Αυξήσεις – φωτιά πάνω απο 50% στο ρεύμα από την ΔΕΗ

Εκτινάσσουν το κόστος –γονατίζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές

Εκτροχιασμό προβλέπουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας που θα φέρει η μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα έρχονται αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 50% ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, για την αύξηση όμως των τιμών υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που συνοψίζονται στους εξής:
-Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα
-Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω
-Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας
Μέσα στο Σεπτέμβριο λοιπόν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν απέναντι σε ραγδαία αύξηση των λογαριασμών όμως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση αναφέρεται πως υπάρχει προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών, όμως δεν φαίνονται κινήσεις, που να δείχνουν ότι μπορεί να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Όπως τονίζει η ΓΣΒΕΕ «Σε σημαντική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγεί η ενεργοποίηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των σχετικών ρητρών που συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει αύξηση εξαιτίας της ανόδου του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα , την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου και την αυξημένη λόγω της εποχής ζήτηση για ρεύμα… για μια ακόμη φορά , σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα , η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επαγγελματίες.

Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους από τον περασμένο Μάιο κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές. Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται “ στην εντατική “ οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή», τονίζεται από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
υπογραμμίζει ότι «Καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργείων και Αρχών να πάρει μέτρα και να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις . Να μην παραμένει θεατής και σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου στο ράλι των ανατιμήσεων που θα οδηγήσουν στο θάνατο τον ήδη μεγάλο ασθενή της πανδημίας , που δεν είναι άλλος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.