ΑΦΗΝΟΥΝ την Άρτα στην απέξω;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπόσχεται ενίσχυση στους παραγωγούς ακτινιδίων στην… Πιερία!

Τεράστια η απώλεια εισοδήματος των ακτινιδιοπαραγωγών της περιοχής μας

Τα έχουν «τσουγκρισμένα» Γεωργαντάς-Στύλιος;

Ενώ οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Άρτας, υπέστησαν φέτος τεράστια ζημιά από τις εξαϋλωμένες τιμές στα ακτινίδια και ήδη υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές καθώς πολλοί έμποροι είναι «εξαφανισμένοι» καθώς δεν σηκώνουν τηλέφωνα, ή μεταθέτουν τις ημερομηνίες πληρωμών, σε άλλε περιοχές της χώρας όπου καλλιεργούνται ακτινίδια, παραγωγοί και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κινούνται συντεταγμένα και πιέζουν την κυβέρνηση για αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνάντηση στο ΥπΑΑΤ είχαν παραγωγικοί φορείς του νομού Πιερίας, παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών και όπως αναφέρεται, με θετικό μάτι φέρεται να βλέπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους ακτινιδιοπαραγωγούς της Πιερίας, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιδήμαρχος αγροτικών δήμου Δίου και πρόεδρος στον ΑΣ Καρίτσας, κ. Διονύσης Φόλιος, το αίτημα θα στηριχτεί με στοιχεία από την ΔΑΟΚ, που θα είναι έτοιμα την ερχόμενη Παρασκευή, επίσης, με έκθεση του ΕΛΓΑ για τις επιπτώσεις ενός παγετού στο προανθικό στάδιο, στις χαμηλές εμπορικές τιμές και φυσικά στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνετέλεσαν, σύμφωνα με το agrotypos.gr ώστε να καταστεί ζημιογόνα η καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς ακτινιδίου της Πιερίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αλλά και τους βουλευτές, ο ΥπΑΑΤ ήταν ενήμερος για το θέμα, αλλά ζήτησε από την πλευρά του, να στείλουν άμεσα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αρμόδιες Υπηρεσίες όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών και να προχωρήσει η αναζήτηση λύσεων.

Τα… «τσούγκρισαν»;
Κι ενώ στην Πιερία, αλλά και σε άλλες περιοχές, οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι, κινούνται για να στηρίξουν τους παραγωγούς των περιοχών τους, η Άρτα παρότι έχει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης υφυπουργό, βουλευτή από την Άρτα, δεν φαίνεται να έχει τύχη στο θέμα της στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.
Όχι μόνο οι παραγωγοί ακτινιδίου, ελιών, μανταρινιών και πορτοκαλιών είναι στην αναμονή, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα οι σχέσεις ανάμεσα στον Υπουργό και τον Υφυπουργό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν είναι και οι καλύτερες σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Ύπαιθρος Χώρα», την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά και του Υφυπουργού Γ. Στύλιου έχει προκαλέσει η διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο υφυπουργός κρατά αποστάσεις από την τροπή που έχει πάρει το θέμα, ειδικά όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις και κατά κύριο λόγο την αγορά τρακτέρ.
Το κλίμα στο Υπουργείο δείχνει εκρηκτικό και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα αγροτικά θέματα δεν είναι πρώτη φορά όπου Υπουργός και Υφυπουργός βρίσκονται σε διαφορετικά μήκη κύματος…
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε οι παραγωγοί της Άρτας και ο Αγροτικός τομέας της περιοχής γενικότερα, δύσκολα θα βρει στηρίγματα, αφού για να δοθούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα πρέπει στο αρμόδιο Υπουργείο να υπάρχει συνενόηση.

Σύσκεψη με την ΕΘΕΑΣ
Σύσκεψη με την συμμετοχή της επιτροπής κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ συγκαλείται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά , προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων και το θέμα της ενίσχυσης ζωοτροφών και των πολλών προβλημάτων με τις δηλώσεις που έχουν ανακύψει. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη θα γίνει μια προσπάθεια να επιλεγεί η πολιτική γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το ΥπΑΑΤ, καθώς είναι δεδομένο πως και αυτή η πίστωση, θα έχει πολλά προβλήματα. Δυσαρέσκεια, πάντως, για αποκλεισμούς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ, εκφράζουν με αφορμή τη συγκεκριμένη σύσκεψη, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ο ΣΕΚ έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή περιγράφοντας όλα τα προβλήματα με τις δηλώσεις, με κυρίαρχο, αυτό που πρώτος ανέδειξε ο ΑγροΤύπος και έχει να κάνει φυσικά με τους ΚΑΔ.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), μετά την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων του Μέτρου 22 για την έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων εμφανίζεται απορριπτόμενος από το σύστημα, ανάμεσά τους και νέοι κτηνοτρόφοι, καθώς και κτηνοτρόφοι που έκαναν μεταβιβάσεις.

Στις βασικές αιτίες απόρριψης, όπως καταγράφηκαν από τα μέλη του ΣΕΚ σε όλη την Ελλάδα είναι:
-Μεγάλος αριθμός δικαιούχων κατά την κατάθεση της αίτησης, παρότι διέθετε το απαιτούμενο εισόδημα, το σύστημα τους απέρριπτε και τους εμφάνιζε ότι δεν έχουν εισόδημα
-Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρουσιάζονται ως απορριπτόμενοι, παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22. Το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης ενίσχυσης των ζωοτροφών
-Παράλληλα, πολλοί κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, ανέφεραν ότι στις αιτήσεις εμφανίζεται η ένδειξη «ΕΛΛΙΠΗΣ» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία
-Επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να πάρει θέση η Κυβέρνηση είναι αν η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, δηλαδή αν οι τράπεζες μπορούν να κατάσχουν τα ποσά, λόγω οφειλών των κτηνοτρόφων.

Ο ΣΕΚ ζητά:
1. Να προχωρήσουν άμεσα και να διευθετηθούν όλες οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων, δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι διαδικασίες ήδη έχουν αργήσει
2. Να ληφθεί άμεσα μέριμνα από την Κυβέρνηση για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης, τα ποσά αυτά προορίζονται για την αγορά ζωοτροφών
3. Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης χωρίς να απαιτείται το κριτήριο του εισοδήματος
4. Να μην χάνεται η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν
5. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ και ανεξάρτητα αν είναι κύριος ή όχι ΚΑΔ να αποδίδεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, αφού πληρούνται τα κριτήρια της απόφασης
6. Στις περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω μη εμφάνισης εισοδήματος στο σύστημα από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Διευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων.