
Από την ΚΕ του ΚΚΕ στην Άρτα Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη
Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιούνη-Θα παραβρεθεί ο Δ. Κουτσούμπας
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουνίου στην Άρτα. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– Το Σάββατο, στις 20.30 στην πλατεία Ν. Σκουφά, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άρη Βελουχιώτη και αμέσως μετά θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ» και την Ομάδα Μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού Ιωαννίνων της ΚΝΕ.
– Την Κυριακή στις 10.00, προσκλητήριο νεκρών στο χωριό Μελάτες Άρτας, στο μνημείο του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ, και στις 11.30 εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του Κόμματος στη Μεσούντα, στο μνημείο του Άρη Βελουχιώτη.
Η προτομή του Άρη στην Άρτα
Σε ανακοίνωση σχετικά με την προτομή του Βελουχιώτη που θα τοποθετηθεί στην πλ. Σκουφά, αναφέρονται τα εξής: ««Έπρεπε να γίνει». Μια φράση που συμπυκνώνει τη θετική ανταπόκριση ενός ευρύτερου κόσμου της περιοχής στο άκουσμα της είδησης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άρη Βελουχιώτη, στην κεντρική πλατεία της Άρτας.
Δεν είναι η πρώτη εκδήλωση με την οποία το Κόμμα τον τιμά. Όμως τώρα ένα ιστορικό χρέος ξεπληρώνεται. Χρέος στον κομμουνιστή, στον λαϊκό ηγέτη, στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Άφησε τη μνήμη του σε κάθε γωνιά της Ηπείρου. Ναι, «έπρεπε να γίνει». Έπρεπε να στηθεί η προτομή του στο κέντρο της Άρτας.
Για την προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης του Σαββάτου, οι Κομματικές Οργανώσεις της Ηπείρου τα δίνουν όλα. Από άκρη σε άκρη, όλη η περιοχή έχει «σημαιοστολιστεί». Το κάλεσμα έχει ήδη φτάσει σε χωριά, γειτονιές και χώρους δουλειάς. Όλη την βδομάδα έχουν προγραμματιστεί δεκάδες περιοδείες. Στη βιομηχανία τροφίμων, σε αλυσίδες εμπορίου και στα νοσοκομεία.
Δεν πρόκειται μόνο για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης. Το παράδειγμα του Άρη, τονίζουν, είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Καλεί να μην υποτάσσεσαι στον αρνητικό συσχετισμό, τον πόλεμο των καπιταλιστών να τον τελειώνουν οι λαοί. Φωτίζει τη δύναμη και την ευθύνη του Κόμματος να ηγηθεί και να εμπνέει στην πάλη για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού.
Σε αυτό το πλατύ άνοιγμα πρωταγωνιστεί η Κομματική Οργάνωση της Άρτας. Ήδη, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τις προηγούμενες βδομάδες, πήγαν στη Μεσούντα, για να προετοιμάσουν τον χώρο της εκδήλωσης.
Πραγματοποίησαν εργασίες προσβασιμότητας στο μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου πέθανε ο Άρης. Έκαναν στάση και στο μνημείο του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ στους Μελάτες Άρτας. Εκεί καθάρισαν τον χώρο και προετοίμασαν το μνημείο για πλήρη αποκατάσταση, καθώς έχει υποστεί δολιοφθορές».
Για την εκδήλωση της Κυριακής θα αναχωρήσει λεωφορείο από Άρτα, 9 π.μ. «Voi noi»