Ασφαλιστική ικανότητα σε αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ έως ... 100 ευρώ

Με τροπολογία, που αναμένεται να έρθει τις επόμενες 10 ημέρες στην Βουλή, η ασφαλιστική ικανότητα θα αποδίδεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ληξιπρόθεσμες ή καθυστερούμενες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι το ποσό των 100 ευρώ.

Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης.
Επίσης, μέσα στον Απρίλιο ξεκινά τη λειτουργία της η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά.
Πλέον με το νέο κατώτατο μισθό, όπως τελικά διαμορφωθεί, οι μητέρες αγρότισσες – που θα γεννήσουν ή θα υιοθετήσουν – θα μπορούν να απολαύσουν μέχρι 9 μήνες το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα ισούται με τον κατώτατο μισθό και να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος κάνοντας μία αίτηση στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ο ΕΦΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία από εκεί, θα βλέπει την ενημερότητα του ασφαλισμένου ή της ασφαλισμένης και θα χορηγεί χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία το επίδομα μητρότητας στις κυρίες που έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24/9 και μετά.
Ακόμη θυμίζουμε ότι έχουμε αύξηση, αναδρομικά από 1/1/2023, του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.