ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;»

Συνδημότες και συνδημότισσες, με αφορμή συνέντευξη του κ. Δήμαρχου σε τοπική εφημερίδα επανερχόμαστε και πάλι στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το δήμο Αρταιων που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», την μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
Αγαπητοί συμπολίτες κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το εν λογω έργο και για να ξαναφέρουμε στην μνήμη μας την όλη πορεία του έργου αυτού, κυρίαρχου για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής, έχουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω.
Κατά το έτος 2007 με απόφαση του δημοτικού Συμβούλιου του δήμου Αρταιων (Δημαρχία Οικονομίδη) δημοπρατήθηκε η μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου ( Πανοζάχος) η οποία χρηματοδότησε την εν λογω μελέτη με 700.00 ευρώ συντάχθηκε μελέτη και παραλήφθηκε από το τότε δημοτικό Συμβούλιο (Παν. Οικονομίδη) το έτος 2010.
Στην μελέτη αυτή προβλέπονταν τρεις εναλλακτικές προτάσεις, η πρώτη ήταν η εκτροπή του ποταμού Αράχθου με δυο σήραγγες από τον λόφο Περάνθης, η οποία υιοθετήθηκε και από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, η δεύτερη πρόταση ήταν η παράκαμψη του ιστορικού γεφυριού και η τρίτη πρόταση ήταν εκτροπή μέσω τάφρου προς την Κόπρανα. Το κόστος της πρώτης πρότασης που υιοθετήθηκε ανέρχονταν στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση η οποία είχε εξασφαλιστεί κατόπιν παρέμβασης και ενεργειών του βουλευτή Χρήστου Γκόκα, από το ΕΣΠΑ 2014-2021.

Στη συνέχεια επί δημαρχίας Ιωαν. Παπαλέξη ζητήθηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για συμπληρωματική μελέτη από την Κάτω Παναγιά μέχρι και τις εκβολές του Αράχθου.
Ο τότε και νυν περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεν ενέκρινε την εν λογω χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη μελέτη.
Το έτος 2015 όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε έγινε η καταστροφική πλημμύρα που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίων αρκετών συνδημοτών μας αλλά και των κατοίκων της πεδιάδος της Άρτας με ποσότητα 900 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων λογω και της κλιματικής αλλαγής, που συχνά πυκνά συμβαίνουν και στη χωρά μας, τι θα συμβεί αν διέλθουν περί τα 2.000 κυβικά μετρά νερού ανά δευτερόλεπτο.
Με αφορμή το συμβάν αυτό έγινε σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για την αντιμετώπιση ανάλογης περίπτωσης στο μέλλον, όπου πάρθηκε απόφαση για νέα μελέτη ύψους 4.000.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό σε όλους τους φορείς ότι υπήρχε ήδη μελέτη.

Η νέα αυτή μελέτη για την οποία δαπανήθηκε το ποσό των 4.000.000 ευρώ κατέληξε στις ίδιες ακριβώς προτάσεις με την προηγούμενη μελέτη ανεβάζοντας όμως το κόστος κατασκευής σε 120.000.000 ευρώ.
Θεωρούμε ότι οι Αρτινοί είμαστε τυχεροί που διπλά μας ακριβώς διέρχεται ο πόταμος Άραχθος.
Δυστυχώς όμως από τις μέχρι σήμερα ενέργειες όλων των φορέων και την πλήρη αδιαφορία τους ο πόταμος Άραχθος μονό καταστροφές προκαλεί στην περιοχή μας και τους κατοίκους της και τεράστια έσοδα στην ΔΕΗ χωρίς τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τους Αρτινούς.
Αγαπητέ μας Δήμαρχε άποψη μας είναι ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν είναι για προεκλογικά παιχνίδια, συνεντεύξεις και προεκλογικές φιέστες. Και στο προηγούμενο προεκλογικό σας πρόγραμμα το εν λογω έργο ήταν στα κυρίαρχα έργα το οποίο και άμεσα όπως αναφέρατε θα υλοποιούσατε, όμως μέχρι και σήμερα μονό λόγια και μηδέν αποτέλεσμα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο που αφορά την περιοχή μας έχοντας ευθύνες για την καθυστέρηση υλοποίησης του με την άρνηση χρηματοδότησης της μελέτης και όχι μόνο.
Οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι στην κεντρική εξουσία δεν επέδειξαν τον ανάλογο ζήλο και ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου αυτού και ιδιαίτερα ο υφυπουργός Γεωργίας.
Όλοι οι παραπάνω δήμαρχος, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειρχης, υφυπουργός, βουλευτές, πολιτικά κόμματα και όλοι οι λοιποί φορείς θα πρέπει να συνταχθούν και συμπορευτούν έτσι ώστε σαν μια γροθιά άμεσα να επιδιώξουν την υλοποίηση της όλης διαδικασίας για την εκτέλεση του τόσου σημαντικού για την περιοχή μας έργου με την εξασφάλιση και της ανάλογης χρηματοδότησης.
Έχουν χρέος έναντι της τοπικής κοινωνίας και του Αρτινού λαού άμεσα να διεκδικήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση του έργου αυτού γιατί κατά την άποψη μας οι ευθύνες τους μέχρι και σήμερα είναι τεράστιες και εγκληματικές και ο λαός της Άρτας έχει και γνώση και κρίση και θα αποδώσει τα του Καίσαρος στον Καίσαρα.
Τέλος θεωρούμε σαν ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ότι το χρηματικό ποσό των 120.000.000 ευρώ που απαιτείται για την πραγματοποίηση του έργου είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 27 δις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα 30 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και η Αρτινοί τα δικαιούνται.

Άρτα 1 Σεπτεμβρίου 2022
ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ