόριο τη μέθοδο παράδοση εκτός (clic away) ,καθώς και για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την παράταση του υποχρεωτικού κλεισίματος της αγοράς.
Ζήτησαν δε από το ΔΣ του Επιμελητηρίου τη στήριξη του στο προσπάθεια που κάνουν για την επιβίωση του Εμπορικού κόσμου και συζητήθηκαν οι προτάσεις των Εμπορικών συλλόγων.
Το ΔΣ του Επιμελητηρίου μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του σχετικά με το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων αποφάσισε τα εξής:
Με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το θέμα της πανδημίας ζητάμε την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, για να μην συνεχίζεται και ενισχύεται ο Αθέμιτος Ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.
Επίσης ζητάμε την κατάργηση της μεθόδου παράδοσης εκτός (clic away) που δεν βοηθά στη λειτουργία του Λιανικού Εμπορίου ,αλλά αντιθέτως προκαλεί σύγχυση στους συναδέλφους αλλά και στους καταναλωτές και προτείνουμε να ληφθεί απόφαση από την Πολιτεία για άνοιγμα του Λιανικού εμπορίου στις περιφέρειες ή νομούς της χώρας μας με κριτήριο το επιδημιολογικό τους φορτίο καθώς επίσης οι καταναλωτές να μπαίνουν στα καταστήματα ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ με αυστηρό τρόπο τηρώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το Λιανικό Εμπόριο απέδειξε με την υπεύθυνη στάση του για πολλούς μήνες ότι δεν είναι ο χώρος εξάπλωσης της πανδημίας, γεγονός που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε με δηλώσεις του.
Για τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Εμπορικός Κόσμος ζητάμε από την Πολιτεία να ληφθούν ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και προτείνουμε:
-Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ’ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.
-Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό.
-Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
-Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το Υπουργείο Οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών καθώς να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου (1ο LOCKDOWN) – Σεπτεμβρίου.
-Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
-Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και με διευρυμένες προϋποθέσεις.
-Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.
Να επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% εκτός από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριου και για όσους μήνες διαρκέσει η πανδημία και κάλυψη του 60% ,για τους μήνες που είμαστε ΚΛΕΙΣΤΟΙ με κρατική εντολή, από το κράτος καθώς οι επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους δεν έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν.
Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.
Ευέλικτο Πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που να απευθύνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τέλος, ζητούμε να διερευνηθεί η δυνατότητα για “κούρεμα” ενός μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα. Διότι μια επιχείρηση που δεν λειτουργεί καταγράφει και συσσωρεύει ζημιές κάθε μέρα που περνάει και η αναβολή των υποχρεώσεων δεν ισοδυναμεί με διαγραφή αλλά μεταφέρει απλώς το πρόβλημα στο μέλλον.