Από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας

Τηλεδιάσκεψη, με εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, οργάνωσε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ με θέμα την προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας.
Οι βασικοί άξονες της συζήτησης, που στάλθηκαν από την παράταξη στην ανάδοχο εταιρεία ώστε να μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα η συζήτηση σύμφωνα με την ανακοίνωση για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ, που υπογράφει ο Γιώργος Παππάς, Χημικός Μηχανικός

Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ, ήταν οι εξής:
1. Στις 19.02.2021 (απόφαση 19387/19.02.2021) έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης για την Π.Ε. Άρτας. Το δικαίωμα του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων είναι σε ισχύ για 6 μήνες μετά την ανάρτηση. Το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων επανεξέτασης στο γραφείο κτηματογράφησης της Π.Ε. Άρτας για τους κατοίκους εσωτερικού ισχύει έως 13.05.2021. Καθώς τα δικαιώματα του Δημοσίου προκρίνονται έναντι των ιδιωτικών και ταυτόχρονα θα είναι σε διαδικασία η υποβολή αντιρρήσεων επί της δασικής ανάρτησης, προκύπτει μια ελλιπώς τεκμηριωμένη αίτηση επανεξέτασης ως προς την κυριότητα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

2.Η υποβολή δικαιωμάτων από την πλευρά της Διεύθυνσης Δασών Άρτας είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τη δασική ανάρτηση, με αποτέλεσμα περιοχές, μη οριοθετημένοι πολεοδομικά οικισμοί, στάσιμοι, προϋφιστάμενοι του 1923 (ενδεικτικά Φτέρη, Κρυονέρι, Βαθύκαμπος Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κ.λ.π.) ενώ έχουν εξαιρεθεί από τη δασική ανάρτηση να εμφανίζονται (εμμέσως μέσω της απόρριψης ιδιωτικών δικαιωμάτων) στην προανάρτηση του κτηματολογίου ως ιδιοκτησίες του Δημοσίου (της Διεύθυνσης Δασών).

3.Στα γεωτεμάχια από διανομή (κληροτεμάχια) υπάρχουν διαφορές όσον αφορά κυρίως την χωροθέτησή τους. Δηλαδή εμφανίζονται χωρικά μετατοπισμένα στις περιπτώσεις που δεν έχει αποτυπωθεί η έκταση με τοπογραφικό διάγραμμα.

4.Δεν υπάρχει ως πληροφορία στην πλατφόρμα της προανάρτησης η σύγκριση του δηλωθέντος δικαιώματος με το αναρτηθέν (συντεταγμένες, εμβαδόν). Κάτι το οποίο θα διευκόλυνε την έγκαιρη διαπίστωση από την πλευρά του ιδιοκτήτη των διαφορών και των προβλημάτων.

5.Μετά την προανάρτηση επήλθε μεγάλη αναστάτωση τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους συναδέλφους μηχανικούς, καθώς εμφανίστηκε σε μεγάλη κλίμακα αναντιστοιχία των δηλωθέντων δικαιωμάτων με τα αναρτηθέντα, Η δε διαθέσιμη πληροφορία στην πλατφόρμα της προανάρτησης δεν αιτιολογεί (εξατομικευμένα) την εν λόγω αναντιστοιχία.

6.Η ενημέρωση για την προανάρτηση περιορίζεται στην αναγγελία της και κοινοποιήθηκε και σε πολίτες οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις δικαιωμάτων. Με βάση ποια στοιχεία (βάση δεδομένων) έγινε αυτή η γνωστοποίηση; Αν έχει γίνει με βάση τα ΑΦΜ της δήλωσης υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουν ενημερωθεί δικαιούχοι με ιδιοκτησία στο Νομό Άρτας που διαμένουν σε άλλη περιοχή της χώρας Η αποστολή εξατομικευμένου ενημερωτικού εγγράφου (ηλεκτρονικού ή/και εντύπου) στο σύνολο των πολιτών που υπέβαλλαν φακέλους δικαιωμάτων ώστε να είναι γνώστες των ενεργειών που πρέπει να κάνουν για την κατοχύρωσή τους. Εκτιμάται ως πιο χρήσιμη και αποτελεσματική.

7.Η υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης για τους κατοίκους εσωτερικού είναι μέχρι 13.05.2021 και γίνεται ατελώς. Τι θα συμβεί μετά από αυτή την ημερομηνία;

8.Κατά τις πρώτες ημέρες υποβολής αιτήσεων επανεξέτασης στο γραφείο κτηματογράφησης της ΠΕ Άρτας διαπιστώθηκε αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής, λόγω του πλήθους των αιτήσεων, με αποτέλεσμα την υποχρέωση μετάβασης στο γραφείο για την υποβολή τους. Δημιουργείται, πέρα από την πύκνωση της μετάβασης στο γραφείο κτηματογράφησης κι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους διαμένοντες, κυρίως εκτός Νομού όσο και εντός, εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών στις μετακινήσεις από την πανδημία, σε συνδυασμό με τον καθορισμό του χρονικού περιορισμού έως τις 13 Μαΐου για την υποβολή της αίτησης.

9.Ο επανέλεγχος των δηλώσεων για τις οποίες ζητείται επανεξέταση, στην περίπτωση φυσικά που δεν ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία, θα πρέπει να γίνει κάνοντας χρήση αποκλειστικά και μόνο των ήδη υποβληθέντων στοιχείων, που χρησιμοποιήθηκαν για την προανάρτηση, δηλαδή δίχως επαναυποβολή των ήδη κατατιθεμένων εγγράφων και σχεδίων από ιδιοκτήτες και μηχανικούς