Από τους Περιφερειακούς Σύμβουλους της παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το ιδιοκτησιακό του δάσους Βαλανιδορράχης
Για τις «εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό του δημόσιου δάσους Βαλανιδορράχης, του Δήμου Πάργας, Π.Ε. Πρέβεζας», καταθέτουν επερώτηση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιφερειακής παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, ζητώντας από την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, να συμπεριλάβει στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το θέμα αυτό.
Στην ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου αναφέρονται τα εξής:
«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παράκτιου δάσους Βαλανιδορράχης του Δήμου Πάργας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και πολύ καιρό. Από τα περιφερειακά και Αθηναϊκά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιαστεί τα επιχειρήματα των κατοίκων που υποστηρίζουν ότι το δάσος Βαλανιδορράχης είναι δημόσιο κτήμα και χρήζει της ανάλογης προστασίας από καταπατητές και επίσης οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των περίπου 2.000 στρεμμάτων του δάσους οχυρώνονται πίσω από δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος που τους δικαιώνουν. Στο μεταξύ έχουν έρθει στο φως έγγραφα κρατικών αρχείων ικανά να ανατρέψουν τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτησίας και να οδηγήσουν σε δικαστική αναψηλάφηση την υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει το δάσος Βαλανιδορράχης, καθόσον σε κάθε περίπτωση υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού και θα καταστεί μονόδρομος αυτή η εξέλιξη εάν το ΝΣΚ γνωμοδοτήσει αναλόγως, μαζί με άλλες κρατικές αρχές στις οποίες έχει φτάσει το θέμα.
Ανεξαρτήτως αυτών των προσεγγίσεων, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ως διάδοχο σχήμα της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οφείλει σύμφωνα με το νόμο να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να λαμβάνει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια περίπτωση είναι το δάσος Βαλανιδορράχης στην Πρέβεζα. Ένα παράκτιο δάσος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, συνολικής έκτασης 1.993 στρεμμάτων αδιάσπαστο κομμάτι ενός οικοσυστήματος Natura 2000 με υδροβιότοπο, στις εκβολές του Δέλτα του Αχέροντα, καταφύγιο άγριας ζωής, μέσω του οποίου υπάρχει η πρόσβαση για τις παραλίες Αλωνάκι, Σκάλα και Όρμος του Οδυσσέα, που είναι γνωστές και τις επισκέπτονται μεγάλος αριθμός κατοίκων και τουριστών κάθε χρόνο.
Όσες δικαστικές αποφάσεις κι αν έχουν εκδοθεί υπέρ των φερόμενων ιδιωτών ιδιοκτητών του δάσους, από τη στιγμή που αμφισβητούνται δημόσια με έγγραφα και ντοκουμέντα αρχείου, από θεσμικούς αιρετούς εκπροσώπους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, κινήσεις πολιτών και άλλες συλλογικότητες, επιβάλλεται να επανεξεταστούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οι κάτοικοι έχουν στην κατοχή τους έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το δάσος Βαλανιδορράχης έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο «δικαιώματι πολέμου», από την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1913. Παρά ταύτα, μετά από έναν αιώνα, φέρονται ως επιδικασμένα περίπου 2.000 στρέμματα δάσους σε ιδιώτες. Όμως, το δάσος απαλλοτριώνεται και αποζημιώνεται από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας με την απόφαση αρ. 12/1927, «εις ομολογίας απαλλοτριώσεως πρόσθετος αποζημίωσις εκ δρχ 70.968 εις τέως ιδιοκτήτας…» τον Ιούλιο του 1927, κατόπιν παραπλανητικής διεκδίκησης δυο Οθωμανών μπέηδων του Μαργαριτίου, τον Ιανουάριο του ιδίου έτους. Οι μπέηδες, το 1931, «πωλούν» στους προγόνους των σημερινών διεκδικητών την ήδη δημόσια γη. Και ενώ η προγενέστερη απόφαση του Ιανουαρίου του 1927 αναφέρεται σε 750 στρέμματα δάσους, η «αγοραπωλησία» του 1931 αναφέρεται –κατά τρόπο αναληθή– σε 2.000 στρέμματα, εν γνώσει των «αγοραστών». Ωστόσο, η ιστορική αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν Οθωμανοί στην Ελλάδα το 1931.
Κύριε Περιφερειάρχη:
Οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτησιακού του δάσους Βαλανιδορράχης στηρίχθηκαν σε έγγραφα δημοσίων Υπηρεσιών. Και συγκεκριμένα: το Δασαρχείο Πρέβεζας «βεβαίωσε» ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους ιδιώτες. Ανέχτηκε την επιπλέον καταπάτηση 187 στρεμμάτων από το διπλανό δάσος Λούτσας. Ενέκρινε τη «Μελέτη Χώρου Δασικής Αναψυχής» χωρίς περιβαλλοντολογική μελέτη. Επιπλέον, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Πρέβεζας ενέκρινε την απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ανωτέρω «μελέτης», επισημειώνοντας ταυτόχρονα ό,τι «δεν εξετάζει το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς..». Υπογραμμίζεται ότι ο αρμόδιος Διαχειριστικός Φορέας Προστατευόμενων Περιοχών Αχέροντα – Καλαμά – Κέρκυρας, με έγγραφό του, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Από την Επιτροπή Κατοίκων Φαναρίου του Δήμου Πάργας έχει υποβληθεί ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΣΗ «Για τη διάσωση δημόσιας περιουσίας, και δη περιουσίας εξαιρετικού κάλλους, στη Βαλανιδορράχη του Δήμου Πάργας, Π.Ε. Πρέβεζας», μαζί με το νέο αδιάσειστο στοιχείο, προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο πρωθυπουργού, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τα συναρμόδια υπουργεία, το νομικό συμβούλιο του κράτους (ΝΣΚ) και την κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, ζητώντας αναψηλάφηση της δίκης. Για το ίδιο θέμα κατατέθηκε Κοινοβουλευτική ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ και εκκρεμεί η απάντηση της. Το θέμα της αναψηλάφησης βρίσκεται αυτή την ώρα στο ΝΣΚ Ιωαννίνων. Η προηγούμενη λαθεμένη στάση του δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για ακόμη ένα «λάθος». Νομική λύση, υπάρχει. Το δημόσιο, με αγωγή αποζημίωσης λόγω απάτης του δικαστηρίου αναφορικά με τον τίτλο ιδιοκτησίας, μπορεί και πρέπει να ανακτήσει το δάσος της Βαλανιδορράχης. Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του δάσους τόσο με διοικητικές, όσο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, εάν απαιτηθεί.
-Επειδή η συγκεκριμένη δασική έκταση είναι μοναδικού κάλλους και στοιχείο με υψηλή περιβαλλοντική αξία αλλά και ιδιαίτερη αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου του Δήμου Πάργας αλλά και όλης της Π.Ε Πρέβεζας
-Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση για τις ενέργειες της διοίκησης στο μέρος που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι το θέμα από καιρού απασχολεί την επικαιρότητα και συζητιέται στην κοινωνία της Ηπείρου και όχι μόνο
Θέτουμε προς απάντηση στην Περιφερειακή Αρχή τα ερωτήματα:
-Εάν και σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου;
-Ποια η θέση της Περιφέρειας για το ζήτημα;
– Θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΝΣΚ και το Υπουργείο Οικονομικών;
– Θα αναθέσει στο Νομικό της Σύμβουλο τη διερεύνηση της υπόθεσης, ιδίως προς την κατεύθυνση της αναψηλάφησης της δίκης ή της αγωγής αποζημίωσης λόγω απάτης Δικαστηρίου αναφορικά με την πράξη τίτλου, η οποία αποζημίωση θα συνίσταται στην επανάκτηση από το δημόσιο του δάσους Βαλανιδορράχης;
-Εάν ασκηθούν από το δημόσιο τα παραπάνω ένδικα μέσα θα ασκήσει παρέμβαση υπέρ του η Περιφέρεια;
Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι:1) Γιώργος Ζάψας, 2) Δημήτριος – Αριστείδης (Άρης) Σπέγγος, 3) Χριστίνα Λέκκα, 4) Ουρανία (Ράνια) Γκίζα, 5) Τρομπούκης Δημήτριος, 6) Σακαρέλης Δημήτριος, 7) Κορωναίος Θεόδωρος (εισηγητής)