Αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού

Τριψήφιος αριθμός στην Ήπειρο

Καμπανάκι για την Άρτα που άγγιξε τα 30

Ενισχύονται εκτάκτως οι Δήμοι της Ηπείρου με 1.620.000 ευρώ

Τα 4.206 νέα κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 106.139 τεστ (3,96% ποσοστό θετικότητας) που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε αυτό το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας.
Με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να αγγίζει το όριο του συναγερμού, ακόμα και τις ημέρες που ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ ξεπερνάει τις 100.000 το καμπανάκι χτυπάει πλέον για πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ήπειρος, αφού τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Τρίτη 17/8, έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 969 νέα περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 323, στο Ηράκλειο 222 και στη Ρόδο 150. Τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων καταγράφηκε χθες και στα Χανιά (142) στην Αχαΐα (129), στη Μεσσηνία (118), στην Εύβοια (105) και στην Κοζάνη (105).
Σε ότι αφορά την Ήπειρο, στην Άρτα εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα, 32 στη Θεσπρωτία, 41 στα Ιωάννινα, 36 στην Πρέβεζα.
Ακόμη, 258 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες COVID, το ποσοστό κάλυψης των οποίων πλέον είναι στο 56,3%. Δεκαέξι ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν. Πάντως, πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα οκτώ πόλεων της χώρας κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Οι καθαρά πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σε Λάρισα, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, οριακή μείωση παρατηρήθηκε σε Βόλο, Ηράκλειο, ενώ σταθερό ήταν το ιικό φορτίο σε Αττική και Αγιο Νικόλαο Κρήτης. Αύξηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (+150%) και στα Ιωάννινα (+260%).

Προειδοποίηση από Ελισάφ
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και που έδειξαν αυξητικές μεταβολές που παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δέκα (2/10) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στα Χανιά (+103%) και στα Ιωάννινα (+260%), προκάλεσαν την παρέμβαση του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωϋσή Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων και τις πολλαπλές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.

«Υπάρχει ο ιός, είναι διάσπαρτος μέσα στην κοινωνία. Αφορά κατά κανόνα άτομα νεαρής ηλικίας, γι’ αυτό και η πίεση που ασκείται στις δομές υγείας στη δική μας περιοχή είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη άλλων περιοχών όπως η Κρήτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η επιβάρυνση του συστήματος φαίνεται δέκα ημέρες μετά την καταγραφή των κρουσμάτων και πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουμε την πανελλαδική τάση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας αυξήθηκε και το γεγονός αυτό κρούει των κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

«Εγώ από τη δική μου θέση να απευθύνω ύστατη έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, σε όλους τους συμπατριώτες μας να εμβολιαστούν επιστρέφοντας από τις διακοπές τους. Δεν μπορεί να συνεχίζονται πρακτικές άρνησης εμβολιασμού, την ώρα που καθημερινά καταγράφονται ανθρώπινες απώλειες και αύξηση των διασωληνώσεων. Είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να εμβολιαστούμε και να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να το κάνουν, καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στην οξύτατη υγειονομική κρίση που διανύουμε και που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, λόγω των μεταλλάξεων. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς την κατεύθυνση του μαζικού εμβολιασμού» τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην «θωράκιση» όσων έρχονται σε επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ιωαννιτών. Όπως σημείωσε ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός, χαρακτηρίζοντας επιεικώς απαράδεκτες τις αντιδράσεις που καταγράφονται.

Τέλος, κάλεσε την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων από το φθινόπωρο, με σαφείς κανόνες για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων.
«Κατά την ταπεινή μου άποψη οι εσωτερικοί χώροι, όπως αυτός του Πνευματικού Κέντρου για παράδειγμα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μια πληρότητα της τάξης του 75% και με αποκλειστικά εμβολιασμένους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση του ιού και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα οικονομικό μέλλον για την πόλη μας, πρέπει το φθινόπωρο να υλοποιηθούν επιστημονικά συνέδρια και αθλητικές διοργανώσεις (ήδη έχουμε ακυρώσεις)» κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Πίεση στα Νοσοκομεία
Να σημειωθεί πως με την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, άρχισε και η πίεση στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, με την αύξηση των νοσηλευόμενων και με διακομιδές σε αυτή την περίοδο στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που αναμένεται να δεχτούν και την μεγαλύτερη πίεση.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση, η οποία έφερε την Περιφέρεια πολύ πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα enikos.gr για τους νομούς της Ηπείρου με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αναφέρει τα εξής:

-Μεγαλύτερος σε σχέση με τη Δευτέρα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 41 κρούσματα με τα αποτελέσματα των τελευταίων 6 ημερών να δείχνουν αναζωπύρωση της πανδημίας η οποία οφείλεται στις μικρής διάρκειας μετ’ επιστροφής μετακινήσεις του πληθυσμού από τα τουριστικά θέρετρα της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, με αποτέλεσμα τα Ιωάννινα να βρίσκονται ξανά πάνω από το όριο.
Στη Θεσπρωτία όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα, παρατηρείται έντονα ανοδική τάση των τελευταίων ημερών, που οφείλεται στις μαζικές μετακινήσεις στα τουριστικά θέρετρα της περιοχής, ενώ και στην Άρτα όπου παρουσιάζονται 28 νέα κρούσματα έχει διαμορφωθεί μια νέα έντονα ανοδική τάση.

Τέλος στην Πρέβεζα με 36 κρούσματα η περιοχή πέρασε ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας αλλά η αυξητική πορεία δείχνει να σταθεροποιείται.
Εν τω μεταξύ, με 1.620.000 ευρώ ενισχύονται οι Δήμοι της Ηπείρου μετά την υπουργική απόφαση για νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η έκτακτη χρηματοδότηση δίνεται για ενίσχυση της ρευστότητας των Δήμων λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών χαρακτήρισε σημαντική κάθε ενίσχυση του Δήμου, ωστόσο σημείωσε ότι η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα.
Η έκτακτη χρηματοδότηση θα καλύψει κυρίως έκτακτες ανάγκες των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Η πανδημία και οι πυρκαγιές δεν πτόησαν τους παραθεριστές
Αυξημένος τον Αύγουστο ο τουρισμός στην Ήπειρο 
Παρότι το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από την πανδημία και στη συνέχεια από τις μεγάλες πυρκαγιές, οι παραθεριστές δεν δείχνουν να πτοούνται και ο τουρισμός ειδικά μέσα στον Αύγουστο έχει απογειωθεί με τα παράλια της Ηπείρου να «βουλιάζουν» το τελευταίο διάστημα από κόσμο.
Αυτά δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, μιλώντας στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΤΩΝ Ιωαννίνων.

Ο κ. Ιωάννου, κάνει λόγο για έναν εξαιρετικό μήνα εκφράζοντας την ελπίδα πως η καλή ροή επισκεπτών θα έχει συνέχεια ως τα μέσα του φθινοπώρου, ενώ για τα αυξημένα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος στα παράλια, υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός τους λόγω τουρισμού είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μόνιμο!
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Στράτος Ιωάννου, «η κίνηση αυτές τις μέρες θυμίζει εποχές του 2019 που ήταν μία πολύ δυνατή χρονιά, ενώ σε ορισμένες περιοχές η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη».
Αυτό το διάστημα στα δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής μας υπάρχουν πολλοί ξένοι επισκέπτες, κυρίως από την Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη, όπως Άγγλοι, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Ελβετοί, πολλοί Βαλκάνιοι φυσικά που φτάνουν εδώ οδικώς, ενώ πάρα πολλοί είναι και οι Έλληνες παραθεριστές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα σημεία της χώρας.