Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.ΠΙΣΤΙΑΝΑ ΑΡΤΑΣ: Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή

Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή στα Πιστιανά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά γνωστά τοιχογραφημένα μνημεία του 17ου αι. στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Πρόκειται για μικρούς μονόχωρους ναούς με προσθήκη νάρθηκα στα δυτικά.

Στο εσωτερικό τους διατηρούνται τοιχογραφίες με σκηνές από τη ζωή του Χριστού, τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, καθώς και ολόσωμους αγίους. Πρόκειται για αξιόλογα έργα τοπικών εργαστηρίων με δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις εκτεταμένες φθορές, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με την ποικιλία των χρωμάτων, τις έντονες κινήσεις και την εκφραστικότητα των προσώπων. Ο διάκοσμος των μνημείων συμπληρώνεται από παρόμοιας τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η παρουσία ενός συνόλου παρόμοιων μνημείων στα Πιστιανά μαρτυρεί την ευμάρεια και την ανάπτυξη που γνώρισε ο ιστορικός αυτός οικισμός των Τζουμέρκων και καταδεικνύουν την ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διαπιστώνοντας τις άμεσες ανάγκες στερεωτικών και άλλων βοηθητικών επεμβάσεων στις τοιχοποιίες, τη στέγη και το ζωγραφικό διάκοσμο στα δύο αυτά μνημεία, έχει προγραμματίσει στο προσεχές διάστημα την έναρξη των απαραίτητων εργασιών από εξειδικευμένα συνεργεία.