Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Αυξημένες Προσδοκίες

Μείζον θέμα η ακαρπία στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών

Τι περιμένουν οι αγρότες της Άρτας από τον Γιώργο Στύλιο

«Ένας νέος κύκλος ανοίγει για εμένα» δηλώνει ο βουλευτής Άρτας

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι αγρότες και οι παραγωγοί της Άρτας, τον μίνι ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρτινό βουλευτή Γιώργο Στύλιο να μεταφέρεται στη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήταν υφυπουργός αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο.
Το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών αλλά και της ελιάς, καθώς και της μειωμένης παραγωγής στα ακτινίδια, για την οποία οι παραγωγοί της περιοχής, όχι μόνο ανησυχούν αλλά και αναμένουν στήριξη από την κυβέρνηση, βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, αφού ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανασχηματισμός
Ο Γιάννης Οικονόμου, έως προχθές υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σύμφωνα, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το πρωί της Παρασκευής 13 Αυγούστου το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα
• Ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου, ενώ
ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου. Η Ορκωμοσία των νέων Υπουργών έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Αυγούστου στο Προεδρικό Μέγαρο

Νέος κύκλος
Για «νέο κύκλο» έκανε λόγο ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. « Ένας νέος κύκλος ανοίγει για εμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Από τη μία η άμεση ενίσχυση των συμπολιτών αγροτών μας που επλήγησαν από τις φωτιές. Και από την άλλη η ενίσχυση και η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στον παραγωγικό πλούτο της χώρας. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις μαζί με τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, την Υφυπουργό κα Φωτεινή Αραμπατζή, τους Γενικούς Γραμματείς και τα στελέχη του Υπουργείου, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών» σημειώνει ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ μετά την ορκωμοσία του.

Η ανησυχία
Η μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Άρτας προέρχεται από τη νέα μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται να έχουν φέτος οι αγρότες της περιοχής λόγω της ακαρπίας που παρατηρείται στα εσπεριδοειδή αλλά και στις ελιές.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ήπιου Χειμώνα, των παγετών του Μαρτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη συνέχεια, δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων.
Οι αγρότες του Ν. Άρτας βλέπουν τους κόπους μιάς ακόμη χρονιάς να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι, αφού οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, πέρυσι λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, αντιμετώπισαν μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους.

Η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν μειωμένη έως μηδενισμένη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.
Επίσης και οι παραγωγοί ελαιολάδου προέρχονται από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της αγοράς, και των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, βρίσκονται απέναντι σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο.
Τέλος, ειδικά για την Άρτα, πρόβλημα παρατηρείται και με την μειωμένη παραγωγή ακτινιδίων, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας.
Από όλους λοιπόν, αναμένεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη διερεύνηση του φαινομένου της ακαρπίας στον Ν. Άρτας όσο και για την αποζημίωση των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το αίτημα υπάρχει
Να σημειωθεί ότι, αποτίμηση της ζημιάς, που προέρχεται λόγω ακαρπίας, έχει κατατεθεί ως αίτημα προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά.
Ο κ. Ψαθάς στην επιστολή εκτιμά, ότι στα εσπεριδοειδή προβλέπεται πτώση παραγωγής κατά 50 έως 60%, στις ελιές 80 έως 90% και στα ακτινίδια 35 έως 45% και ζητούσε την αποτίμηση με επιτόπιο έλεγχο ώστε στη συνέχεια να αναληφθούν πρωτοβουλίες και κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για αποζημίωση των παραγωγών, αποδίδοντας την ακαρπία στην κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν βοήθησε την ανθοφορία.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή ο κ. Ψαθάς αναφέρεται στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και στις τρεις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 50 έως 60 % σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, όσο και στις ελιές όπου υπάρχει γενική ακαρπία και η παραγωγή εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80 % έως και 90 % αναφορικά με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Στα ακτινίδια πάλι αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 35- 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας με συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί την πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του Νομού μας.

Ο κ. Ψαθάς αναφέρεται στους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν επέτρεψε τον σχηματισμό ανθικών καταβολών. Στη συνέχεια υπήρξαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον μήνα Μάρτιο που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Ποιος είναι
Φυσικά, γνώστης της κατάστασης είναι και ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού ως βουλευτής Άρτας είχε την ευκαιρία να γίνει δέκτης όλων των θεμάτων που απασχολούν έντονα την περιοχή μας με κυρίαρχο αυτό της αγροτικής παραγωγής.
Ο Γιώργος Στύλιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, γεννήθηκε το 1971 στην Άρτα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων. Είναι μέλος ΔΕΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογών και Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Είναι διδάκτορας (PhD) Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού (M.Sc) στα πληροφοριακά συστήματα από το City University Λονδίνου και πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι Βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία από το Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα, καθώς και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.). Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, καθώς και Εκπρόσωπος της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PA SEECP).