Βασίλης Τσίρκας: Η Άρτα βγήκε κερδισμένη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Νίκος Α. Στάμος

«Έχει γίνει αντιληπτό από όλες και όλους ότι το παλιό πολιτικό σύστημα, το παλιό κατεστημένο που χρεοκόπησε την πατρίδα μας από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός επέλεξε εμάς να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια σχεδίαζε την παλινόρθωση του. Το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι αν οι πολίτες θα αντισταθούν και δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και την έφεραν στο χείλος της καταστροφής. Σε αυτούς δηλαδή που επέστρεψαν σήμερα ως σωτήρες» σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ για το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.

«Ανήκω στη γενιά που βίωσε διαψεύσεις των ονείρων της, στη γενιά που ζει τα πιο παραγωγικά της χρόνια μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Εργάστηκα και προσπαθώ για μία δίκαιη κοινωνία με όποιον τρόπο μπορώ ήδη από τα νεανικά μου χρόνια. Μέσα στην Αριστερά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Συμμετέχω σήμερα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα συντασσόμενος στην προσπάθεια νίκης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» λέει ο κ. Τσίρκας μιλώντας για τα βιώματά του, ως νέος βουλευτής σε μια αριστερή διακυβέρνηση.
Όσο για την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει και η Άρτα «γαλάζια» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Δίνουμε τη μάχη για τη νίκη στις 7 Ιουλίου. Στις εθνικές εκλογές ο εκλογικός χάρτης θα αλλάξει χρώμα. Και στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτό να κερδίσει ξανά τις δύο έδρες. Ο αρτινός λαός τίμησε με την ψήφο του τον συμπατριώτη μας Αλέξη Τσίπρα και ο Αλέξης Τσίπρας τίμησε την ψήφο των Αρτινών, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2015».
Η συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα:

ΕΡΩΤ.: Πως αποτιμάτε τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Άρτας;
ΑΠΑΝΤ.: Στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν έργα στο Νομό της Άρτας που δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα υποδομών και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις για έργα πνοής που στοχεύουν τόσο στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το αίτημα πολλών δεκαετιών των Αρτινών για ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, την οποία πολλοί πριν από εμάς είχαν υποσχεθεί, αλλά εμείς καταφέραμε να ικανοποιήσουμε, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας. Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι για να αντιστραφεί οριστικά η εικόνα της απομόνωσης των προηγούμενων ετών. Στην Άρτα σήμερα μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας.
Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης συνέβαλε αποφασιστικά στο να δοθεί οριστική λύση και στην αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας, που για πολλά χρόνια παρέμενε κλειστό, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη της σχετικής μελέτης, προχωράει η διαδικασία.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, ενός έργου πνοής για όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα που η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε μέσα σε δύο χρόνια και το παρέδωσε στον ελληνικό λαό, ανοίγει τον δρόμο για την τόνωση του τουριστικού προϊόντος, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα και του τομέα της μεταποίησης. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η προώθηση της αναπτυξιακής πορείας του νομού μας στη βάση της στήριξης της ήδη υπάρχουσας παραγωγικής βάσης, της στήριξης των υποδομών, της περιβαλλοντικής αειφορίας, του τουριστικού αναπροσανατολισμού, της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής.

ΕΡΩΤ.: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;
ΑΠΑΝΤ.: Έχει γίνει αντιληπτό από όλες και όλους ότι το παλιό πολιτικό σύστημα, το παλιό κατεστημένο που χρεοκόπησε την πατρίδα μας από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός επέλεξε εμάς να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια σχεδίαζε την παλινόρθωση του. Το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι αν οι πολίτες θα αντισταθούν και δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και την έφεραν στο χείλος της καταστροφής. Σε αυτούς δηλαδή που επέστρεψαν σήμερα ως σωτήρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να κλείσει τον κύκλο των μνημονιακών προγραμμάτων και να στηρίξει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, την Υγεία, την Παιδεία. Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την πολιτική λιτότητας που επιθυμεί να επιβάλει. Περιέγραψε μια αόριστη πολιτική φοροελαφρύνσεων για τους ισχυρούς και επιβάρυνσης της κοινωνίας και φορολογικά μέτρα που υποβοηθούν το 8% των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων της ελληνικής κοινωνίας, στερώντας σημαντικούς πόρους από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ αποτελεί ένα πρόγραμμα επιστροφής στο παρελθόν της μνημονιακής πειθαρχίας και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις που σταματά τις προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών. Ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία – πρόγραμμα αυτοπεποίθησης και ασφάλειας για την κοινωνία: με νέες δουλειές με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, καλύτερη υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος, δικαιότερη φορολογία.

Έχουμε διανύσει τον μισό δρόμο έχοντας υλοποιήσει μια σειρά από θετικά μέτρα, αλλά έχουμε και πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να αντιστρέψουμε έναν κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε. Ο κόσμος έχει μεγάλες ανάγκες και περισσότερες απαιτήσεις από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου, κυρίως διότι φορτώθηκε πολύ μεγάλα βάρη την περίοδο της κρίσης. Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να μην αφήσει να επιστρέψουν εκείνοι που ρήμαξαν τη χώρα, την έβαλαν στα μνημόνια, έκοψαν μισθούς και συντάξεις, δημιούργησαν επιπλέον φόρους και έρχονται σήμερα ως σωτήρες.

ΕΡΩΤ.: Πως βιώσατε το «ταξίδι» στη Βουλή;
ΑΠΑΝΤ.: Ήταν τεσσεράμισι πολύ έντονα χρόνια. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διεξήχθησαν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καθώς η χώρα βρισκόταν εγκλωβισμένη στη μέγγενη των μνημονίων και της επιτροπείας. Παρόλα αυτά οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες δεν ήταν ούτε περιορισμένες ούτε μονόπλευρες, αλλά περιελάμβαναν και έδωσαν λύσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων που επί χρόνια απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία.

Προσωπικά, βίωσα την κοινοβουλευτική μου θητεία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες που μου ανέθεσαν αυτή την αποστολή. Προσπάθησα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν, τόσο ως μέλος διάφορων κοινοβουλευτικών επιτροπών, μεταξύ των οποίων της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Υπήρξα εισηγητής σε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια.
Ανήκω στη γενιά που βίωσε διαψεύσεις των ονείρων της, στη γενιά που ζει τα πιο παραγωγικά της χρόνια μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Εργάστηκα και προσπαθώ για μία δίκαιη κοινωνία με όποιον τρόπο μπορώ ήδη από τα νεανικά μου χρόνια. Μέσα στην Αριστερά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Συμμετέχω σήμερα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα συντασσόμενος στην προσπάθεια νίκης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

ΕΡΩΤ.: Τι δεν θα ξανακάνατε ως κόμμα και ως βουλευτής; Μπορείτε να διακρίνετε αν έχουν γίνει λάθη από τη σημερινή Κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤ.: Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος αδρανεί. Τα όποια λάθη έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι επισκιάστηκαν από τη μεγάλη προσπάθεια και το έργο μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν θα ξανακάναμε, αφού ο σωστός σχεδιασμός, οι προσεκτικές κινήσεις και η ισχυρή μας βούληση να φέρουμε τη χώρα ένα βήμα μπροστά, κάλυψαν τυχόν αδυναμίες ή προσκόμματα που βρήκαμε στην όλη πορεία μας. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνεχώς και με σταθερή προσήλωση στραμμένο το βλέμμα μας στην έξοδο της χώρα από τα μνημόνια. Και αυτό τον μεγάλο στόχο τον καταφέραμε.

Πετύχαμε αρκετά πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι. Άξιζε να διασχίσουμε αυτόν τον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. Πετύχαμε να βάλουμε ένα τέλος στην επιτροπεία που μας έδενε τα χέρια και σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα, κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας να κρίνονται για τα δικά τους προγράμματα και όχι τα προγράμματα που επέβαλε το ΔΝΤ και οι τεχνοκράτες της Ευρώπης. Πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε να σώσουμε τους πιο αδύναμους που βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Οι μάχες που δώσαμε σε όλα τα επίπεδα, τόσο ως κόμμα όσο και ο καθένας μας χωριστά, είχαν απτά αποτελέσματα. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε στην ίδια πορεία και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει και πάλι την εντολή να εφαρμόσουμε, απαλλαγμένοι πλέον από τον μνημονιακό καταναγκασμό, το δικό μας πρόγραμμα που είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο στην ανάταση της κοινωνίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προστασία της εργασίας.

ΕΡΩΤ.: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει την Άρτα «μπλε». Εσείς τι λέτε;
ΑΠΑΝΤ.: Οι πολίτες της Άρτας θα δώσουν τη δική τους απάντηση, όπως έκαναν στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Η Άρτα κρατάει δυνάμεις και η αίσθηση που έχω από την επαφή μου με τον κόσμο το τελευταίο διάστημα είναι ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα βγούμε ακόμα περισσότερο ενισχυμένοι. Οι πολίτες σε ολόκληρο τον Νομό, αναγνωρίζουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σταθήκαμε δίπλα τους. Και η Κυβέρνηση φρόντισε ώστε η Άρτα να βγει από την απομόνωση και το περιθώριο, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν για έργα σε ολόκληρη την περιοχή πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο.
Είμαστε αισιόδοξοι και αγωνιζόμαστε, ώστε να μην κινδυνέψουν να χαθούν όσα ο ελληνικός λαός κέρδισε σε δύσκολες συνθήκες. Δίνουμε τη μάχη για τη νίκη στις 7 Ιουλίου. Στις εθνικές εκλογές ο εκλογικός χάρτης θα αλλάξει χρώμα. Και στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτό να κερδίσει ξανά τις δύο έδρες. Ο αρτινός λαός τίμησε με την ψήφο του τον συμπατριώτη μας Αλέξη Τσίπρα και ο Αλέξης Τσίπρας τίμησε την ψήφο των Αρτινών, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2015. Η Άρτα βγήκε κερδισμένη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικό
Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Άρτας. Αποφοίτησε από τη Νομική Κομοτηνής το 2004. Εκλέχτηκε βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας διετέλεσε Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ήταν εισηγητής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Είναι Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Δικαιοσύνης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Βλαχοπάνου, δικηγόρο, και έχουν μία κόρη, την Μυρσίνη – Παρθενία.