ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Θέλουμε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι τον μαρασμό του

Μετά την εκδήλωση στη Πρέβεζα, ο σύλλογος ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Την Κυριακή 27 Μαρτίου του έτους 2022 οι Ενεργοί Πολίτες Πρέβεζας, ο σύλλογος Άρτας «ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας συνδιοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στην παραλία Πρέβεζας με αφορμή την απόφαση για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, αλλά και για τον κίνδυνο μεταφοράς ή και κατάργησης που διατρέχουν και οι σχολές της Άρτας.
Στην κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη εκδήλωση μας ως κεντρικοί ομιλητές κληθήκαν και κατέθεσαν τις απόψεις του δυο καταξιωμένοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές ο κ. Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος καθηγητής , πρώην Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παραβρεθήκαν στηρίζοντας την εκδήλωση μας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κων. Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Άρτας Μιχάλης Νικολάου και Πρέβεζας Θωμάς Γεωργίου, ο αντιδήμαρχοι Πάργας Βασίλης Γκίζας και Δημήτριος Μάρκου, Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Πρέβεζας Βαγγέλης Ζήσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι με το ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Ηπειρωτών Θεόδωρος Κορωναίος και ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ Παύλος Φραγκούλης, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι συλλόγων.
Δεν παρευρέθησαν λογω αναλυμένων υποχρεώσεων αλλά απέστειλαν επιστολή στήριξης – χαιρετισμό της εκδήλωσης μας η βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας ΚΙΝΑΛ Χρίστος Γκόκας, ο Επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Γιώργος Ζάψας και ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας με την παράταξη ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Δημήτρης Τρομπούκης.
Δεν παρευρέθησαν αν και κληθήκαν, αλλά ούτε έστειλαν επιστολή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ν.Δ. Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Άρτας και Πρέβεζας, Βασίλης Ψαθάς και Στρατός Ιωάννου, ο Βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και Ζηρού Νίκος Καλαντζής ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και οι δήμαρχοι Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.

Αδικαιολόγητη θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε και την απουσία των εκπροσώπων των άμεσα θιγομένων από την απώλεια των Πανεπιστημιακών Σχολών φορέων και σωματείων όπως το Επιμελητήριο Πρέβεζας, των εμπορικών συλλόγων Πρέβεζας και Άρτας αλλά και των εκπροσώπων των σωματείων εστίασης Πρέβεζας και Άρτας.
Χαιρετίζουμε την συμμέτοχη και την παρουσία στην εκδήλωση μας όλων των παρευρισκομένων φορέων αλλά κυρίως των πολιτών που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των Πανεπιστημιακών σχολών και Τμημάτων.
Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε κάθε ενέργεια που θα αποσκοπεί στην μεταφορά τμημάτων και σχολών από νομό της Ηπείρου στα Γιάννενα
Θέλουμε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι τον μαρασμό του.
Λέμε ΝΑΙ στην αποκέντρωση των σχολών σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, την ενίσχυση των υφιστάμενων και την δημιουργία νέων Σχολών.

Απαιτούμε την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που είναι καταστροφική για την εισαγωγή σε σχολές περιφερειακών Πανεπιστήμιων αφού αποκλείει εισακτέους από σχολές κυρίως των περιφερειακών πανεπιστημίων και τους οδηγεί στα ιδιωτικά κολέγια και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Λέμε ΟΧΙ την μετακίνηση του Τμήματος Λογιστικής -Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα και κάθε σκέψη για μεταφορά στα Γιάννενα ή ακόμη και κατάργηση ή μεταφορά Πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν στην Άρτα.
Στο τέλος της εκδήλωσης μας αναγνώστηκε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομοφώνα από όλους του παριστάμενους και αποφασίστηκε να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, την Υπουργό Παιδείας και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων».