Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν παράταση για τα αυθαίρετα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την παράταση που είναι αναγκαίο να δοθεί στη διαδικασία υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών και υποβολής των δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι με βάση το από 15 Σεπτεμβρίου 2020 Δελτίο Τύπου του αρμόδιου Υπουργού δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τα αυθαίρετα και κάθε νέα υπαγωγή από 1η Οκτωβρίου θα επιβαρύνεται κατά 20%. Ένα ακόμα έξοδο που πρόκειται να προστεθεί στον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς τα τελευταία χρόνια κάθε οικογένεια και κάθε πολίτης ξεχωριστά έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις του εισοδήματός τους και αυξήσεις των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο κ. Υπουργός ότι μεγάλες καθυστερήσεις ή και πολλές φορές αδυναμία λειτουργίας παρατηρούνται σε επιτροπές όπως αυτές των αυθαίρετων κατασκευών και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών.

Επίσης το έργο των μηχανικών γίνεται καθημερινά και πιο δύσκολο, καθώς η πλατφόρμα του Τ.Ε.Ε. από το μεγάλο όγκο των υποθέσεων είναι συχνά εκτός λειτουργίας. Επιπλέον οι ορθοφωτοχάρτες που απαιτούνται, σύμφωνα με το άρθρο 85 του Ν. 4495/2017, για τη χρονική περίοδο 2009-2011 δεν είναι διαθέσιμοι για όλη την Ελλάδα, παρά μόνο για το Νομό Αττικής, το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, την Πάρο και την Αντίπαρο.

Ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες, όπως οι Πολεοδομίες, που θα πρέπει να απευθυνθούν οι μηχανικοί υπολειτουργούν, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το δυσανάλογο φόρτο εργασίας σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων και την πανδημία καθώς τους επιβάλλονται άλλοι ρυθμοί εργασίας.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον κ. Υπουργό αν τελικά προτίθεται να λάβει υπόψη του όλα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν πολίτες και μηχανικοί και να προβεί σε παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των δηλώσεων, μέχρι την αποκατάσταση όλων αυτών των ζητημάτων.