Από τον Γιώργο Στύλιο Στη Βουλή το θέμα της δήλωσης των εκτάσεων των αναγκαστικών συνεταιρισμών

Ζήτησε την επίλυσή του με νομοθετική ρύθμιση 

Ο Βουλευτής Άρτας ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, μίλησε στη Βουλή για την πρόοδο του Κτηματολογίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί στην Άρτα και την υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Στύλιος, αντλώντας από την εμπειρία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε τη σημασία της μεταφοράς του έργου του Κτηματολογίου στο συγκεκριμένο Υπουργείο. «…Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία, θα ξεπεράσουμε πολλά θέματα και πολλά ζητήματα γραφειοκρατίας και προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν… το έργο θα προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην Κτηματογράφηση οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί στην Άρτα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για συνεταιρισμούς οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλες, αδιαίρετες εκτάσεις, κυρίως βοσκότοπους. «…Μόνο στην Άρτα, στις ορεινές περιοχές του νομού υπάρχουν 9 αναγκαστικοί συνεταιρισμοί που διαχειρίζονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα…».

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δυσκολεύει τη σωστή δήλωση των μεριδίων στην Κτηματογράφηση. Αν δεν δηλωθούν εγκαίρως, αυτές οι εκτάσεις κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, οι εκτάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για διάφορες χρήσεις για τους ιδιοκτήτες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Οι ιδιοκτήτες με το υπάρχον καθεστώς, έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, ωστόσο αυτό συνεπάγεται έξοδα και ταλαιπωρία, ενώ το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε πολλές άλλες περιοχές στη χώρα μας.

Ο κ. Στύλιος πρότεινε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει στα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών τη δυνατότητα να δηλώνουν τις εκτάσεις στο Κτηματολόγιο για λογαριασμό των μεριδιούχων. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί ότι οι εκτάσεις θα δηλωθούν σωστά και δεν θα χαθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα παραμείνουν στους μεριδιούχους, ενώ η διαδικασία δήλωσης θα γίνει πιο απλή και γρήγορη. Η ρύθμιση αυτή θα λύσει το πρόβλημα που υπάρχει στην Άρτα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Στύλιος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει όλες τις πτυχές και να διερευνήσει νομικά το θέμα , ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου και η προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών. Επισήμανε ότι το ζήτημα αφορά πολλούς πολίτες και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η λύση αυτή θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου στους ιδιοκτήτες και θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους, ανέφερε καταλήγοντας ο Βουλευτής.