ΑΡ.Π.Η.: Επέκταση ΣΔΙΤ στην ψυχική υγεία

«ΣΥΡΙΖΑ & Ν.Δ. χέρι-χέρι στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Με απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 22-04-2022 διατίθενται 67 εκατ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την χρηματοδότηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας από οποιαδήποτε φορέα επιθυμεί, αρκεί να εξασφαλίσουν στέγαση και προσωπικό με εμπειρία.
«Πρωτοπόρα» η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) που στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9/08/2022 αποφάσισε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία [ΑΜΚΕ] ΕΠΡΟΨΥΗ, δίνοντάς της χώρους στο Κέντρο ψυχικής υγείας δηλαδή δωρεάν στέγαση, για 10 χρόνια.
Η συμφωνία και η παραχώρηση δωρεάν στέγασης στην ΕΠΡΟΨΥΗ στο κτίριο που πρόσφατα ενοικίασε από το «Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα» με πρόσχημα την ανάπτυξη δημοσίων δράσεων ψυχικής υγείας, αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΠΡΟΨΥΗ να διεκδικήσει την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη Μονάδας έγκαιρης Παρέμβασης στην ψύχωση.

Το σημαντικό είναι ότι στα πλαίσια της ψυχιατρικής κλινικής υπάρχει μονάδα έγκαιρης παρέμβασης από το 2008, την οποία την αφήνουν υποστελεχωμένη να φυτοζωεί. Αντί να αναπτύξουν την μονάδα έγκαιρης παρέμβασης της ψυχιατρικής κλινικής, την αφήνουν χωρίς προσωπικό να υπολειτουργεί, για να αναπτύξει μια ΜΚΟ, με κρατικά χρήματα, σε κρατικό κτίριο, την δική της δομή.
Βασικοί υποστηρικτές και «διαμεσολαβητές» της όλης διαδικασίας είναι ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου πρώην σύμβουλος του υπουργού υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ ,και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΡΟΨΥΗ που κίνησε όλη την διαδικασία προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ΕΠΡΟΨΥΗ σε βάρος της Ψυχιατρικής κλινικής που διευθύνει καθώς και ο πρώην βουλευτής του Συριζα και νυν μέλος της Κ.Ε. του.
Η απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ του Π.Γ.Ν.Ι. και της ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ΣΔΙΤ στην ψυχική υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ήπειρο έχει ήδη ανακοινωθεί η χρηματοδότηση δράσεων ψυχικής υγείας με 2,2 εκατ. ευρώ. Φαίνεται και σ’ αυτό το ζήτημα πόσο η πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι απόλυτα ταυτισμένες. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και κλεπτοκρατία στον Τομέα της Υγείας.
Απαιτούμε να ακυρωθεί η συμφωνία και διεκδικούμε να στελεχωθεί και να αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα έγκαιρης Παρέμβασης στην ψύχωση της ψυχιατρικής κλινικής και να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για την κάλυψη αυξανόμενων αναγκών του λαού».