Από τη θεματική Αντιπεριφερειάρχη ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ – ΤΑΣΙΟΥ

Έκθεση πεπραγμένων έτους 2021

«Το έργο της προώθησης των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου, γενικά έχει δυσκολία που αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ήπειρος παράγει άριστα προϊόντα αλλά σε μικρή ποσότητα και ως εκ τούτου η μάχη γίνεται με στοχευμένη προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα» τόνισε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης για την προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ – ΤΑΣΙΟΥ .
Καλούμαστε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να παρουσιάσουμε απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2021. Όχι μόνο για δεοντολογικούς λόγους, αλλά και από εσωτερική παρόρμηση πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου αναθέτοντάς μου το αντικείμενο της προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων της Ηπείρου. Ομολογώ πως για μένα ήταν μεγάλη τιμή καθώς γνωρίζω την αγάπη του για τον πρωτογενή τομέα και τους αγώνες που δίνει, χρόνια τώρα, για τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και των προϊόντων μεταποίησης.

Η σημερινή πραγματικότητα
Κοινή είναι η ομολογία πως για τις σημερινές δύσκολες στιγμές που βιώνουμε και που τις καθόρισε, εν πολλοίς, η επιδημία του κορωνοϊού, απαιτείται όραμα και απαντοχή και κυρίως αγάπη, για να δημιουργήσουμε την αληθινή διέξοδο.
Το έργο της προώθησης των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου, γενικά έχει δυσκολία που αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ήπειρος παράγει άριστα προϊόντα αλλά σε μικρή ποσότητα και ως εκ τούτου η μάχη γίνεται με στοχευμένη προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα. Ο κορωνοϊός μάς επέβαλε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και ταχύτατης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό. Συσκέψεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, εκδηλώσεις διαδικτυακά, με επιμελητήρια και άλλους φορείς. Ακόμη, οργανώσαμε και διαδικτυακές εκθέσεις προβολής προϊόντων. Εύκολο δεν ήταν καθόλου, αλλά η Ήπειρος έχει ανάγκη την εξωστρέφεια και τη δυναμική προώθηση των προϊόντων της.

Η κατανόηση της πραγματικότητας
Καταρχάς έχουμε τονίσει, το ξέρουν καλά όλοι οι παραγωγοί, πως η Περιφέρεια εξίσου αντιμετωπίζει όλους. Άπαντες είχαν και έχουν λόγο να εκθέσουν τις σκέψεις, να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους και από κοινού να δρομολογηθούν λύσεις. Είναι ανάγκη όμως να καταλάβουν ότι πρέπει να παράξουν προϊόντα ποιότητας με όλες τις πιστοποιήσεις γιατί η αγορά, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, λειτουργεί με κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση οπισθοδρομούμε. Και αυτό «βαδίζει» σε βάρος όλης της προσπάθειας. Καθαρά λόγια, καθαρή τακτική, καθαρές πράξεις. Τα Ηπειρώτικα προϊόντα είναι αρίστης ποιότητας και πολλά μοναδικά. Έτσι πρέπει να τα γνωρίσουν οι αγοραστές, για να τα προμηθεύεται μόνιμα. Πάνω σ’ αυτή τη βάση έγινε η σύγκλιση των διαφορών. Αυτά όλα με πολλούς τρόπους προσπαθήσαμε να εμπεδώσουν οι αγρότες.

Παρεμβάσεις –Προβλήματα
Ο «Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Προώθησης και Προβολής Προϊόντων» έχει καθήκον να είναι κοντά στο πλευρό των παραγωγών και στους επιχειρηματίες να μιλάει μαζί τους, να ακούει και να συμβάλει στην επίλυσή τους. Αυτή άλλωστε ήταν και η εντολή του Περιφερειάρχη μας, που γνωρίζετε τον αγώνα του και την ευαισθησία που δείχνει για τα προϊόντα μας. Οι παρεμβάσεις μας ήταν άμεσες και δυνατές από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Τα προβλήματα: Η διάθεση προϊόντων λόγω κοβιντ, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή και στην ελιά. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, παγετός, συνεχείς βροχοπτώσεις με υψηλές θερμοκρασίες κατέστησαν τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα στην αγορά, ακατάλληλα για διάθεση. Το έτος 2020 προστέθηκε σε όλα αυτά και η ακαρπία, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών αλλαγών. Ακόμη και το ακτινίδιο που αρχικά φαινόταν ότι θα πουληθεί σε ικανοποιητικές τιμές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και έλλειψης εργατικών χεριών, δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές προσδοκίες των παραγωγών. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η έλλειψη εργατικών χεριών θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια, αφού δεν αφορά μόνο την συγκομιδή των προϊόντων, αλλά και άλλες γεωργικές εργασίες. Μεγάλο πρόβλημα ήταν και οι χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, ενώ παράλληλα είχαμε αύξηση των ζωοτροφών με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα εκτροφής των ζώων.Αν προσθέσουμε και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται έλεγχος από την πολιτεία σε ο, τι εισάγεται, επεξεργάζεται, τυποποιείται, πωλείται. Αυτό φυσικά αφορά όλα τα προϊόντα το γάλα, το κρέας , μέλι λάδι, κρασί και ειδικά προϊόντα ΠΟΠ. Εδώ να τονίσουμε ότι σε επαφές που είχα με τον υφυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης συνέχεια άγγιζα με επιμονή και σχολαστικότητα, αυτά τα θέματα.

Συνεργασία με φορείς
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και φυσικά ευχαριστημένη από τη συνεργασία μου με όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν σχέση με το έργο της προώθησης και προβολής των προϊόντων μας. Να αρχίσω από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου τη ΔΑΟΚ, την Διευθύντρια Τουρισμού και την προϊσταμένη Τουρισμού ,τα επιμελητήρια της Ηπείρου, ιδιαίτερα Πρέβεζας και Άρτας, να τονίσω τις εκδηλώσεις που έγιναν διαδικτυακά και διά ζώσης και αναφέρω ενδεικτικά: Συμμετοχή και τοποθέτηση μου στην τηλεδιάσκεψη του επιμελητηρίου Πρέβεζας με ομιλήτρια την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου με θέμα: «Η Εμπορική Πολιτική της Ε.Ε. Πρόσβαση στις Διεθνείς Αγορές και Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας». Να προσθέσω τις εκδηλώσεις του επιμελητηρίου Άρτας για τις επιχειρήσεις στην εστίαση, τον τουρισμό και την προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό κ. Στύλιο και τον πρώην Υπουργό κ. Λιβανό αφού σε κάθε μας συνάντηση, άτυπη ή επίσημη, δεν έπαψα να διεκδικώ για τούς παραγωγούς της Ηπείρου γενικότερα. Συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και συγκεκριμένα με την υφυπουργό κ. Ζαχαρακη. Να αναφέρω και τις διάφορες δράσεις όσον αφορά το γαστρονομικό τουρισμό και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ακόμη, ουσιαστική είναι η συνεργασία με το Γεωπονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως και το τμήμα Τηλεπληροφορικης και Τηλεπικοινωνιών.

Οι κυριότερες δράσεις
Οι κυριότερες δράσεις που ανέπτυξα κατά της θητεία μου:
Το έργο μας είναι πολύπλευρο και ασφαλώς λειτουργήσαμε με πρόγραμμα που βασίζεται στη συλλογικότητα. Επομένως είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να απομονώσουμε δράσεις. Τα προβλήματα αφορούν όλους τους παραγωγούς και η επίλυσή τους οπωσδήποτε είναι προς όφελος της Ηπειρώτικης οικονομίας. Μια απόπειρα θα κάνω. Εκθέσεις προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων διαδικτυακές και δια ζώσης: Στοκχόλμη, Ανουγκα, Βελιγράδι, Ζάππειο, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτός Ηπείρου. Στην Ήπειρο: γιορτή μελιού στο Καναλάκι Πρέβεζας. Γαστρονομικό φεστιβάλ στην Πρέβεζα. Συνεργασία με το επιμελητήριο Πρέβεζας σε δράσεις προβολής προϊόντων το ελαιόλαδο, τον Ιούλιο του 21 και συμπόσιο ελαιοτουρισμού ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού . Στα πλαίσια της πολιτιστικής διαδρομής των πέντε αρχαίων θεάτρων, επίσκεψη δημοσιογράφων για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Στόχος προσέλκυσης επισκεπτών οι οποίοι θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών: η φύση ο πολιτισμός, η γαστρονομία η οποία βασίζεται σε τοπικά προϊόντα είναι οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη της Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και γνώρισαν την «άγνωστη» για αυτούς Ήπειρο’ . Επιχειρηματική Αποστολή αποτελούμενη από Γερμανούς επιχειρηματίες και δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στους τομείς τροφίμων και ενέργειας οι οποίοι επισκέφτηκαν επιχειρήσεις στον τομέα της τυποποίησης προϊόντων του κτηνοτροφικού, πτηνοτροφικού τομέα, αλλά και θαλασσινών προϊόντων της περιοχής μας, ιχθυοκαλλιέργειες.

Η επίσκεψη των Γερμανών επιχειρηματιών σε ιχθυοκαλλιέργειες και τα οινοποιία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Είχε άριστα αποτελέσματα για τον τόπο μας, αφού έκλεισαν συμφωνίες με επιχειρηματίες της περιοχής μας. Ειδικά για την αποστολή αυτή είχε γίνει προεργασία από το προηγούμενο έτος και βοήθησε και η προσωπική μου φιλία με την τότε πρόξενο του Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου και τον δήμαρχο του Σβερτε κ. Αξουργο. Συμμετοχή και τοποθέτηση μου σε τηλεδιάσκεψη του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές, την επιχειρηματικότητα και την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου λόγω της ποιότητας και μοναδικότητα αυτών. Συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρεντζο για θέματα που αφορούν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς (διαδικτυακά αλλά και διά ζώσης με επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα). Παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για την επιχορήγηση στα κηπευτικά στους παραγωγούς της Πρέβεζας. Συνεργασία με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Στύλιο, συμμετοχή και τοποθέτηση στη διαβούλευση για την νέα αγροτική πολιτική ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027 τόσο στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και στην περιφέρεια Ηπείρου. Να μού επιτρέψετε να σταματήσω την απαρίθμηση, γιατί έτσι μηδενίζουμε την καθημερινή μάχη. Η μάχη κρίνεται από την επιτυχία κι όχι από την προβολή. Οπωσδήποτε κανείς δεν μπορεί να πει πως πετύχαμε το απόλυτο, αλλά νομίζω πως παντού είχαμε φωνή, παλέψαμε και πετύχαμε πολλά.

Προτάσεις-Συμπεράσματα
Το να συνεχίσω να απομονώνω παρεμβάσεις κλπ. ίσως είναι υπερβολή και δεν βοηθάει σε τίποτε. Θα πω όμως το εξής: Αγώνας έγινε και γίνεται. Από τον αγώνα αυτό, σκληρός αλλά αδιάλειπτος, μάθαμε, βελτιωθήκαμε και γενικά είχαμε καλά αποτελέσματα. Σκέψεις, ιδέες, προτάσεις διατυπώνονταν σε καθημερινή βάση. Η Ήπειρος είναι ευλογημένος τόπος. Παράγουμε σχεδόν τα πάντα. Το πρόβλημα είναι στη διάθεση των προϊόντων. Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος κατευθύνει και τις ενέργειές μας, κάνει διαρκή αγώνα για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων. Μελέτες υπάρχουν, προτάσεις συντάσσονται, και ασφαλώς κυριαρχεί ο προγραμματισμός. Η πολιτική και, περισσότερο, η πρακτική μας στην προώθηση του κάθε προϊόντος βασίζεται σε γενικές κατευθύνσεις, αλλά εξειδικεύεται ανάλογα με το προϊόν. Είναι μια διαρκής και μόνιμη μάχη. Και πολλές φορές εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες ή παράγοντες της στιγμής. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένη, γιατί οι παραγωγοί κατανόησαν τις δυσκολίες και τις αντίξοες αντικειμενικές συνθήκες με τις οποίες είμασταν υποχρεωμένοι να δραστηριοποιηθούμε. Και πιστέψτε με, αυτή είναι η καλύτερη απολογιστική μέθοδος. Η φωνή μένει, τα χαρτιά πολλές φορές πολτοποιούνται…

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην άριστη συνεργασία που είχα με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες ,χωρικούς και θεματικούς κατά τη διάρκεια της θητείας μου,οι οποίοι μου πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους όποτε και όταν την χρειαζόμουν. Αλλά και με όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς συμβούλους από όλες τις ενότητες της Ηπείρου.
Η συνεργασία και η συλλογικότητα ήταν δεδομένη. Προσωπικά είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι βαδίζουμε και, είναι σίγουρο, έτσι θα πορευθούμε στο μέλλον.