Αυτοψία από την Περιφέρεια στο Κομπότι-προσωρινή λύση γέφυρα μπέλεϋ
Ενώ υπάρχει αίτημα για κήρυξη του Δήμου Ν. Σκουφά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτοψία στο Κομπότι όπου κατέρρευσε η γέφυρα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βαρέλη και κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η γέφυρα είχε καταρρεύσει το 2015 και στη συνέχεια είχε αποκατασταθεί αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν άντεξε τις ποσότητες νερού των τελευταίων ημερών. Ο Περιφερειάρχης μετά την αυτοψία που έγινε έκανε γνωστό ότι θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία προκειμένου το τμήμα της γέφυρας που έπεσε να αντικατασταθεί με νέα τύπου μπέλεϋ.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Να κηρυχθεί ο Δήμος Νικολάου Σκουφά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με αίτημά της η δήμαρχος κα Ροζίνα Βαβέτση, μετά τις τεράστιες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε δημόσιες υποδομές αλλά και ιδιωτικές περιουσίες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων της 11ης Δεκεμβρίου.
Η Δήμαρχος ενημέρωσε άμεσα τον Περιφερειάρχη ο οποίος επισκέφθηκε το δήμο και διαπίστωσε το εύρος της καταστροφής. Στη συνέχεια η κ. Βαβέτση με τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο, συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, μεταφέροντάς του την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο και ζητώντας τη συνδρομή του υπουργείου για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Κατολισθήσεις από το πέρασμα της “Γαία”
Το πέρασμα από την Ήπειρο της κακοκαιρία «Γαία», που εκδηλώθηκε με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους, έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή των Τζουμέρκων, όπου ο μεγάλος όγκος του νερού προκάλεσε κατολισθητικά φαινόμενα τόσο στους Μελισσουργούς του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, όσο και σε περιοχές του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, όπου υπήρξε διακοπή πρόσβασης.
Σοβαρές ζημιές στο κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, δημιούργησε το Ραφτανίτικο ποτάμι και σύμφωνα με τον δήμο Β. Τζουμέρκων, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία τού δήμου, επισκέφτηκαν το σημείο. Η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης.
Καταπτώσεις βράχων και δέντρων υπήρξαν και σε άλλα σημεία του νομού και του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ενώ, από πτώσεις δέντρων έκλεισαν οι παλιές εθνικές οδοί Ιωαννίνων – Άρτας στο ύψος του Τερόβου και Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στην Κληματιά, μέχρι η πυροσβεστική υπηρεσία να κόψει και να απομακρύνει τα πεσμένα δέντρα.
Σε εξέλιξη παραμένει το κατολισθητικό φαινόμενο στον οικισμό των Μελισσουργών, με το έδαφος να συμπαρασύρει ένα σπίτι, το οποίο και κατέληξε πάνω σε ένα δεύτερο, κοντά στην πλατεία του χωριού.
Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, ενώ όπως μετέδωσε το epiruspost οικοδομικές εργασίες είχαν προηγηθεί στους Μελισσουργούς κοντά στο σπίτι που κατέρρευσε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Epiruspost, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα γινόταν εργασίες από άλλο κάτοικο του χωριού γεγονός που είχε δημιουργήσει ήδη προβλήματα στατικότητας. Μάλιστα η ίδια είχε καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία και την Πολεοδομία αφού εξ αιτίας αυτών το σπίτι της παρουσίαζε ήδη προβλήματα.
Η περιοχή των Μελισσουργών τόσο το τελευταίο 24ωρο όσο και τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερών. Προς το παρόν στο σημείο είναι αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση και αναμένεται από την αυτοψία που θα κάνει το ΙΓΜΕ να δοθούν κατευθύνσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
***Και στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
Η κακοκαιρία που έπληξε την Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την περιοχή του Μενιδίου και του ορεινού Βάλτου. Πέρα από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι ισχυροί δυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι ευνόησαν την μεταφορά κλαδιών, ξύλων, μπάζων, ακόμα και ολόκληρων κορμών δέντρων από τις εκβολές του ποταμού Αράχθου και άλλων ρεμάτων (πχ. Κρίκελο) που εκβάλουν στον Αμβρακικό κόλπο προς την περιοχή του Μενιδίου. Αλλά και στην περιοχή του Ορεινού Βάλτου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τοπικές κατολισθήσεις και πτώση μεγάλων κομματιών από πέτρες, σε κάποιες περιπτώσεις και στο τοπικό επαρχιακό δίκτυο από Φλωριάδα προς Κομπότι.