«ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Αξιοποίηση Λίμνης Πουρναρίου

Διαβούλευση για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου

Προ πολλού έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τον τρόπο και την διαδικασία που απαιτείται για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και μάλιστα με τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Πρόσφατα βγήκε σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντολογική μελέτη για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκου πάρκου όντος της λίμνης Πουρναρίου και ζητείται η έκφραση γνώμης επί της μελέτης από φορείς και πολίτες
Όπως είναι γνωστό η λίμνη Πουρναρίου σχηματίστηκε την δεκαετία του 70 μετά την κατασκευή της τεχνητής Λίμνης στην οποία συγκεντρώνονται τα νερά των πηγών του Αράχθου και των παραποτάμων του (Μετσοβίτικου, Ζαγορίτικου, Βάρδα και άλλων) ξεκινούν από τα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαυροβούνι και βέβαια από την οροσειρά των Τζουμέρκων.

Το τεράστιο χωμάτινο αυτό φράγμα, δεύτερο σε μέγεθος
στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, σταματά τη ροή του ποταμού και σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου επιφάνειας 20 τετρ. χλμ.
Το έργο του Πουρναρίου I, άρχισε να λειτουργεί το έτος 1981 και το έτος 1997 ολοκληρώθηκε και ο σταθμός του Πουρναρίου II.
Το φράγμα Πουρναρίου είναι χωμάτινο, έχει πλάτος βάσης 450 μέτρων και ύψους 107 μέτρων.
Η λειτουργία του Υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρναριου Ι και ΙΙ συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι κάτοικοι όμως της περιοχής μας παρά τα σημαντικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία δεν έτυχαν των αναλόγων αντισταθμιστικών οφελών τα οποία εδικαιουντο από την κατασκευή των φραγμάτων αυτών και την όλη αλλαγή του στάτους κβο της περιοχής μας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έχοντες την αρμοδιότητα και αποκλειστική ευθύνη τότε φορείς και κυβερνητικοί παράγοντες δεν διεκδίκησαν αυτά τα οποία δικαιούνταν οι Αρτινοί με αποτέλεσμα να μην καρπωθούν τα ανάλογα οφέλη τα οποία και θα έπρεπε η ΔΕΗ να τους αποδώσει
Πιο συγκεκριμένα την 28 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Ηπείρου έβγαλε σε διαβούλευση την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων κατασκευής φωτοβολταϊκου πάρκου εντός της λίμνης Πουρναρίου με ισχύ 103 Μεγαβάτ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά φωτοβολταϊκα πάρκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το εν λόγω πλωτό φωτοβολταΪκό πάρκο θα καλύπτει επιφάνεια λίμνης περίπου 1.200 στρέμματα , ήτοι το ποσοστό 5% της συνολικής επιφάνειας της λίμνης.

Η κατασκευή του εν λόγω πλωτού φωτοβολταϊκου πάρκου θα γίνει από την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία ήδη ηχεί πάρει την σχετική αδειοδότηση από την ΡΑΕ
Και τίθενται τα ερωτήματα: για την παραχώρηση της λίμνης που η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει το πλωτό φωλτοβολταϊκό πάρκο το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος και ποιο θα είναι αυτό και επιπλέον οι όμοροι δήμοι θα έχουν κάποιο οικονομικό ή άλλο όφελος, θα απασχοληθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας συμπολίτες μας;
Οι αρμόδιοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους πολίτες
Σε ότι αφορά τα περιβαλλοντολογικά θέματα είναι αρμόδιοι οι ειδικοί να εκφέρουν την άποψη τους. Εμείς δεν έχουμε ούτε τις εξειδικευμένες γνώσεις αλλά ούτε και τις ανάλογες υπηρεσίες για να αποφανθούμε επ αυτών.
Είναι γεγονός ότι το να πούμε ένα ΟΧΙ σε μια επένδυση είναι πολύ ποιο εύκολο από το να πούμε ΝΑΙ
Η θέση των «ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» είναι αντίθετη στην αλλοίωση του περιβάλλοντος η οποία θα προκληθεί από την κατασκευή του πλωτού φωτοβολταϊκου πάρκου εντός της λίμνης Πουρναρίου και αυτό το κάνουμε ξεκάθαρο.

Σε περίπτωση όμως που ήθελε προκύψει αρνητική γνώμη των φορέων και πολιτών που θα συμμετέχουν στην διαβούλευση αλλά από την ΡΑΕ και την Κυβέρνηση (αρμόδια υπουργεία) δεν ληφθεί καθόλου υπόψη τους- αγνοηθεί- η αρνητική αυτή γνώμη των τοπικών φορέων και από την Κυβέρνηση εκφρασθεί θετική γνώμη και προχωρήσουν στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου η θέση μας είναι συγκεκριμένη, θα πρέπει οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να διεκδικήσουν τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας να μην έχουμε την επανάληψη του φαινομένου όπως δηλ συνέβη με την κατασκευή του φράγματος ΠΟΥΡΝΑΡΙ Ι. που η τοπική κοινωνία δεν έλαβε ούτε το ελάχιστο από αυτά που όφειλαν να της παρέχουν.
«Η ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ως ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη ενδεικτικά προτείνουμε:
Το ποσοστό 10% επί της παραγόμενης ενέργειας από το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί να δοθεί αναλογικά στους όμορους δήμους της λίμνης Πουρναρίου.
Από το ποσοστό αυτό το 5% να δοθεί στην αγροτική οικονομία για την μείωση του κόστους παραγωγής (άρδευση, πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.)
Το εναπομένων ποσοστό 5% να δοθεί για την μείωση των δημοτικών τελών καθώς επίσης για την ενίσχυση των ευπαθών και οικονομικά ανίσχυρων οικογενειών.

Επίσης η κατασκευάστρια εταιρία να αναλάβει την υποχρέωση ανάπλασης και κατασκευής υποδομών και στις δυο πλευρές της λίμνης κατόπιν σχετικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, όπως επί παραδείγματι προσβάσεις προς τη λίμνη, παρκινγκ, αναψυκτήρια, δρόμους περιπάτου και σύνδεση με τα υπάρχοντα μονοπάτια κ.λ.π.
Επειδή έχουμε ως αρνητικό παράδειγμα τα μηδενικά αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του Φράγματος Πουρναριού, και για να μην ισχύσει το ρητό ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή προς κάθε αρμόδιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών που έχει απέναντι στον Αρτινό λαό έτσι ώστε διεκδικώντας τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευάστρια εταιρία, σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατασκευή του έργου, να δικαιώσουν τις προσδοκίες του Αρτινού λαού.

«ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»