Από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας

Προκήρυξη Διαγωνισμού συγγραφής μελέτης για την Ιστορία της Πρέβεζας

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Πρέβεζας προκηρύσσουν τον 3ο διαγωνισμό για τη συγγραφή μελέτης που θα αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα της Ιστορίας της Πρέβεζας από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με χρηματικό έπαθλο ποσού χιλίων ευρώ (1.000 €).
Οι μελέτες που θα κριθούν άξιες δημοσίευσης, θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο υπό τον τίτλο «Ψηφίδες της Ιστορίας της Πρέβεζας γ΄» με τη φροντίδα του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, όπως έγινε και με τις μελέτες των προηγούμενων διαγωνισμών.
Η επιλογή της καλύτερης μελέτης θα γίνει από Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τους:

1. Δημοσθένη Αρ. Δόνο, διδάκτορα Πανεπιστημίου J. W. Goethe Φρανκφούρτης,
2. Βασίλειο Κουκουσά, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας,
3. Γεώργιο Β. Nικολάου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
4. Σπυρίδωνα Γ. Πλουμίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
5. Παναγιώτα Τζιβάρα, επίκουρη καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν πτυχιούχοι και φοιτητές ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων.

Οι επιστημονικές μελέτες που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και βασισμένες σε αρχειακό υλικό (δημοσιευμένο ή ανέκδοτο) ή άλλες πηγές, να είναι αυτοτελείς, αδημοσίευτες και γραμμένες στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Η πρωτοτυπία μπορεί να αφορά είτε το θέμα της μελέτης είτε ακόμα και την πραγμάτευσή του, υπό την έννοια της κατάθεσης νέων στοιχείων ή μιας νέας οπτικής επί ενός συγκεκριμένου ζητήματος της ιστορίας της Πρέβεζας. Οι μελετητές οφείλουν να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους καθιερωμένους επιστημονικούς κανόνες ως προς τη χρήση των πηγών και της βιβλιογραφίας. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα της βιβλιογραφίας, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα λογοκλοπής. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ενδεικτικά κριτήρια τυπικής και ουσιαστικής αξιολόγησης των μελετών.

Η έκταση των μελετών οφείλει να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 10.000 λέξεων. Οι μελέτες πρέπει να υποβληθούν σε δύο (2) τυπωμένα αντίτυπα και σε ηλεκτρονική μορφή σε ψηφιακό δίσκο (CD) έως τις 28 Φεβρουάριου 2022 και να αποσταλούν ταχυδρομικώς στο Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, Καραμάνη 1, 481 00 Πρέβεζα, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό Πρεβεζάνικης Ιστορίας».
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε όλους τους συμμετέχοντες και στον τοπικό έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, μέχρι την 31η Μαΐου 2022.