Από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στη περιοχή

Χρήστος Τσιρογιάννης: Πρόταση αντισταθμιστικών οφελών για την περιοχή της Καλαμιάς

Η συζήτηση για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου στη περιοχή Λειβάδια Καλαμιάς ήταν να συζητηθεί τη Δευτέρα 17/10 σε συνεδρίαση του Τ.Σ. Καλαμιάς, όμως ζητήθηκε να αναβληθεί λόγω αδυναμίας του Δημάρχου Αρταίων να είναι παρών στη συνεδρίαση.
Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης σε ανάρτησή του, κατέθεσε μια πρόταση αντισταθμιστικών οφελών για την περιοχή της Καλαμιάς, από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Όπως σημείωνε στην ανάρτηση, «Μερικά από τα αντισταθμιστικά οφέλη από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π) για τους πολίτες της Καλαμιάς είναι τα παρακάτω. Αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορούν να προστεθούν και άλλα και να ενσωματωθούν στην απόφαση του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου.

Τι θα κερδίσουν οι δημότες της Καλαμιάς:
1. Οι δημότες της Καλαμιάς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Από απλά εργατικά χέρια μέχρι επιστήμονες που θα γυρίσουν πίσω και θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Ε.Π.
2. Η εταιρεία που θα συσταθεί για την λειτουργία του Πάρκου, θα έχει ειδικό πρόγραμμα στήριξης κοινωνικών ομάδων από το χωριό, που το έχουν ανάγκη.
3. Θα δίνονται υποτροφίες σε παιδιά φτωχών οικογενειών της κοινότητας, για να σπουδάσουν.
4. Θα δίνονται χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικούς φορείς της περιοχής, από την εταιρεία λειτουργίας του Ε.Π.
5. Θα αυξηθεί η αξία γης της ευρύτερης περιοχής. Οπότε πολλά χωράφια που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε δημότες της Καλαμιάς, θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική αξία.
6. Εντός του Ε.Π., θα γίνουν επιχειρήσεις συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και ψυγείων, κάτι που έχει ανάγκη η περιοχή, μιας και στην περιοχή παράγονται μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.

7. Θα λειτουργήσουν νέες υποστηρικτικές επιχειρήσεις του Ε.Π. στην περιοχή, οπότε πολλοί δημότες της Καλαμιάς, μπορούν να κάνουν την δική τους επιχείρηση, στις ιδιόκτητες εκτάσεις τους.
8. Από την λειτουργία του Ε.Π. θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις του χωριού (συνεργεία, καφέ-εστίαση, βιβλιοπωλεία, φούρνοι κτλ)
9. Για τους κτηνοτρόφους που βόσκουν τα πρόβατά τους στην δημοτική έκταση «Λειβάδια», θα μετακινηθούν σε γειτονικές δημοτικές εκτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ακόμη και εάν χρειαστεί η εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π. θα αγοράσει σχετικές εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους αυτούς.
10. Η δημοτική έκταση που βρίσκεται από την άλλη μεριά του δρόμου που θα αναπτυχθεί το Ε.Π., δίπλα στο γήπεδο της Καλαμιάς, μπορεί να διατεθεί σε δημότες της Καλαμιάς, για θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργειες ή για καλλιέργεια ακτινιδίων/εσπεριδοειδών, σε δημότες της Καλαμιάς με χαμηλά εισοδήματα και το αρχικό κόστος της καλλιέργειας να το αναλάβει η εταιρεία ανάπτυξής του Ε.Π.».