Βγάζει… φτερά και το κοτόπουλο!

Στο έλεος των ανατιμήσεων οι καταναλωτές -Προβληματισμένοι και οι πτηνοτρόφοι

Δύσκολος ο χειμώνας για τις εκτροφές

Εκτοξεύει τα έξοδα το ενεργειακό κόστος

Στο «τρίγωνο του κόστους» εγκλωβίζονται μέρα με τη μέρα οι τρείς εταίροι της φθηνής τροφής για τους καταναλωτές μέχρι προχθές, που λέγεται κοτόπουλο. Πτηνοτρόφοι, Μεταποιητικές Μονάδες και Σουπερ Μάρκετ, βρίσκονται μπλεγμένοι στο σπιράλ των ανατιμήσεων ενώ οι σχέσεις τους είναι αλληλένδετες σε σημείο ο ένας να μην μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον άλλο. Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα «Mononews», το άλλοτε φθηνό κοτόπουλο είναι ακριβότερο σήμερα σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έπεται νέος κύκλος ανατιμήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το λειτουργικό κόστος και το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 70-80% σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν και το λειτουργικό κόστος λόγω ενέργειας έχει ξεπεράσει το 20-30% σημείωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Θάνος Αγγελάκης, διευθύνων σύμβουλος της Αγγελάκη ΑΕ και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας.
Το αυξημένο λειτουργικό κόστος φέρνει ανατιμήσεις στα προϊόντα πτηνοτροφίας και στην Ήπειρο, με τις τοπικές βιομηχανίες να προσπαθούν να βρουν οικονομική ισορροπία, ανάμεσα σε πτηνοτρόφους και σουπερ μάρκετ. Ήδη σε νέο γύρο ανατιμήσεων προχωρά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος». Τα προϊόντα της συνεταιριστικής επιχείρησης έχουν αυξηθεί κατά 12% φέτος και έρχεται δεύτερη αύξηση 8% έως το τέλος του χρόνου εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους που εκτοξεύει τα λειτουργικά έξοδα.
Το χειρότερο και πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΠΣΙ Πίνδος Ανδρέα Δημητρίου είναι, ότι ακόμη και σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες με τους οιωνούς να μην είναι και τόσο αισιόδοξοι.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής ως συνέπεια της αύξησης των πρώτων υλών, των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά με την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, που συνεχίζεται, έχει ως αποτέλεσμα τις διαρκείς ανατιμήσεις και στο κοτόπουλο, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν, αλλά να δυσκολεύονται να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
«Το πιο σημαντικό και ανησυχητικό μαζί είναι, ότι δε βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές των πρώτων υλών και στην ενέργεια και αυτό προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα για όλους και για εμάς και για την κοινωνία. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, απορροφώντας συνεχώς μέρος των αυξήσεων, όμως δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη διάστημα μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. «Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση και για τους παραγωγούς που πρέπει να προγραμματίζουν μία παραγωγή με διάρκεια 70 ημερών για να φτάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή, στο μεσοδιάστημα όμως όλα τα πράγματα και αυτές που λέγαμε κάποτε σταθερές, έχουν αλλάξει», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι πτηνοτρόφοι και ειδικά εκείνοι της συμβολαιακής πτηνοτροφίας που αποτελούν σχεδόν το 99% του κλάδου.
Διότι, ενώ οι τιμές πώλησης του κοτόπουλου δεν τους αφορούν, όλα τα υπόλοιπα έχουν πάρει την ανηφόρα. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο αέριο, που και τα δύο είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένα πτηνοτροφείο και να μεγαλώσει τα πουλιά. Δεν είναι οι άλλες αυξήσεις σε άχυρα και ριζοφλοιό που είναι απαραίτητα για τη στρωμνή στα κοτόπουλα.

Ήρθε και το τελευταίο και πλέον σκληρό χτύπημα με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%, αλλά με το ΦΠΑ στη τιμή του ζώντος κοτόπουλου να παραμένει στο 16%. Αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως χρεωστικοί στις δηλώσεις ΦΠΑ και να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ που τους αφανίζουν το όποιο λιγοστό κέρδος.
Παρά τις μέχρι πρότινος πιέσεις προς τον υφυπουργό των Οικονομικών Βεζυρόπουλο, αλλά και παραστάσεις των προέδρων των Πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών ΠΙΝΔΟΣ και ΑΡΤΑ, κυρίους Δημητρίου και Πετανίτης στους αρμόδιους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μείωση του ΦΠΑ.
Ήδη σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των πτηνοτρόφων, εάν κάτι άλλο δεν συμβεί, ωριμάζουν σκέψεις να μην πραγματοποιήσουν χειμωνιάτικες εκτροφές και να περιμένουν την άνοιξη ώστε να επανεξετάσουν τα δεδομένα. Και τούτο επειδή, τόσο το ρεύμα, όσο και το αέριο που θα κληθούν να καταναλώσουν προκειμένου να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εκτροφής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ζημιογόνες εκτροφές κάτι το οποίο οδηγεί σε καταστάσεις που κανείς δεν σκεφτόνταν μέχρι πρότινος.