Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο. Συστάσεις για τήρηση μέτρων

Τέσσερα νέα κρούσματα στα Γιάννενα-δύο στη Πρέβεζα
Προληπτικά τεστ σε προσωπικό ΚΔΑΠ και δομών
Συνεχίζεται το έργο των ιχνηλατήσεων δηλώνει ο Καχριμάνης

Προβληματισμένες πλέον είναι οι αρχές και στη Περιφέρεια Ηπείρου, με τα κρούσματα του κορωνοϊού, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 100. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 ακόμη τέσσερα κρούσματα στα Γιάννενα εκ των οποίων τρία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ στη λίστα υπάρχουν και δύο νέα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Η Άρτα, βρίσκεται προς το παρόν εκτός λίστας και αυτό τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, όσο και οι Δήμαρχοι των 4 Δήμων, κάνουν προσπάθειες να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και να μην υπάρξουν προϋποθέσεις για πιθανά κρούσματα που θα θέσουν σε περιπέτειες τους πολίτες της δικής μας Περιφέρειας.
Παράλληλα και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου, συνεχίζει το έργο των ιχνηλατήσεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε σε προληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό θα υποβληθεί το προσωπικό και οι ωφελούμενοι του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους, του Υπνωτηρίου Αστέγων, καθώς και οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», του ΚΔΑΠ μεΑ και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας– Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του δήμου Ιωαννιτών σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.

Επίσης ξεκινούν από την Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020, τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αρταίων, για τη νέα σχολική χρονιά και ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη πραγματοποιήσει απολύμανση σε όλους τους χώρους, ενώ το προσωπικό των σταθμών που απασχολούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, ύστερα από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, θα προχωρήσουν σε προληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό. Παράλληλα, θα τηρούνται πιστά όσα προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του covid-19.
Τα μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν για τη λειτουργία των σταθμών, προβλέπουν:
-Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
-Προαιρετική χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών.
-Διαχωρισμός κατά τμήματα σε δραστηριότητες στο προαύλιο.
– Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Ενημέρωση ΕΟΔΥ
Η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό COVID-19 έδωσε για τις 2 Σεπτεμβρίου 2020 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Να σημειωθεί πως τα κρούσματα στην Ήπειρο αυξάνονται, έχουν ξεπεράσει τα 100, ενώ ανακοινώθηκαν 4 κρούσματα στα Γιάννενα και 2 στην Πρέβεζα.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα νέα κρούσματα
– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 17 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση