«Αρρυθμίες» Και στο Ακτινολογικό Του Νοσοκομείου
Ανακοίνωση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στο ΓΝΑ
Λειτουργεί με γιατρούς από μετακινήσεις και “εντέλλεσθαι”
Αλλά και μετακίνηση υπαλλήλου από την Άρτα στη Λευκάδα
«Με το λουκέτο κρεμασμένο στην πόρτα βρίσκεται ένα ακόμη νευραλγικό τμήμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, που για πάνω από ένα χρόνο έχει έναν μόνο μόνιμο γιατρό και εξαρτάται από γιατρούς που υποχρεούνται με μετακινήσεις και “εντέλλεσθαι” να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, συχνά καλούμενοι να κάνουν περισσότερες από 10 εφημερίες σε έναν μήνα» σημειώνεται σ ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, όπου τονιζονται και τα εξής: «Το ελάχιστο προσωπικό που υπηρετεί, δουλεύει με ευθύνη της διοίκησης υπερωριακά εδώ και μήνες, υπερβάλλοντας το χρόνο υγιεινής και ασφάλειας και δεδομένης της ακτινοβολίας που δέχεται εκθέτοντας την υγεία του σε κίνδυνο, ενώ δε μεσολαβεί καν η αναγκαία ξεκούραση μεταξύ των βαρδιών, ούτε παρέχονται τα προβλεπόμενα ρεπό ανά εβδομάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η νόσηση δύο υπαλλήλων με COVID ήταν αρκετή για να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα, με ενδεχόμενο το να κοπούν άδειες για την κάλυψη των βαρδιών του τμήματος.
Ενώ η κατάσταση αυτή κοινοποιείται συνεχώς και προς όλες τις κατευθύνσεις, τη μέρα που προέκυψε το πρόβλημα έφτασε από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη και η εντολή μετακίνησης υπαλλήλου του ακτινολογικού τμήματος από την Άρτα στη Λευκάδα – “για να βγει η σεζόν”! Μια εντολή που δόθηκε εν αγνοία ακόμη και του Διοικητή του ΓΝΑ και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία ή μέριμνα για τις ανάγκες του νοσοκομείου συνεχίζοντας την τραγελαφική κατάσταση με την ασυνεννοησία για τη ΜΕΘ,και προσθέτοντας νέα επίπεδα ειρωνείας στη διάλυση του συστήματος υγείας από την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η λύση που δόθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου στέρησε 3 κλίνες από την Ήπειρο, καθώς από τις 7 κλίνες το ΓΝΑ πλέον λειτουργεί μόνο τις 4 και χωρίς μέριμνα για το τι θα γίνει από Σεπτέμβρη.
Η λογική των μετακινήσεων δε δυσχεραίνει απλά τη λειτουργία των οργανισμών όπου ανήκουν οι γιατροί και το προσωπικό, που πρέπει να προγραμματίσουν με άλλα δεδομένα τη λειτουργεία τους, αλλά κρατάνε και τα νοσοκομεία σε μια κατάσταση συντήρησης που το παραμικρό μπορεί να οδηγήσει ένα τμήμα σε κλείσιμο, όπως έγινε στην Πνευμονολογική Χανίων, όπου δύο πνευμονολόγοι έχουν αναρρωτική άδεια και το τμήμα δε μπορεί να λειτουργήσει με τους δύο εναπομείναντες ιατρούς.
Το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία ανοίγει το δρόμο για τη συνένωση με ιδιωτικές δομές, καρατομώντας το δημόσιο χαρακτήρα υγείας για το λαό, ενώ αποτελεί πρόπλασμα για ιδιωτικοποιήσεις και στον εργαστηριακό τομέα.
Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζεται όσο δε γίνονται μονιμοποιήσεις προσωπικού και προσλήψεις ώστε να υπάρχουν εφεδρείες. Οι συνεχίσεις επικλήσεις από το υπουργικό επίπεδο μέχρι τον εκάστοτε διοικητή ότι προκηρύσσονται θέσεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αποτελούν κοροϊδία όταν στο Ε.Σ.Υ. υπηρετούν επικουρικοί οι οποίοι δεν μονιμοποιούνται και όταν σε τμήματα που υπηρετεί ένας γιατρός προκηρύσσεται θέση για μόλις άλλον έναν. Πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων ώστε να πληρωθούν οι θέσεις με μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι οριακής επιβίωσης.
Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να μιλάμε για ένα Νέο ΕΣΥ που αφορά κλείσιμο τμημάτων , συγχωνεύσεις και αλλαγή χρήσης κλινικών, αντί για ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος, με διεύρυνση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες στην υγεία».